"Росіяни гатили з усього, що мають": у Ахметова сказали, чи можна відновити Авдіївський коксохім

Читать на русском
Автор
Пожежа на заводі
Пожежа на заводі. Фото https://t.me/magomedov_mus

Підприємство серйозно постраждало через обстріли російської армії

Авдіївський коксохімічний завод неможливо буде відновити після закінчення війни. Підприємство неодноразово було обстріляне ворогом, тому відбудувати його у тому ж вигляді не вдасться.

Про це генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков заявив в інтерв’ю Forbes. Він зазначив, що ЗСУ продовжують контролювати територію заводу.

"Завод під контролем української армії. Він був неодноразово обстріляний Росією. Вони гатили по ньому з усього, що мають. Я думаю, що відновити завод буде неможливо", ― заявив Риженков.

Гендиректор "Метінвесту" уточнив, що кокс з Авдіївського заводу поставлявся переважно на "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча". Поки Маріуполь в окупації, про відновлення цих підприємств у найближчому майбутньому не йдеться.

Відновлення "Азовсталі"

"Компанія планує відновити "Азовсталь". Але це буде вже зовсім інший завод", — сказав Риженков.

За його словами, після закінчення війни у Маріуполі металургія перестане бути основою міста. Він вважає, що головним сектором економіки стане туризм. При цьому залишається потенціал у машинобудуванні, науці та кораблебудуванні.

Але важливим є те, на яких умовах завершиться війна. Він нагадав, що Маріуполь знаходиться менш ніж за 50 км від кордону з Росією.

Для довідки: "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча" складали ядро металургійного бізнесу "Метінвесту", що належить Рінату Ахметову. На ці підприємства постачали 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів, що знаходяться у Дніпропетровській області. На заводах Маріуполя виготовляли залізну продукцію, близько 75% якої експортувалося. У 2021 році 90% усієї сталі, виробленої в Україні, припало на "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча". На цей час "Метінвест" оцінює збитки від війни на суму понад $3,5 млрд.

Нагадаємо, що на початку листопада з Авдіївського коксохімічного заводу евакуювали останніх працівників. Але досі у місті залишаються люди, які не хочуть виїжджати.

Зазначимо, що Авдіївка залишається однією з найактивніших ділянок фронту. 17 грудня ВСУ вдалося контратакувати ворога, про що писав "Телеграф".