Війна — день 659: Росія посилила ракетний терор, а ЄС ухвалив історичне рішення щодо України

Читать на русском
Автор
15339
Війна з російськими окупантами продовжується
Війна з російськими окупантами продовжується. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Сили оборони України продовжують відбивати широкомасштабне вторгнення РФ. Триває битва за Авдіївку, тим часом російські терористи продовжують атакувати українські міста та інфраструктуру за допомогою дронів і балістики. Особливу тривогу викликає занадто часте використання терористами ракет до С-300 та С-400, яких в них дуже багато.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 14 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росія хоче встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями та дійти до річки Оскол у Харківській області до кінця 2024 року, а до кінця 2026 року захопити Дніпро, Харків та Запоріжжя, пише BILD.

21:40 Україна під атакою російських дронів. "Шахеди" з Миколаївщини та Одещини рухаються на північний захід. Кілька нових груп "шахедів" заходять на Миколаївщину з півдня.

21:00 Росія вдарила по Україні трьома ракетами типу "Кинджал" із трьох літаків МіГ-31К з повітряного простору Тульської області у напрямку міста Київ та Старокостянтинова. Одну ракету Х-47М2 "Кинджал" було знищено в Київській області. Про наслідки влучань/не влучань ворожих ракет в Хмельницькій області, звісно, не коментуємо, — Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Лідери ЄС вирішили розпочати переговори про вступ України і Молдови, — голова Європейської ради Шарль Мішель.

ППО Києва сьогодні збила 1 аеробалістичну ракету Х-47М "Кинджал", речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат.

19:00 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшов зенітно-ракетний комплекс Patriot, всюдиходи Bandvagn 206, 155-мм боєприпаси, безпілотні машини для розмінування, системи виявлення дронів, вантажівки Mercedes-Benz Zetros, тощо.

18:00 Зеленський прибув до Німеччини з неоголошеним візитом і одразу ж подався до міста Вісбаден, де знаходиться американський штаб військової допомоги Україні.

"Очевидно, що ворог намагається вивчити й виснажити систему нашої протиповітряної оборони. Тому що готуючись до застосування ракет у більш масованому об'ємі, ймовірно, що росіяни вивчають маршрути для ракет, способи нашого реагування, і ступінь нашої готовності. Ворог застосовує різні способи для цього, в тому числі фальшиві цілі", — начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України капітан 1-го рангу Наталя Гуменюк.

17:35 У Дніпрі чули вибух.

17:30 Нова масштабна повітряна тривога — вже четверта за день.

16:30 Вдень ворожі війська обстріляли Торецьк на Донеччині, пошкоджено будівлю пожежної частини.

16:14 Відбій масштабної повітряної тривоги.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що був приліт ракети Х-47 "Кинжал" на Хмельниччині, але не уточнив, де саме, і чи були втрати.

"Відбувся пуск ракет, і ракети попрямували до Хмельницької області, ракета як мінімум, я маю на увазі в напрямку Старокостянтинова. Оголошення повітряної тривоги відбулося о 14:09 приблизно, ну і фактично через 10 хвилин вже був приліт у Хмельницькій області", — сказав він.

16:10 На каналі uawarinfographics показали інфографіку, за скільки ракети "Кинджал" можуть долетіти до різних областей України, — це корисно для тих, хто не розуміє, нащо оголошувати масштабну повітряну тривогу одразу після злету МіГ-31К.

За скільки ракети Кинджал долетають до різних областей України (інфографіка)
За скільки ракети Кинджал долетають до різних областей України (інфографіка)

15:45 Зафіксовано пуски ракет у напрямку Старокостянтинова на Житомирщині через Київ.

15:35 Масштабна повітряна тривога у зв'язку із злетом МіГ-31.

12:00 Прикордонники повідомляють, що в середу, 13 грудня, на Сумщині зав'язався бій із ворожою ДРГ. Українські захисники відкрили вогонь по диверсантах, зав'язався бій. Були залучені артилерійські та мінометні розрахунки. Ворог був змушений відступити, втрати ворога зараз підраховуються.

11:00 СБУ оголосила про підозру ворожому кулеметнику, який доклав руку до захоплення Маріуполя і Волновахи. Він перебуває під вартою після того, як у листопаді 2023 року потрапив у полон на Мелітопольському напрямку. Йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 На північних рубежах країни проводяться роботи зі зміцнення лінії кордону.

"Ми готуємось до спротиву і разом із Чернігівською обласною військовою адміністрацією вживаємо заходів щодо підсилення нашої оборони. Якщо загроза зростатиме, на підготовлені рубежі прибудуть додаткові сили і ми будемо готові адекватно реагувати на будь-який розвиток ситуації", — наголосив командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

9:00 У Києві та на Чернігівщині оголошували повітряну тривогу, проте пізніше виявилося, що всі повітряні цілі на радарах були роботою ворожої РЕБ.

За останню добу на фронті збільшилася кількість бойових зіткнень із ворогом. За даними Генштабу, загальна їхня кількість сягнула 120. Найскладнішим напрямком продовжує бути Авдіївський, також активізувалися бої під Куп'янськом.

8:00 Вночі силам ППО вдалося відбити атаку 41 із 42 запущених ворогом БПЛА.

Як повідомили в Силах оборони півдня України, ворог "уже традиційно" намагався атакувати інфраструктуру, розташовану на кордоні з Румунією. Близько двох десятків "шахедів" атакували Ізмаїльський район. Було пошкоджено склади двох зерносховищ, на щастя, без людських жертв.

Атака на Одещину 14.12.2023
Наслідки удару по Одеській області
Атака на Одесчину 14.12.2023Атака на Одещину 14.12.2023
ДСНС працювала на місці подій

7:00 Одесской области серьезно досталось этой ночью. По данным руководительницы пресс-центра Сил обороны юга Натальи Гуменюк, враг выпустил по югу Украины по меньшей мере 39 "шахедов". Сейчас данные уточняются.

7:00 Одещині серйозно дісталося цієї ночі. За даними очільниці пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, ворог випустив по півдню України щонайменше 39 "шахедів". Наразі дані уточнюються.

Удар по Одесі 14.12.2023
Удар по Одесі 14.12.2023

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі досить неспокійно було у окремих регіонах України. Зокрема, росіяни серйозно кошмарили південь — особливо Одещину, також вибухи звучали у Херсонській і Миколаївській областях. В Одеській області є влучання та постраждалі, чекаємо даних від влади;
  • неспокійно начебто було і в Росії — місцеві ЗМІ повідомляють про збиття низки безпілотників, частина із яких начебто летіла на Москву. Як завжди, звісно ж, звітують, що ні влучань, ні втрат немає;
  • президент США Джо Байден та адміністрація Білого Дому продовжують працювати з Конгресом, аби знайти компроміс у питанні додаткового фінансування потреб нацбезпеки Штатів, що включає підтримку України. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі;
  • у Норвегії суд вирішує долю шпигуна, який працював на російську військову розвідку. Він жив під вигаданим ім'ям та працював в Університеті міста Тромсе. Слідчим вдалося з'ясувати, що чоловік мав паспорт громадянина Бразилії, однак насправді є агентом російської розвідки. Дипломати РФ уже "умили руки" у цій ситуації, не визнаючи зв'язку.

05:00 В Україні поки що спокійно. Нових повітряних тривог не оголошувалося.

03:00 Відбій по БПЛА. Стратегічна авіація неактивна, ракетоносії в портах базування, нових запусків безпілотників не фіксувалося.

В Росії вирішили, що їм сумно живеться та оголосили у розшук голову ГУР МО Кирила Буданова. Що за стаття – у міністерстві внутрішніх справ Росії повідомляти відмовились.

02:00 В Одесі внаслідок чергових російських терактів є влучання. Як повідомляє ДСНС, наразі йде ліквідація наслідків терористичного акту.

"Внаслідок обстрілів виникло загоряння легкового автомобіля та господарчої споруди. 11 поруч розташованих будівель зазнали пошкоджень. За попередніми даними: на місці виклику постраждало 11 осіб, з них 3 дитини, після огляду працівниками медичної служби до лікарні з тілесними пораненнями госпіталізовано 5 осіб, з них 3 дитини", – сказано у повідомленні.

01:00 Більша частина ударних БПЛА ліквідована. За даними моніторингу, тільки один "шахед" залишався у повітрі, летів напрямком на Вілково.

Моніторинг називає атаку БПЛА на Ізмаїльський район "однією з найпотужніших з початку війни".

00:00 Продовжується атака безпілотників на Одеську область. Російські БПЛА помічено в районі Рені.

По Херсонщині та межі Миколаївської області завдано ударів балістикою. Попередньо – С-300/С-400 з району Красноперекопська.

Інформацію за 11 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 656: важкі бої на сході, Росія не припиняє атакувати Україну дронами

Все, що відбувалося 12 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна — день 657: окупанти масовано атакують у двох напрямках, ЗСУ ведуть активну оборону

Що було в Україні 13 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 658: ракетна атака на Київ, росіяни "ломляться" до Авдіївки