"Може стати ключем до перемоги": у США розповіли, як зруйнувати Кримський міст

Читать на русском
Автор
12893
Кримський міст
Кримський міст. Фото росЗМІ

Ніщо інше не здатне так швидко переламати хід війни

Знищення Кримського мосту може стати ключем до перемоги України – не лише у Криму, а й у війні загалом. Однак руйнування мосту – непросте завдання.

Про це йдеться в аналітичній публікації Бена Ходжеса, колишнього командувача армії США в Європі, Леда Клоскі, професора цивільного будівництва у Військовій академії США, Роберта Персона, доцента кафедри міжнародних відносин Військової академії США та Еріка Вільямсона, почесного професора цивільного будівництва. Вона опублікована у Foreign Affairs.

Найнадійнішим способом повної руйнації Кримського мосту було б інженерне знесення з використанням зарядів вибухової речовини, закладених безпосередньо на міст у критичних точках, як це робиться під час контрольованого цивільного знесення. Але для цього необхідний безперешкодний доступ до мосту, якого немає в українських збройних сил, тому єдиним методом залишається атака німецькими крилатими ракетами Taurus.

Зазначається, що жодна подія не змогла б швидше переламати хід війни, перезавантажити ситуацію та відновити впевненість у спроможності Києва перемогти, ніж заподіяння шкоди найпотужнішому символу російської окупації України – Кримському мосту. Однак зробити це непросто — міст спроєктовано для того, щоб витримувати інтенсивний рух. Його розмір, сила та довговічність дали йому можливість вистояти, попри неодноразові ракетні атаки України.

Для того, щоб назавжди вивести з ладу Кримський міст, ЗСУ потрібна велика кількість потужних високоточних ракет. Потрібний масований ракетний залп, щоб розтрощити потужну російську протиракетну оборону в окупованому Криму і завдати удару по кількох вразливих місцях мосту одночасно, або по одному критичному елементу неодноразово.

У будь-якому випадку для виведення Кримського мосту з ладу потрібно багато сучасних ракет, включаючи ракети армійської тактичної ракетної системи (ATACMS) американського виробництва та німецькі ракети Taurus. Поки їх немає, міст швидше за все продовжуватиме забезпечувати російських окупантів в Україні, йдеться у публікації.

Як повідомляв "Телеграф", речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що удари по Кримському мосту будуть продовжуватися і він обов’язково буде зруйнований. Станеться це тоді, коли в цьому буде потреба.