Війна — день 650: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують штурмувати позиції ЗСУ, особливо на сході

Читать на русском
Автор
9855
Україна продовжує протистояти загарбникам
Україна продовжує протистояти загарбникам

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Протистояння російському вторгненню продовжується. Росіяни продовжують здійснювати десятки атак на позиції ЗСУ на фронті, а також відправляють проти України безліч дронів-камікадзе.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів, чотири удари по ворожих пунктах управління і три по зенітно-ракетних комплексах противника.

22:00 Коаліція F-16 працює, у тому числі над збільшенням кількості літаків, які будуть передані Україні, заявив голова МЗС Дмитро Кулеба.

21:00 Україна й німецький збройний концерн Rheinmetall незабаром запустять виробництво бронетехніки на території України, повідомив прем'єр-міністр Шмигаль

19:00 ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М в районі острова Зміїний.

Він під прикриттям винищувача Су-30СМ, намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини, повідомив командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

18:00 Окупаційні війська обстріляли з "Граду" Часів Яр на Донеччині, повідомляє облпрокуратура. На момент атаки люди отримували від волонтерів воду та хліб. Місцева мешканка 50 років від отриманих поранень загинула на місці. Ще п’ятеро людей – чотири жінки та один чоловік віком від 38 до 84 років зазнали осколкові поранення. Найстарша постраждала перебуває у тяжкому стані, за її життя борються медики.

17:00 Українські ударні безпілотні літальні апарати у вівторок вранці завдали ударів по ворожих системах радіолокацій і систем управління, розташованих на сході окупованого Криму.

16:00 У Новогродівці (Донецька область) триває розбір завалів після атаки росіян 30 листопада. Рятувальникам удалося знайти фрагменти тіл.

15:00 Українські військові почали використовувати танки Leopard для оборони, зокрема як далекобійну артилерію. Вони, наприклад, задіяні у районі Авдіївки та Лимана Донецької області, повідомляє AFP News.

14:00 Шестеро українських дітей буде повернуто до України з росії в рамках угоди, укладеної за посередництва Катару.

13:00 США переконали владу Південної Кореї негласно виділити для України в 2023 році близько 330 тис. артилерійських снарядів калібру 155 мм — більше, ніж усі країни Європи разом узяті, повідомляє The Washington Post.

12:00 Момент вибуху у російському Таганрозі. Пропагандисти пишуть про роботу ППО

11:00 У центрі тимчасово окупованого Севастополя вранці 5 грудня лунають гучні звуки, схожі на вибухи чи постріли з артилерії.

10:00 Російські терористи вранці 5 грудня вкотре атакували Херсон. Внаслідок обстрілу центра міста дві людини загинули, ще одна поранена.

09:00 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.12.23 орієнтовно склали:

08:00 У ніч на 5 грудня 2023 року противник атакував ударними БпЛА "Shahed-136/131" з двох напрямків, а також зенітними керованими ракетам С-300, які спрямував по цивільних об’єктах Донеччини та Херсонщини.

Усього в ударі зафіксовано 17 ударних БпЛА типу "шахед" та шість зенітних керованих ракет ЗРК С-300. В результаті бойової роботи знищено 10 ударних БпЛА в різних регіонах України.

07:00 Сполучені Штати Америки бачать, як українські війська борються і досягають прогресу у війні проти російських збройних сил, які міцно закріпилися на позиціях, заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер

06:00 Вночі вибухи чули також у Вінницькій області.

05:20 Для Запорізької та Херсонської областей знову оголошено повітряну тривогу у зв'язку з активністю тактичної авіації російських терористів.

05:10 Останній мопед було збито біля Стрия Львівської області. Загалом зараз по областях тиша, пішли відбої повітряної тривоги.

03:00 Біля Старокостянтинова знищено один з "шахедів", ще дві одиниці все ще літають у повітряному просторі України над Тернопільщиною.

Тим часом невідомі БПЛА атакували тимчасово окуповану Керч. Місцеві мешканці пишуть про серію сильних вибухів.

01:15 Низка населених пунктів у Донецькій області потрапила під обстріл з боку російських терористів – попередньо, удари ракетами С-300.

Наразі у повітрі не менше двох "шахедів", повітряна тривога оголошена для Вінницької та Хмельницької областей.

00:00 Російські війська ввечері 4 грудня запустили ще кілька груп дронів-камікадзе "Шахед" Україною. Наразі під загрозою удару південні області.

Інформацію за 2 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 647: росіяни збільшують тиск на сході попри значні втрати в порівнянні з ЗСУ

З даними за 3 грудня можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 648: йдуть важкі бої на сході, окупанти продовжують атакувати міста дронами

Про те, що відбувалося 4 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 649: окупанти шалено атакують на сході, "спекотніше" всього в районі Бахмута та Авдіївки