Війна — день 649: окупанти шалено атакують на сході, "спекотніше" всього в районі Бахмута та Авдіївки

Читать на русском
Автор
11398
Україна продовжує протистояти загарбникам
Україна продовжує протистояти загарбникам

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Україна продовжує відбивати російське широкомасштабне вторгнення. Оперативна обстановка на фронтах на сході та півдні України залишається складною. Найбільше окупанти атакують на Бахмутському та Авдіївському напрямках, проте ЗСУ стримують ворога, завдаючи відчутних втрат росіянам як у живій силі, так і в техніці. При цьому росіяни активізувалися на Харківщині та Чернігівщині: там фіксується зростання кількості обстрілів та активність ворожих ДРГ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська завдали ударів безпілотниками "Шахед" Харківської області, під ударом Ізюмський та Чугуївський райони, повідомив голова ОВА Олег Синегубов. "Є влучення по об'єктах цивільної інфраструктури. Виникли кілька пожеж, на цю хвилину — без постраждалих. Екстрені служби працюють на місцях", — написав він.

22:00 Швеція підпише зі Сполученими Штатами Америки оборонну угоду, яка дозволить американським солдатам дислокуватися на шведських військових базах.

21:00 Російські окупанти намагаються усунути руйнівні наслідки нещодавніх штормів у Чорному морі для оборонних конструкцій незаконно збудованого Кримського мосту. Але Сили оборони не збираються чекати, коли загарбники встигнуть їх відновити, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

19:00 Увечері російські окупанти завдали ракетного удару Криворізькому району Дніпропетровської області, наслідки уточнюються, за попередньою інформацією постраждалих і жертв немає, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.

18:00 Сили оборони України вчора, 3 грудня, завдали удару по окупованому Луганську. Було вражено нафто-мастильні склади росіян, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

17:00 У Збройних силах України експлуатується близько 70 модифікацій безпілотних літальних апаратів та понад 20 різних типів боєприпасів для БПЛА, повідомив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

16:00 Правоохоронці викрили зловмисників із міста Дніпро, які планували продати до росії запчастини до винищувачів МіГ-29. Партії цих авіаційних комплектуючих раніше викрали на одному з українських підприємств.

15:00 Кошти на військову допомогу США Україні вичерпаються до кінця 2023 року, якщо Конгрес США не ухвалить рішення щодо виділення додаткового фінансування, заявила директор адміністративно-бюджетного управління адміністрації США Шаланда Янг.

14:00 В Україні розробляють нову модифікацію ракети для вітчизняного ракетного комплексу "Нептун". Про це повідомив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк в інтерв’ю "АрміяІнформ".

13:00 Російські окупанти чекають на сприятливу погоду, щоб застосувати техніку в третій хвилі штурмів Авдіївки. Про це повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш у ефірі телемарафону.

12:00 З-під завалів будинку у Новогродівці Донецької області, по якому росіяни завдали удару 30 листопада, дістали тіло дитини.

11:00 Російські окупанти під час нічної атаки безпілотників поцілили по цивільних об'єктах в Херсонському і Бериславському районах на Херсонщині, на Миколаївщині є руйнування у результаті падіння уламків збитого "Шахеда".

10:00 Уночі 4 грудня російські окупанти намагалися атакувати критичну інфраструктуру в Івано-Франківській області − ворожі дрони вдалося збити, минулося без жертв і значних руйнувань.

09:00 Вночі було обстріляно Мирівську громаду під Нікополем.

В одному із сіл громади внаслідок обстрілу пошкоджено два приватні будинки, господарську споруду, теплицю та газопровід. На щастя, люди не постраждали.

08:00 Загальні бойові втрати окупантів

07:00 У ніч на 4 грудня 2023 року противник атакував Україну 23-ма ударними БпЛА "Shahed-136/131" з мису Чауда – окупований Крим та керованою авіаційною ракетою – з повітряного простору окупованої Херсонщини.

В результаті бойової роботи знищено 18 ударних БпЛА та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Протиповітряна оборона працювала у щонайменше 9-ти областях України.

06:00 Під час повітряної тривоги в Хмельницькому районі працювали сили ППО. Станом на цей час повідомлень про постраждалих або пошкодження інфраструктури немає, заявив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

05:00 Після ще двох годин полювання російський "шахед" нарешті знищено силами ППО. Наразі дається відбій по областях. Загрози поки що немає.

03:00 Один "шахед" прямує до Львова. Усі інші "мопеди" знищено силами ППО.

Мешканці низки областей раніше повідомляли про вибухи. Попередньо – робота ППО по "шахедах".

01:00 В українському небі все ще знаходяться "мопеди". Відомо, що БПЛА з Кіровоградської та Полтавської області рухаються в бік Дніпропетровщини, з Житомирської – на Звягель. Також є БПЛА на півдні. Над Старокостянтинівом знищуються безпілотники.

Терористи запустили одну крилату ракету Х-59 в напрямку Кіровоградщини. Попередньо, ракета знищена силами ППО.

00:00 У москві горять склади заводу спеціалізованих автомобілів. Підприємство, в якому сталася пожежа, є одним із найбільших виробників причепів у Європі. Раніше завод виробляв техніку для Збройних сил СРСР, продукція військового призначення поставлялася і в армії союзників – учасників Варшавського Договору.

Інформацію за 1 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 646: Україна зустріла перший день зими під атакою дронів

З даними за 2 грудня можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 647: росіяни збільшують тиск на сході попри кратно більші втрати порівняно з ЗСУ

Про те, що відбувалося 3 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 648: йдуть важкі бої на сході, окупанти продовжують атакувати міста дронами