Війна — день 637: ЗСУ тиснуть на Херсонщині, а росіянам доводиться розтягувати сили

Читать на русском
Автор
11654
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту. Українські війська продовжують просуватися на лівому березі Херсонської області, поки російські окупанти атакують позиції ЗСУ на південному заході від Бахмута, під Кремінною та на Авдіївському напрямку. Українське військове командування також зазначає, що росіяни також хочуть захопити Куп’янськ та перекидають туди підрозділи ув’язнених та штрафників. Тим часом експерти говорять, що таке розтягування сил призведе до того, що на якійсь ділянці вони можуть раптово закінчитися.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Верховній Раді готують комплексний законопроєкт щодо мобілізації та демобілізації, — Арахамія.

  • Він стосуватиметься таких питань:
  • Що робити з людьми, які вже 2 роки воюють без ротації? Чекають від військових відповідей;
  • Чому не можуть демобілізуватися інваліди 1 та 2 груп? Це виправлятимуть;
  • Бійці, які пройшли полон, зараз не мають змоги демобілізуватися. Теж виправлять;
  • Є військові з онкологічними захворюваннями, які дуже обмежено можуть виконувати завдання, і з ними треба юридично вирішити;
  • Врегулювати питання із призовним віком.

21:00 Парламент Болгарії остаточно схвалив передання Україні 100 списаних бронетранспортерів болгарського МВС.

20:00 Канада схвалила виділення близько $1 млрд військової допомоги Україні протягом трьох років.

18:00 Рада ухвалила закон про різні види відпусток. А саме:

  • Відпустка при народженні дитини: надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Батьку, який не одружений з матір'ю дитини, така відпустка надається після отримання рішення суду;
  • Відпустка без збереження зарплати: збільшено максимальний термін її надання від 15 до 30 календарних днів на рік;
  • Заклик працівника на військову службу: виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки в строк до його звільнення на час військової служби з посади;
  • Відмова у наданні відпустки у період воєнного стану: це стосується працівників, залучених до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, виробництва товарів оборонного призначення або виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Німеччина вдруге за 2 дні оголосила про новий пакет допомоги для України:

  • 20 БМП Marder
  • 1 танк для розмінування Winsent-1
  • 5 гусеничних носіїв Warthog Ambulance
  • 2380 снарядів 155 мм калібру
  • 2428 криптофонів
  • 2 тягачі 8x8 HX81
  • 2 напівпричепи
  • 9 транспортних засобів (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи)
  • 2 карети швидкої допомоги

17:00 Повітряні сили й надалі будуть оголошувати тривогу за зльоту МіГів, — речник ПС Ігнат.

За його словами, інколи у військових є інформація, що російський МІГ злетів із гіперзвуковою ракетою чи без неї, але іноді немає жодної інформації.

16:00 Литва передала Україні новий пакет військової допомоги — Міноборони Литви.

  • Три мільйони набоїв 7,62;
  • Системи дистанційного підриву;
  • Зимове спорядження

15:00 На півдні України точаться бої в районі населеного пункту Кринки, де українські морські піхотинці утримують плацдарм на лівому березі Дніпра, повідомляє Міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки.

14:00 Європейський Союз переказав Україні новий транш макрофінансової допомоги на суму 1,5 млрд євро.

52 депутати рф, які сприяли розв’язанню повномасштабної агресії проти України та голосували за визнання псевдореспублік "лнр" та "днр", отримали заочні терміни покарання в Україні. Вироками судів їм призначено покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

13:00 Зеленський провів черговий селектор. На порядку денному – ситуація на фронті, постачання зброї, наслідки обстрілів Херсона, Берислава та Нікополя, результати "зернового коридору".

12:00 СБУ затримала у Харківській області чергового зрадника, який працював на російські спецслужби. Чоловік намагався з'ясувати розташування українських оборонних рубежів, аби передати їх окупантам. Також він повідомляв дані про наслідки прильотів. Наразі підозрюваному загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Російські окупанти різко збільшили кількість штурмових дій та авіаударів, зокрема на Таврійському напрямку. Також часто використовують керовані авіаційні бомби, котрі запускають літаки Су-35. Про це повідомив командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат російської армії на ранок середи. За добу було ліквідовано близько 850 окупантів.

Втрати армії рф в Україні 22.11.2023
Втрати армії рф в Україні 22.11.2023

9:30 У Селидовому Донецької області, де у вівторок, 21 листопада, росіяни вдарили по місцевій лікарні, з-під завалів дістали ще одне тіло. Таким чином кількість загиблих збільшилася до двох. Пошукові роботи тривають.

8:00 Повітряні Сили ЗСУ відзвітували про результативність роботи засобів ППО цієї ночі. Над Україною було знищено всі 14 "шахедів", випущених ворогом. На жаль, крилату ракету типу Х-22 збити не вдалося, вона впала у Запорізькій області.

7:30 За останню добу на фронті відбулося 48 бойових зіткнень із ворогом. Найбільше — на Мар'їнському (18) та Авдіївському (13) напрямках. Детальніше — у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • минула ніч видалася досить неспокійною для жителів багатьох регіонів. Повітряну тривогу оголошували у зв'язку із атакою "шахедів"-безпілотників. Чекаємо офіційних даних про наслідки;
  • речниця Пентагону Сабріну Сінгх заперечила заяви про скорочення поставок зброї для України на 30%, котрі напередодні з'явилися у пресі. Вона зазначила, що Штати зробили все можливе, аби забезпечити ЗСУ необхідним до настання зими, і продовжать робити це надалі;
  • кожна п'ята родина в Україні так чи інакше стикається з певним ступенем гострої нестачі продовольства, заявили у ООН. Перш за все, мова про людей, які знаходяться поблизу зони активних бойових дій;
  • у Ізраїлі нарешті схвалили план щодо звільнення заручників. У його рамках планується влаштовувати кількагодинні припинення вогню у Газі, аби мати змогу доставити туди гуманітарку та, власне, дозволити пройти обміну ув'язненими.

3:00 Дрони дісталися Хмельницької області, місцева влада повідомила про роботу ППО

1:00 БПЛА продовжують літати по Україні. Одна із груп рухається через Черкаську область на північ, а друга через Вінницьку на захід.

00:00 Україна продовжує залишатися під атакою російських БПЛА Щонайменше три групи було зафіксовано у північних, центральних та південних областях, усі вони летять на захід.

Інформацію за 19 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 634: ЗСУ просуваються на лівобережжі Херсонщини, війська росії тиснуть на сході

З даними за 20 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 635: окупанти штурмують на сході, а ЗСУ перерізають логістику росіян

Про те, що відбувалося 21 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 636: бої на сході загострюються, а ЗСУ просуваються на Херсонщині