Перші результати "Рамштайну": Україна отримає важливу військову техніку від двох країн

Читать на русском
Автор
22473
Гусенична вантажівка NM199
Гусенична вантажівка NM199. Фото Telegram

Допомога від Норвегії особливо актуальна для контрнаступу України перед осіннім бездоріжжям

У вівторок, 19 вересня, відбувається 15-та зустріч союзників України у форматі "Рамштайн". Вже відомо, що Норвегія в рамках військової допомоги передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок NM199, а Данія надасть 45 танків: 30 Leopard 1 та 15 танків Т-72.

Про передачу NM199 повідомляється на сайті уряду Норвегії. Це гусенична машина, здатна пересуватися на місцевості, недоступній для колісної техніки.

"Це важливо для забезпечення постачання до районів, де немає доріг", — зазначив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грамм.

В уряді Норвегії наголосили, що ці транспортери є важливим доповненням до колісних вантажівок. Вони здатні перевозити боєприпаси, продовольство і воду українським військам, що перебувають в польових умовах. NM199 знаходилися на зберіганні в Норвегії. Однак перед передачею Україні вантажівки проходять техобслуговування.

Машина здатна маневрувати на місцевості, яка недоступна для колісної техніки. Тому вони є важливим доповненням до колісних вантажівок. NM199 зможуть перевозити боєприпаси, продовольство у польових умовах.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен на засіданні Контактної групи "Рамштайн" повідомив про передачу Україні 30 танків Leopard 1 і 15 модернізованих танків радянського виробництва Т-72EA, повідомляють данські TV2 і Avisendanmark.

Зазначається, що, на відміну від танків Leopard, танки Т-72 можна негайно включити до складу техніки Збройних сил України. За словами міністра, для використання Leopard українським військовим потрібна додаткова підготовка, а з танками Т-72 цієї проблеми немає.

При цьому 30 танків Leopard 1, про які йдеться, відносяться до більш ранніх домовленостей. Вони входять до 110 танків, які спільно модернізують та відправляють в Україну Данія, Німеччина та Нідерланди. 20 одиниць вже відправлено, залишилося 90, пише блогер Роман Шрайк. Тоді як інформації про постачання Данією ЗСУ танків Т-72 раніше не було.

Як повідомляв "Телеграф", Україна отримає від Німеччини новий пакет військової допомоги. До нього увійдуть насамперед боєприпаси до артилерії та мінометів, а також ракети. Крім того, в ньому буде зимове екіпірування, електричні генератори та обладнання для розмінування.