Війна - день 567: потужна "бавовна" в Криму, окупанти продовжують обстріл міст

Читать на русском
Автор
21738
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті продовжує залишатися напруженою, а активні бої точаться по всій лінії зіткнення. Українські війська чинять основний тиск на Мелітопольському напрямі, тоді як окупанти намагаються відновити боєздатність своїх військ, щоб провести черговий самогубний штурм. Тим часом у ЗСУ є низка успіхів, у тому числі й під Бахмутом у районі Кліщіївки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили оборони будуть використовувати "вежі Бойка" для посилення контролю в Чорному морі та підготовки до подальших дій у Криму, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

21:00 Росіяни пішли на штурм Авдіївки та Мар'їнки, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр і додала, що за рік майже безперервних штурмів окупанти фактично стерли з лиця землі ці міста.

20:00 Данія передасть Україні пакет вартістю 5,8 мільярда данських крон (833 млн. доларів).

До нього входять танки, бойові машини піхоти, танкові боєприпаси та зенітні гармати, повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністра оборони Данії.

19:00 Російські окупанти, ймовірно, не зможуть відремонтувати підводний човен і корабель, які були пошкоджені під час сьогоднішнього нічного удару бухтою Севастополя, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

18:00 В північно-західній частині Чорного моря Силами оборони Півдня знищено ще один ворожий катер типу КС-701 "Тунець", повідомляють Військово-Морські сили ЗСУ.

Контррозвідка Служби безпеки України разом із іншими представниками Сил оборони здійснює масштабні рейдові перевірки стану радіаційної безпеки по всій території України. Такі заходи обумовлені постійними погрозами та провокаціями з боку кремля щодо використання "брудної" бомби. У результаті комплексних відпрацювань небезпечних радіоактивних матеріалів не виявлено.

Після виходу із зернової угоди росія знищила близько 280 тисяч тонн українського зерна, повідомляє The Financial Times.

17:00 Британські крилаті ракети Storm Shadow використовувалися при атаці України на судноремонтний завод у Севастополі, повідомив телеканал Sky News.

16:00 росія обходить санкції і виробляє більше ракет, ніж до 2022 року, пише The New York Times. У відповідь на таку ситуацію США роблять ставку на підсилення української ППО.

15:00 Зеленський провів засідання Військового кабінету. "Військовий кабінет. Сьогодні без деталей. Але результати будуть. Ворог їх відчує", — написав він у телеграм-каналі.

14:00 Українські військові просуваються у Клищіївці Донецької області. При цьому говорити про закінчення операції ЗСУ в цьому населеному пункті поки що рано, повідомляє начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

13:00 Німеччина оголосила про новий пакет допомоги Україні. До нього увійшли:

  • 20 БМП Marder з боєприпасами;
  • 3000 снарядів калібру 155 мм;
  • 2 броньовані інженерні машини для розмінування Wisent 1;
  • матеріали для знешкодження боєприпасів;
  • 1 система спостереження супутникового зв'язку Satcom;
  • 20 розвідувальних дронів RQ-35 Heidrun;
  • 2 мобільні антенні системи;
  • 10 систем виявлення дронів;
  • сідельний тягач 8x8 HX81 та 4 напівпричепи;
  • 5 вантажопідіймальних машин 8x8;
  • 9 автомобілів (вантажні/мікроавтобуси/всюдиходи);
  • 3 карети швидкої допомоги;
  • 1,5 млн набоїв до вогнепальної зброї.

12:00 Представники Одеської обласної прокуратури показали наслідки нічної атаки "шахедів" на південь області.

11:00 Служба безпеки України затримала в Одесі російського інформатора. Мало того, що підозрюваний їздив областю для збору інформації щодо розміщення військових об'єктів, так ще й хотів зламати телефон бійця ЗСУ.

10:00 Майже 600 окупантів поповнили статистику втрат армії рф в Україні минулої доби:

Втрати армії рф в Україні 13.09.2023
Втрати армії рф в Україні 13.09.2023

9:00 ЗСУ мали частковий успіх під Кліщіївкою Бахмутського району. Про це заявив спікер Генштабу Андрій Ковальов.

8:00 Згідно з попередньою інформацією, цієї ночі системи ППО збили над Україною майже сорок ворожих "шахедів". 32 безпілотники було знищено в небі над Одеською областю, хоча без руйнувань і не обійшлося; ще три — над Сумською.

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням новин із фронту:

7:30 Зібрали ще кілька новин, які ви могли проспати:

  • майже аж до світанку росіяни вкотре кошмарили безпілотниками Одещину. За даними ОВА, без руйнувань та постраждалих не обійшлося;
  • в СБУ є кадрові зміни — президент Володимир Зеленський звільнив начальника управління роботи з особовим складом Служби Ігоря Фараджева. Відповідний указ розміщений на офіційному сайті глави держави;
  • Reuters пише, що ЄС не планує продовжувати санкції проти трьох російських бізнесменів — Григорія Березкіна, Фархада Ахмедова та Олександра Шульгіна;
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що майбутні переговори щодо ядерного роззброєння мають включати не тільки росію, а й Китай.

6:00 Вибухова ніч та ранній ранок сьогодні в окупованому Криму — там у Севастополі досить гучно, та ще й яскраво через палаючу пожежу. Вогонь, до речі, бешкетує на місцевому суднобудівному Севморзаводі.

3:00 Пентагон та Державний департамент США рекомендували Білому дому схвалити передачу Україні ракет ATACMS

1:00 Група російських дронів атакує Одеську область, повідомляється про роботу ППО. Попередньо цілями є Ізмаїл та Кілія

00:00 У російській столиці сталися нічні вибухи. Причини в цей час невідомі.

Про те, що відбувалося 10 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 564: ЗСУ продовжують просування під постійними обстрілами

Інформацію за 11 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 565: окупанти втрачають позиції під тиском ЗСУ на півдні і не тільки

З даними за 12 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 566: ЗСУ мають суттєвий прогрес на деяких напрямках