Війна — день 553: ракетний обстріл Києва та Одеси, ЗСУ просуваються в районі Бахмута

Читать на русском
Автор
26253
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують наступати на Таврійському напрямі, а також просунулися в районі Бахмута, де зайняли велику кількість панівних висот.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент України Володимир Зеленський заявив про переговори щодо постачання в країну нових систем ППО.

22:00 Вчора на Донеччині за невідомих обставин впали два гелікоптери Мі-8 військової авіації, загинули шестеро пілотів із 18-ї окремої бригади армійської авіації імені Ігоря Сікорського. Сталося це під час виконання бойового завдання, повідомляють ЗМІ.

21:00 Німеччина відзвітувала про передачу Україні нового пакету військової допомоги. До нього увійшли 10 танків Leopard 1A5.

Також у новий пакет допомоги увійшли:

  • один радар TRML-4D;
  • 16 безпілотних комплексів для розвідки Vector;
  • чотири транспортери танків HX81;
  • понад 13 млн боєприпасів до стрілецької зброї.

20:00 Зеленський за результатами засідання РНБО повідомив про рішення провести перевірку рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені з 24.02.22 року й можуть бути повʼязані з корупцією.

19:00 Протягом доби ворог завдав 30 ракетних та 52 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Авіація сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 4 по зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби вразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію РЕБ противника. Протягом доби сталося 35 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Удари по російському Пскову цієї ночі говорять про те, що війна дедалі більше переміщається на територію країни-терориста. І цей процес є незворотним, переконаний радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

17:00 Постачання боєприпасів для України в рамках проєкт ЄС просувається повільно. З обіцяного мільйона Україна отримала менше ніж 250 тисяч снарядів, заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, якого цитує Tagesschau.

16:00 Українські військові продовжують контратакувати на Таврійському напрямі. Загальні втрати ворога становили 238 осіб. Також було знищено 23 одиниці військової техніки противника.

15:00 У районі н.п. Роботине ЗСУ прорвали укріплення "лінії суровикина" і рухаються до н.п.Вербове — військовий аналітик Bild Юліан Ріпке.

За його інформацією, сьогодні українським військовим вдалося прорвати фортифікаційну лінію із бетонних "зубів дракона". Тобто, вона стримувала українських військових "лише близько доби".

Аналітик стверджує, що в цьому ж районі ЗСУ просунулися на 2 км на схід від села Новопрокопівка.

14:00 У Силах спеціальних операцій України (ССО) висміяли заяву Міноборони росії про нібито знищення з літака українського катера в Чорному морі. Це виявився черговий фейк окупантів.

13:00 В ГУР підтвердили знищення чотирьох російських військово-транспортних літаків Іл-76 під час нічної атаки безпілотників на Псков. "4 літаки знищено і не підлягають відновленню. Імовірно ще 2 борти пошкоджено, інформація уточнюється" — заявив представник ГУР Андрій Юсов.

12:00 В Одесі силами СБУ було затримано бойовика так званої "ЛНР", котрий працював на російське угрупування "Призрак". Кілька років поспіль він воював на Донбасі проти українських військових, а потім зміг втекти з окупованої території і спробував сховатися на півдні України. Чоловіку загрожує 15 років позбавлення волі.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився статистикою ліквідованих на фронті російських окупантів. Дані надані з урахуванням попередньої доби.

Втрати армії рф в Україні 30.08.2023
Втрати армії рф в Україні 30.08.2023

Наші захисники мають нові успіхи в контрнаступі. Так, військові просуваються як на Бахмутському, так і на Мелітопольському напрямках.

10:00 Цієї ночі було неспокійно і в Житомирській області — тут літали "шахеди". На жаль, уламки збитого дрона стали причиною руйнувань: на залізниці та одного з об'єктів інфраструктури.

9:30 Військові розповіли про результативність роботи засобів ППО цієї ночі. 28 крилатих ракет та 15 БПЛА знищені в небі над Україною! Дякуємо, ЗСУ!

8:00 В Севастополі сьогодні було гучно — російські ЗМІ повідомляють про роботу засобів ППО та начебто знищення українських дронів. Попри це жодних уламків "ліквідованих цілей" продемонстровано не було.

7:00 За минулу добу українські війська просунулися в районі Бахмута на Донеччині та Роботиного на заході Запорізької області. Росіяни намагалися наступати на кількох напрямках одразу, однак успіхів не досягли. Деталі — у свіжому аналізі карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 30.08.2023
Карта боїв на Донбасі 30.08.2023

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Мер Києва Віталій Кличко розповів про наслідки нічного удару по столиці. Зокрема, спалахнуло кілька пожеж у різних районах міста.

3:00 Окупанти запустили БПЛА по Україні, роботу ППО чули неподалік Києва. Тим часом Одеська область зазнала ракетного удару з моря.

1:00 Серія вибухів сталася у російському Пскові, після чого про приліт повідомили у Брянську.

00:00 Міністерство оборони США має гарантоване фінансування для військової підтримки України до завершення фіскального року 30 вересня, коштів достатньо для задоволення потреб Української держави, заявили в Пентагоні.

З даними за 27 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 550: ЗСУ прорвали оборону окупантів на південному фронті

Про те, що відбувалося 28 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 551: ЗСУ прориваються на півдні, але окупанти чинять відчайдушний опір

Інформацію за 29 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 552: ЗСУ наступають на півдні, окупанти тиснуть у районі Куп’янська