Війна — день 552: ЗСУ наступають на півдні, окупанти тиснуть у районі Куп’янська

Читать на русском
Автор
20237
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують розвивати контрнаступ на півдні, зокрема, на Таврійському напрямі. Водночас окупанти мають певний успіх у районі Куп’янська, проте, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, це може привести їхнє угруповання в "котел".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Троє людей загинули на Херсонщині у вівторок, 29 серпня. Причиною цього стала російська вибухівка, повідомляє голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, у полі поблизу Новопетрівки здетонував вибухонебезпечний предмет. Внаслідок вибуху загинув 43-річний тракторист.

Також у полі поблизу села Садове на російській міні підірвалися двоє чоловіків 51 та 28 років. Постраждалі зазнали смертельних поранень.

22:00 В окупованому Бердянську пролунав гучний вибух, що чули всі райони міста. Окрім того, в Бердянському порту лунає сирена.

21:00 США оголосили про виділення нового пакету озброєнь для України на $250 млн. Новий пакет допомоги включає:

  • ракети ППО AIM-9M;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • 155-мм і 105-мм артснаряди;
  • обладнання для розмінування;
  • ТПРК "Джавелін" та інші протитанкові системи;
  • машини швидкої допомоги;
  • тощо.

20:00 Протягом доби ворог завдав 5 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Війська рф з артилерії атакували місто Семенівка на Чернігівщині. Внаслідок ворожого обстрілу пошкодження отримала лікарня.

18:00 "Маємо просування на Таврійському напрямку. Ворога відкидаємо", — заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Він також повідомив, що за останню добу втрати ворога склали 327 осіб (безповоротні — 91, поранені — 235, полон — 1). Знищено 34 одиниці військової техніки противника. Також було знищено 2 склади боєприпасів та 3 пункти управління ворога.

17:00 ЗСУ подолали перший шар мінних полів рф, танкових пасток, траншей та бункерів, – The New York Times.

При цьому, згідно з підрахунками Forbes та Oryx, з поставлених німецьких 71 Leopard 2 було знищено лише 5 за весь час контрнаступу. Ще близько 10 отримали пошкодження, але таку техніку можна відремонтувати, а майже всі екіпажі знищених машин зуміли вижити.

16:00 ЗСУ підняли український прапор на лівому березі Херсонщини — у селищі Дачі, між Антонівкою і Олешками.

15:00 Після прориву лінії оборони українськими військовими на Запорізькому напрямку окупанти відступають, — речник ОК "Південь" Гуменюк.

14:00 У Челябінській області рф розбився вертоліт Мі-8, який належав ФСБ. За попередніми даними, усі, хто були на борту, а це чотири особи, загинули.

13:00 На українсько-білоруському кордоні вночі 29 серпня через удар блискавки здетонувало кілька протитанкових мін. Внаслідок чого пошкоджено залізничне полотно, повідомляє "Білоруський Гаюн".

12:00 На Чернігівщині СБУ викрила групу злочинців, котрі займалися організацією незаконного виїзду чоловіків за кордон під час війни. Зокрема, серед "ділків" була очільниця місцевого ЦНАП, котра за свою "допомогу" просила від 2,5 тисяч доларів.

11:00 У Києві розпочалася церемонія прощання із майором Андрієм Пільщиковим (позивний "Джус"), який днями загинув під час виконання бойового завдання на Житомирщині.

10:00 Як інформують у Силах оборони півдня, у Чорному та Азовському морях на ранок 29 серпня відсутні ракетоносії. Загалом же в акваторіях перебуває 9 ворожих кораблів.

9:00 Понад 500 окупантів були ліквідовані по всій лінії фронту за попередню добу. Дякуємо ЗСУ!

8:00 Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Зокрема, мають успіхи на напрямку Новоданилівка-Вербове.

Карта боїв у Запорізькій області 29.08.2023
Карта боїв у Запорізькій області 29.08.2023

7:00 Важкі бої тривають по всій лінії фронту. Сили оборони України витіснили росіян з позицій у центрі та на схід від Кліщіївки на Бахмутському напрямку. Більше деталей — у свіжому аналізі карт боїв.

Карта боїв за Бахмут 29.08.2023
Карта боїв за Бахмут 29.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • повномасштабних повітряних тривог цієї ночі в Україні зафіксовано не було. Однак моніторингові пабліки повідомляли про вибухи на Донеччині та Херсонщині. Дані уточнюються;
  • 29 серпня президент Володимир Зеленський планує провести переговори із прем'єром Японії Фуміо Кішидою, — Kyodo. Зокрема, мають обговорити новий пакет допомоги для подальшого відновлення нашої держави;
  • тим часом Daily Sabah підтверджує дані щодо ймовірної зустрічі диктатора володимира путіна із лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. За попередніми даними, вона начебто має відбутися на території рф;
  • "вагнерівці" у Білорусі можуть отримувати нові документи на інші імена, що в подальшому дозволяє їм здійснювати візити за кордон. Про це стверджує білоруський опозиціонер Павло Латушко, котрий попередив про можливі наслідки подібного — влаштування масових терактів і диверсій у Євросоюзі тощо.

3:00 На Таврійському напрямку росіяни за добу втратили 50 солдатів та 25 одиниць техніки, повідомили у ВСУ

1:00 Окупанти за добу 23 рази обстрілювали Сумську область, постраждали троє людей

00:00 Успішний рух Сил оборони на Таврійському напрямку продовжується, розповів командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За останню добу втрати ворога склали 293 особи (безповоротні – 50, поранені – 243).

Знищено 25 одиниць військової техніки супротивника.

Також було знищено 5 складів боєприпасів, 1 пункт управління та 1 контрольно-спостережний пункт ворога.

З даними за 26 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 549: ЗСУ розвивають успіх на півдні, а росіяни ослабли на сході

Про те, що відбувалося 27 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 550: ЗСУ прорвали оборону окупантів на південному фронті

Інформацію за 28 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 551: ЗСУ прориваються на півдні, але окупанти чинять відчайдушний опір