До війни звикли, політики готуються до виборів: експерт вказав на небезпеку для України

Читать на русском
Автор
Зараз не час для політичних ігор
Зараз не час для політичних ігор. Фото Колаж

Дедалі більше політичних сил та груп впливу починають активно займатися самопіаром та воювати один з одним

Саме в День Незалежності, 24 серпня, виповнюється півтора роки, як росія веде повномасштабну війну проти нас. Хоча до перемоги ще далеко, війна в Україні стала буденністю, зараз люди почали більше думати не про виживання, а про права та свободи, а політики вже готуються до виборів, займаються самопіаром та воюють один з одним за увагу електорату.

Таку думку "Телеграфу" висловив медіаексперт Денис Гороховський. Він вважає, що до війни звикли як усередині України, так і за її межами й у цьому є й плюси й мінуси.

"Українці навчилися жити за умов війни. Показово, що за півтора року вектор змістився з питання виживання на права і свободи. Тому наше суспільство дискутує на тему проведення виборів в умовах війни та відкриття кордонів для тих категорій, кому сьогодні виїзд за кордон заборонено", — зазначив експерт.

Він додав, що дедалі більше політичних сил та груп впливу починають активно займатися самопіаром та воювати один з одним за увагу електорату.

"Основною проблемою є те, що більшість представників різних груп політичної опозиції піаряться не на власних позитивних кейсах, а на банальній критиці влади. І іноді буквально ретранслюють російську пропаганду лише для того, щоби знизити рейтинг влади", — вважає Гороховський.

При цьому, за його словами, зараз ніхто не може однозначно сказати, и будуть вибори в умовах війни і про які саме вибори йдеться — парламентські, президентські чи місцеві. Проте піар-кампанії йдуть уже повним ходом, на них витрачають мільйони гривень, які за сьогоднішніх умов можна було використати набагато продуктивніше.

"Загалом, з одного боку, у цій тенденції можна побачити певний позитив: країна продовжує жити та думати про своє майбутнє. З другого, у багатьох може скластися хибне відчуття, що Перемога — це вже щось зумовлене і можна розпочинати внутрішні політичні розбірки. Що в підсумку може дуже нашкодити як суспільству в цілому, так і безпосередньо фронту", — резюмував експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа": Півтора року "великої війни": головні висновки та очікування для України та росії

Також ми розповідали, що чергові парламентські вибори мали б пройти цієї осені, а чергові президентські — в березні наступного року. Але наразі неможливо сказати, коли саме станеться наступне волевиявлення, бо це залежить, в першу чергу, від безпекової ситуації. Однак це не заважає політичним гравцям України готуватися до них та планувати нові проєкти.