Війна — день 538: росіяни намагаються тиснути на сході, але відчувають брак резервів

Читать на русском
Автор
14313
Бої за Україну тривають 538 днів
Бої за Україну тривають 538 днів

Оперативно про головне за добу

Контрнаступ ЗСУ триває на низці напрямків, і місцями досягли успіхів. Проте росіяни теж роблять спроби атакувати на Куп’янському напрямі, але, попри обмежені успіхи, не можуть розвинути наступ через брак резервів. При цьому у ВСУ кажуть, що залишається також загроза нападу "вагнерівців" з Білорусі, проте поки що таких планів у російського керівництва немає.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В селі Урожайне (Донецька область) тривають жорстокі бої, військовим ЗСУ вдалося зайти на територію населеного пункту та евакуювати трьох людей.

22:00 Північна Македонія офіційно приєдналася до декларації "Великої сімки" щодо підтримки гарантій безпеки для України, повідомив президент України Володимир Зеленський.

21:00 В Україні ввечері оголошено сигнал повітряної тривоги. Повітряні сили ЗСУ попереджають про зліт російського винищувача-ракетоносія.

20:00 Авіація Сил оборони України протягом доби завдала семи ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки супротивника, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українські вогневі позиції були посилені на Лімано-Куп'янському напрямку для того, щоб унеможливити просування російських окупантів, також віддано накази на побудову ешелонованої оборони, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий.

18:00 Атакованим у Луцьку ракетами підприємством виявився шведський завод із виробництва підшипників SKF. Представник заводу Карл Б’єрнстам заявив, що троє загиблих — це працівники SKF.

17:00 Швеція виділить Україні новий пакет військової допомоги на $313 мільйонів, — міністр оборони Швеції.

16:00 Російські окупанти посилили радіоелектронну боротьбу та використання безпілотних літальних апаратів, в українських силах ці фактори також посилені та не поступаються противнику, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий.

15:00 Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про наслідки масованого нічного обстрілу України: обстрілів зазнали 8 регіонів країни станом на 15:00: 3 осіб загинуло, 27 – травмовано. Найбільше потерпілих у Львові — 15 поранених. Пошкоджено 22 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких 1 багатоквартирний, 9 приватних будинків, 1 медичний та 1 освітній заклад.

14:00 У ніч на 15 серпня дві диверсійно-розвідувальні групи намагалися прорватися через український кордон на Чернігівщині. Як розповів командувач Cилами оборони Сергій Наєв, бойовиків помітив сторожовий посту спостереження, зав'язався стрілецький бій. Також по окупантах завдали артилерійського удару, а до кордону висунувся військовий резерв, оснащений дронами. Ворог зазнав втрат і відступив на територію росії.

13:00 Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав пріоритетні цілі для російських ударів в Україні. Насамперед це аеродроми, критична та портова інфраструктура, а також промисловість.

12:00 В Юр'ївці, що неподалік Маріуполя, днями сталося влучання у базу російських окупантів. Як повідомили у Маріупольській міськраді, до однієї із місцевих лікарень після цього привезли одразу 50 поранених окупантів. Цікаво, що 13 із них вже померли від отриманих травм.

11:00 На Чернігівщині, у межах Новгород-Сіверської ОТГ військові зупинили спробу російських диверсантів перетнути держкордон України. Окупанти використали зброю, через що було прийнято рішення вдарити по них із артилерії. Як зазначає командувач Обʼєднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, ворог отримав втрати — вбитими та пораненими — і був змушений відступити.

10:00 ЗСУ мають успіхи на Донбасі. Як повідомив на брифінгу спікер Генштабу Андрій Ковальов, наші захисники закріплюються на досягнутих рубежах під Урожайним Донецької області.

Урожайне Донецької області на карті
Урожайне Донецької області на карті

9:30 У ніч із 14 на 15 серпня росіяни вдарили із ЗРК С-300 по Краматорську. За даними Донецької обласної прокуратури, внаслідок атаки загинув один чоловік, поранено 38-річну жінку. Також невідомо про стан ще одного чоловіка — напарника загиблого.

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ відзвітували про результативність роботи засобів ППО в ніч на 15 серпня. Загалом знищено 16 крилатих ракет різних типів.

7:00 За останню добу українські війська вели наступальні дії під Куп’янськом, на лінії Сватово-Кремінна, під Бахмутом, на кордоні Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області. Просунулися в районі Бахмута та на півдні. Деталі— у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 15.08.2023
Карта боїв на Донбасі 15.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:30 Росіяни влаштовали нічно-ранковий обстріл мирних міст та сіл України. Вибухи чули щонайменше у чотирьох областях.

3:00 За попередню добу росіяни 22 рази обстрілювали Сумську область, було зафіксовано 156 вибухів

1:00 Окупанти підняли у повітря 14 стратегічних бомбардувальників, з яких 7 Ту-95 прямують до пускових позицій. Моніторингові групи повідомляють, що якщо їхній курс не зміниться, то запуски можуть відбутися о 1:45 — 2:30, а до повітряного простору України ракети можуть долетіти о 2:50 — 3:20.

00:00 Росіяни вивели на бойове чергування фрегат "Адмірал Макаров", який може нести до 8 "Калібрів".

З даними за 12 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 535: окупанти намагаються перехопити ініціативу, а ЗСУ шукають місце для нового удару

Про те, що відбувалося 13 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 536: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти шукають слабкі місця в українській обороні

Інформацію за 14 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 537: окупанти намагаються тиснути на Куп’янськ, а ЗСУ досягають успіхів на фронті