Війна — день 525: росіяни зазнають рекордних втрат у спробах атакувати ЗСУ на сході

Читать на русском
Автор
18690
Бої за Україну тривають 525 днів
Бої за Україну тривають 525 днів

Оперативно про головне за добу

Повномасштабне військове протистояння між Україною та росією триває. ЗСУ продовжують просуватися на трьох напрямках, тоді як окупанти намагаються тиснути на Луганщину і досягли там деяких успіхів. При цьому продовження бойових дій для росіян звертається в втрату величезної кількості бойової техніки, проте, очевидно, кремль не збирається відмовлятися від своїх планів і готується кинути в м’ясорубку набагато більше людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Офіс генпрокурора підтвердив загибель щонайменше 10 749 та поранення 15 599 цивільних українців унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

22:00 Майже половина боїв на ділянці Лимансько-Куп'янському напрямі фронту відбулася у Серебрянському лісі Луганської області, повідомив представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий.

За його словами, всього за добу на цій ділянці було 11 боїв.

21:00 Активність 5 бортів стратегічної авіації рф Ту-95. Вони тримають курс у бік потенційних рубежів пусків у районі Каспійського моря.

19:00 Навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16 почнуться цього місяця, заявив український президент Володимир Зеленський.

18:00 Вночі російські військові вкотре атакували іранськими дронами порти на Одещині. Це ті порти, які зберігали зерно для країн Африки, Китаю та Ізраїлю.

17:00 Українські правоохоронці спромоглися ідентифікувати сотні тисяч росіян, які беруть участь у війні проти нашої країни, заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" керівник департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Білоусов.

16:00 Російські окупанти знову нарощують присутність ракетоносіїв у Чорному морі, на бойове чергування виведено підводний та надводний ракетоносії, повідомляє Оперативне командування "Південь".

"Загальний залп "Калібрів" у такому разі може досягати 12 ракет. Рівень ракетної загрози дуже високий", — зазначається у повідомленні.

15:00 Атака росіян на порт Ізмаїла привела до стрибка світових цін на продовольство. Ціни на пшеницю на Чиказький біржі підскочили на 6,5%, повідомляє глава ОП Андрій Єрмак.

"Росіянам потрібен голод в країнах Глобального Півдня. Це системні дії терористів", — наголосив він.

14:00 Пошук миру в Україні через Саудівську Аравію: чого і чому, "Телеграфу" розповіли експерти.

13:00 Валерій Залужний показав роботу реактивних систем залпового вогню RM-70 Vampire 110.

12:00 Міністерство оборони США фіксує поступ ЗСУ вперед під час контрнаступу, але прогнозує, що це буде тривала і важка боротьба, "марафон, а не спринт".

11:00 У Криму знову лунають потужні вибухи, рух Кримським мостом перекрито.

10:00 Українські війська вибили росіян з позицій біля Авдіївки. "У ході ведення Силами оборони наступальних штурмових дій противник вимушено відійшов з позицій в районі південніше Авдіївки", — сказав речник Генштабу ЗСУ Павло Ковальчук.

Одеська обласна влада показала наслідки нічної ворожої атаки на південь Одеської області. Раніше повідомлялося, що внаслідок атаки на об'єктах портової та промислової інфраструктури регіону виниклі пожежі, пошкоджено елеватор.

9:00 Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 23 ударних БпЛА.

Більшість "шахедів" знищено на Київщині та Одещині. На жаль, частина запущених ворогом дронів уразила портову інфраструктуру в Одеській області. Щодо наслідків удару повідомлять місцеві адміністрації.

Внаслідок атаки ворожих дронів на Київщину спалахнула пожежа у приватному будинку. Пожежу оперативно ліквідували.

8:00 Минулої доби ЗСУ ліквідували 540 окупантів.

По всій Україні близько 7:30 було оголошено повітряну тривогу через зліт ворожих літаків МіГ. Близько 7:50 було оголошено відбій.

7:00 Голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що ворог атакував південь Одеської області.

"В результаті атаки на об’єктах портової та промислової інфраструктури регіону виникли пожежі, пошкоджено елеватор. Станом на 05:30 даних про постраждалих не надходило", — уточнив він.

6:00 Усі ворожі дрони на Київщині збили, пише місцева влада. Є падіння уламків у низці районів столиці.

3:00 Через наліт російських БПЛА вибухи було чути на Одещині, за попередньою інформацією в Ізмаїлі є приліт. також про роботу ППО повідомлялося у Києві

1:00 Група безпілотників зафіксована у північних та центральних областях України, ще одна прямує у бік Одеської області з Чорного моря.

00:00 У повітряному просторі України зафіксовано російських безпілотників. На сході оголошено повітряну тривогу

З даними за 30 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 522: окупанти зазнають тяжких втрат, але намагаються відбити втрачені позиції

Про те, що відбувалося 31 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 523: росія вдарила по житлових будинках у Кривому Розі, а ЗСУ прориваються через мінні поля

Інформацію за 1 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 524: ЗСУ просуваються на півдні, а росіяни продовжують бити по мирних містах