Війна — день 518: ЗСУ продовжують контрнаступ, а окупанти мінують Чорне море

Читать на русском
Автор
16396
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Український контрнаступ триває щонайменше на трьох напрямках і ЗСУ поступово просуваються вперед, проте росіяни теж не сидять склавши руки і проводять зустрічні атаки, що дозволило їм здобути невеликі територіальні досягнення на напрямі Кремінної. Тим часом триває й блокада росіянами чорноморських портів, при цьому окупанти вирішили одразу зробити це "небезпечним шляхом" та встановили мінні загородження на підходах до українських морських міст.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент США Джо Байден 27 липня у Білому домі зустрінеться з прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні й обговорить з нею спільні виклики, зокрема, російську агресію в Європі та продовження підтримки України, повідомив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

22:00 Сили ППО України за сьогодні збили 36 ворожих ракет:

  • 3 крилаті ракети "Калібр";
  • 33 крилаті ракети Х-101/Х-555.

21:00 Дві роти особового складу російських окупантів та 13 одиниць техніки, що їм належить, були знищені минулої доби на Таврійському напрямку фронту на півдні України, повідомив командувач Оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

20:00 Російські ракети були спрямовані в район Старокостянтинова Хмельницької області, заявляє речник Повітряних сил ЗСУ Ігнат.

Там розташована авіабаза — місце базування наших Су-24.

19:00 Ворожі ракети пролетіли через низку областей України станом на 19:00 летять через Вінницьку область у бік Тернопільщини.

18:00 Сили оборони України ведуть наступальні дії на південному фланзі довкола міста Бахмут у Донецькій області, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Повітряні сили ЗСУ попереджають про швидкісні ворожі ракети з півночі.

17:00 Зафіксовано пуски крилатих ракет з 12 Ту-95мс з району Каспійського моря, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Раніше близько 13 години противник завдав удару крилатими ракетами "Калібр" з акваторії Чорного моря. Імовірно пуски ракет здійснювались з російського підводного човна. В повітряний простір ракети увійшли з південно-східного напрямку, змінюючи курс по маршруту слідування. Обидві ракети було збито на Вінниччині.

16:00 На Одещині здетонували дві морські міни, повідомив голова Одеської ОДА Олег Кіпер.

За його інформацією, одна міна вибухнула на одному із пляжів Одеської області. Іншу винесло неподалік Одеси на край води. "Внаслідок цього пошкоджено дачний будинок. Люди не постраждали", — додав голова ОДА.

15:00 рф готує кораблі та авіацію для блокування районів Чорного моря після виходу із "зернової ініціативи", повідомляє Military Media Center.

Збройні сили загарбників активізували бойову підготовку надводних сил та морської авіації Чорноморського флоту.

"Очевидно, росіяни практикують поразку цивільних судів, які прямуватимуть у та з портів України", — йдеться в повідомленні.

14:00 Майже по всій території України оголошено повітряну тривогу, на Житомирщині чули звуки вибухів. За подіями в онлайн-режимі можна простежити тут.

13:00 На виробництво українських БПЛА Кабмін виділив 40 мільярдів гривень, про що повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Кількість компаній, що їх виробляють, також зросла — з 9 до 40:

"Сьогодні понад 40 компаній мають контракти з державою, а виробництво БПЛА зросло вдесятеро", — сказав він.

Систему протиповітряної оборони України найближчим часом мають посилити. Допомогу направлять до регіонів, які наразі найбільше потребують захисту.

Про це написав президент України Володимир Зеленський.

"Заслухав поточні звіти про постачання зброї та боєприпасів. Є посилення для нашої системи ППО. Його надішлють туди, де зараз найбільше потрібно", — написав він.

12:00 Під час вибухів у Червоногвардійському районі Криму 25 липня постраждав ремонтний батальйон Міноборони рф.

Як пише Telegram-канал ASTRA, внаслідок удару постраждали шестеро окупантів.

11:00 У Криму лунають вибухи та стрілянина. Зокрема, голосно було Красноперекопську, а в Севастополі та Балаклаві, крім них, повідомляють і про стрілянину та пуски ракет.

10:00 Ворог із артилерії обстріляв село Антонівка на Херсонщині. Окупанти прицільно вдарили по житловому будинку, загинула жінка.

9:00 Українські війська мали успіх у районі Старомайорського на південному фронті, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов. За його словами, Сили оборони закріплюються там на досягнутих рубежах.

Разом з тим росіяни здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення північно-східніше Роботиного, сказав речник. Ворог продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення підрозділів, активно застосовує резерви.

8:00 За добу ЗСУ ліквідували 460 окупантів:

7:00 Українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту і 25 липня просунулися вперед. Росіяни заявили про наступ в районі Сватового, Кремінної та Бахмута.

6:00 Вночі 26 липня росіяни атакували Первомайську громаду Харківської області, використовуючи дрони-камікадзе.

"Внаслідок чого там виникла пожежа. Працюють рятівники. Інформація про жертв станом на зараз відсутня. Також у небі над містом несе чергування винищувач ЗСУ!" — пише мер Первомайського.

3:00 Британія в ООН повідомила, що росіяни посилюють мінування підходів до українських чорноморських портів

1:00 У низці прикордонних областей оголошено тривогу через використання росіянами БПЛА. Повідомлялося про роботу ППО у Харківській області

00:00 У розвідці США очікують, що росія завершить будівництво заводу з виробництва дронів Shahed у Татарстані на початку наступного року. Очікується, що це дозволить росіянам значно посилити обстріл України.

Інформацію за 23 липня дивіться за посиланням: Війна — день 515: росіяни знову обстріляли Одесу, на фронті точаться важкі бої

З даними за 24 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 516: ЗСУ прориваються через зміцнення супротивника, а окупанти готують нові обстріли

Про те, що відбувалося 25 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 517: ЗСУ готуються збільшити темпи наступу, а окупанти продовжують терористичні атаки