Війна — день 511: окупанти намагаються відвернути увагу ЗСУ від Бахмута і наступають у бік Куп’янська.

Читать на русском
Автор
26216
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну триває і окупаційні війська продовжують робити спробу наступу на Куп’янському напрямку, щоб відвернути ЗСУ від Бахмута, проте аналітики сумніваються, що їм вдасться досягти там якихось успіхів. Тим часом українські військові продовжують запеклі бої за село Старомайорське, яке є важливою висотою на південному напрямку. Водночас військове керівництво визнає, що контрнаступ рухається не так швидко, як хотілося, а виною тому величезні російські мінні поля.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська з мінометів обстріляли село Ольгівка на Херсонщині. Внаслідок ворожої атаки постраждала жінка.

22:00 росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог. Зокрема, вони стосуються скасування санкцій, заявив російський диктатор путін.

21:00 США не готові оголосити про будь-які заходи підтримки руху суден до українських портів після заяв міноборони рф, заявила на брифінгу речник Білого дому Карін Жан-П'єр.

20:00 США нададуть Україні нове озброєння вартістю 1,3 млрд доларів у рамках пакету військової допомоги.

19:00 Українські сили оборони створюють умови для захисту державного кордону від противника, зокрема, на одному із напрямків у Чернігівській області викопано понад 40 км протитанкового рову, повідомив командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв.

18:00 Через нічну атаку росіян на порти знищено 60 тисяч тонн зерна, заявив міністр аграрної політики і продовольства Сольський.

Армія росії обстріляла зернові термінали і порти Одеси та Чорноморська. За оцінками, для повноцінного відновлення об’єктів знадобиться не менше року, додав Сольський.

За його словами, найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників.

17:00 Українські військові просунулися на 1 км вздовж лінії фронту на Мелітопольському та Бердянському напрямах, повідомив речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку майор Валерій Шершень.

16:00 Ймовірно найближчим часом окупанти планують організацію чергової збройної провокації на території Запорізької атомної електростанції, повідомляють у ГУР МОУ.

15:00 Для захисту Одеси з повітря Україна потребує додаткових систем протиповітряної оборони SAMP/T або Patriot, заявляє президент України Володимир Зеленський.

14:00 У Міноборони Іспанії заявили про відправку чотирьох танків Leopard 2 в Україну.

13:00 Після масованої нічної атаки на Одесу Володимир Зеленський дав доручення військовим посилити захист людей та портової інфраструктури, а МЗС – активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на державу-терориста та продовження нормального експорту українського зерна.

12:00 У Миколаєві затримали місцеву жительку, яка передавала близькому родичу в Крим інформацію щодо розташування важливих військових об'єктів. Той виявився "зв'язковим" російських спецслужб, через що на місто готувалася серйозна атака. Наразі жінка знаходиться під вартою.

11:00 В результаті атаки по Одесі сталася пожежа на одному із найвідоміших промислових ринків країни — "7 км". Власники розтрощених торгових точок показали наслідки.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 19.07.2023
Втрати армії рф в Україні 19.07.2023

09:00 У Повітряних Силах ЗСУ відзвітували про результативність роботи засобів ППО. Слід підкреслити, що ворог вночі використовував ракети трьох різних типів.

08:00 Починаючи з опівночі середи в Україні тричі оголошували масштабні повітряні тривоги. Востаннє — через запуск "Калібрів" з акваторії Чорного моря.

07:00 Українські військові продовжують домагатися успіхів у районі Бахмута і на Запорізькому напрямку, тоді як ворог не припиняє атакувати на лінії Куп'янськ-Сватове. Подробиці — у свіжому аналізі карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 19.07.2023
Карта боїв на Донбасі 19.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

04:45 У Києві вдруге за ніч оголошено повітряну тривогу. Є загроза застосування "Шахедів" для столиці, Вінницької та Житомирської областей.

03:00 У мережі показали відео того, як окупанти запускали ракети по Одесі з Криму

1:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. Хоча пуски ракет із бомбардувальників не підтвердилися, проте ракети були запущені з моря по південних областях. Крім того, на сході зафіксовано активність дронів-камікадзе.

00:00 ЄС хоче збільшити обсяги перевезень українського зерна наземними маршрутами у відповідь на вихід росії із зернової угоди

Інформацію за 16 липня дивіться за посиланням: Війна — день 508: ЗСУ продовжують тиснути на ворога, а росіяни підтягують резерви

З даними за 17 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 509: на Кримському мосту стався "бавовна", ЗСУ просуваються на півдні

Про те, що відбувалося 18 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 510: окупанти розпочали масштабний наступ на сході, а ЗСУ тиснуть на півдні