Війна — день 504: ЗСУ змінюють тактику контрнаступу, а у Литві триває другий день саміту НАТО

Читать на русском
Автор
21652
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують планомірно знищувати особовий склад та бойову техніку окупантів і ведуть наступальні дії щонайменше на трьох напрямках. При цьому західні аналітики вважають, що ЗСУ не поспішатиме з проведенням нового етапу контрнаступу, а швидше за все спробують виснажити ресурси росіян. Тим часом у НАТО поки що не поспішають запрошувати Україну до свого складу, проте обіцяють продовжувати допомагати їй зі зброєю.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Маріуполі ввечері пролунали вибухи.

"У Маріуполі — вибухи. Окупанти завели платівку про ППО, місцеві повідомляють про гучний звук із західного напрямку на схід (із Запоріжжя у бік Лівобережжя Маріуполя) та одночасну спробу щось перехопити у повітрі", — повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

22:00 Збройні сили України просунулися на Південному фланзі довкола Бахмута, закріплюються на зайнятих рубежах, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

21:00 Авіація сил оборони України завдала за добу 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та два — по зенітно-ракетних комплексах ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Канада навчатиме українських курсантів у своєму профільному коледжі у Квебеку. Цю інтенсивну програму розробили спільно з НАТО, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

19:00 Російські окупанти завдали ще одного удару по Херсону. Удар було здійснено по житлового кварталу. В результаті обстрілу поранено одну людину.

18:00 Падіння невстановленого об'єкта у Запоріжжі: кількість поранених внаслідок російської атаки зросла до 18 осіб, з них 6 дітей.

17:00 Прем'єр Австралії Ентоні Албаніз на саміті НАТО у Вільнюсі оголосив про передачу Києву ще 30 бронетранспортерів Bushmaster, передає австралійський портал новин ABC News.

16:00 Норвегія передасть Україні ще дві пускові установки NASAMS і два центри керування вогнем до них, а також запчастини.

Країни G7 погодили багатосторонні рамки для надання Україні довгострокових гарантій безпеки, спрямованих на захист від майбутньої агресії з боку росії, пише FT з посиланням на текст документа, який погодили в рамках саміту НАТО. Зобов'язання включатимуть постачання "сучасної військової техніки на суші, в повітрі та на морі", підготовку українських військових, обмін розвідданими та допомогу у сфері кіберзахисту. В обмін на це Київ зобов'язується провести реформи, в тому числі судової системи та цивільного контролю за збройними силами.

15:00 Українські воїни минулої доби здійснили 1397 вогневих завдань на Таврійському напрямку. Знищили більше двох рот росіян та 22 одиниці військової техніки, заявив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

14:00 В одному із парків Запоріжжя впали уламки збитого ворожого безпілотного літального апарату. Внаслідок події є постраждалі. Також було пошкоджено будинки та будівлі поблизу. Співробітники ДСНС ліквідують наслідки.

13:00 Сили оборони мають частковий успіх у напрямку до Бердянська. За словами представника Таврійського напряму Валерія Шершня, ворог чинить серйозний опір, але вони своєю чергою знищують бойовий потенціал росіян. Ініціатива залишається на боці України.

12:00 Військові Сил Спеціальних Операцій показали роботу снайперів на великі відстані. Ох і ж очі у цих соколів!

11:00 Президент Володимир Зеленський уже знаходиться на заходах другого дня саміту НАТО. За даними кореспондентки "Телеграфу" Юлії Забєліної, глава держави наразі проводить переговори із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

10:00 У Білому домі анонсували презентацію гарантій безпеки для України. Озвучити свою позицію американські політики планують у середу, 12 липня.

Тим часом українські воїни продовжують свій контрнаступ одразу за кількома напрямками:

9:00 Генштаб ЗСУ поділився даними про ліквідованих за останню добу окупантів:

Втрати армії рф в Україні 12.07.2023
Втрати армії рф в Україні 12.07.2023

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про результативність нашої протиповітряної оборони цієї ночі.

7:00 Росіяни почали штурм українських позицій на лінії фронту Донецьк – Авдіївка. Детальніше дізнавайтеся у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 12.07.2023
Карта боїв на Донбасі 12.07.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі сигнали тривоги звучали у низці регіонів України через чергову атаку "шахедами". Зокрема, звуки вибухів (як мінімум, через роботу ППО) чули жителі Київщини, Черкащини, Чернігівщини. Дані уточнюються;
  • у Білому домі в неофіційному порядку можуть відбуватися обговорення ймовірної передачі Києву ракет ATACMS, що здатні бити на далеку відстань, — The New York Times із посиланням на власні джерела;
  • Британія готує черговий пакет допомоги для України в розмірі 60 млн доларів. Кошти мають витратити на створення реабілітаційного центру для військових, а також ремонт бойової техніки;
  • в Сербії парламент звільнив міністра економіки Раде Басту, котрий неодноразово закликав ввести санкції проти росії.

3:00 Окупанти запустили ударні дрони Україною. Загроза зберігається для Київської, Черкаської, Полтавської та Вінницької областей

1:00 ЄС готує багатомільярдний довгостроковий план підтримки України щодо посилення її оборонних можливостей.

00:00 Спікер Східного угруповання військ Сергій Череватий каже, що через великі втрати росіяни перекинули на перші лінії підрозділи "кадировців". Однак вони теж встигли відчути на собі міць Сил оборони, а тому навряд чи надовго там залишаться.

Про те, що відбувалося 9 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 501: ЗСУ розвивають наступ на трьох напрямках

Інформацію за 10 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 502: ЗСУ ведуть наступ на ряді напрямків, але окупанти завдають зустрічних ударів

З даними за 11 липня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 503: ЗСУ тиснуть на Півдні, а у Литві стартує саміт НАТО