Війна — день 495: росіяни перейшли у наступ на ряді напрямків, точаться важкі бої

Читать на русском
Автор
29688
Бої за Україну тривають 495 днів
Бої за Україну тривають 495 днів

Оперативно про головне 3 липня

Українські військові продовжують стримувати повномасштабне російське вторгнення протягом 495 днів, продовжують проводити наступальні дії на ряді напрямків, а їхнє просування найбільш помітне на півдні країни. Тим часом росіяни стягують резерви на східний напрямок і подекуди починають проводити зустрічні атаки, через що активні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту. Не зупиняється і повітряний терор, внаслідок якого страждають цивільні об’єкти.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська обстріляли прикордоння Сумської області, внаслідок чого одна людина отримала поранення. Зокрема, у період з 09:20 до 09:50 окупанти атакували із ствольної артилерії район н.п. Ходине. Внаслідок цього обстрілу і було поранено цивільного, повідомляє Оперативне командування "Північ".

22:00 На Бахмутському напрямку ситуація знову загострилася, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, триває поєдинок за перехоплення ініціативи: сьогодні росіяни намагалися наступати на цьому напрямі, але безуспішно, ЗСУ мали певний успіх. Зокрема, як повідомила Маляр, українські війська з боями просуваються на південному фланзі в районі Кліщіївки.

Повідомляється про вибух в окупованому Скадовську.

21:00 Влада розробляє алгоритм дій у разі евакуації населення з територій поблизу Запорізької АЕС – шляхи та способи евакуації, а також місця прийому евакуйованих, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

20:00 На східному фронті угруповання окупантів становить понад 180 тисяч живої сили, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Череватий.

19:00 З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні постраждали 1582 об'єкти культурної інфраструктури, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

18:00 Минулого тижня Силам оборони вдавалося знищувати ворожі цілі високої пріоритетності, в середньому, кожні 70 хвилин, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За 7 днів було уражено:

  • 94 місця скупчення військ;
  • 22 зенітно-ракетних комплекси;
  • 19 складів боєприпасів;
  • 7 командних пунктів.

17:00 Міжнародний центр з розслідування злочину агресії рф проти України (ICPA) підтримає національні розслідування щодо злочину агресії та розробить спільну стратегію переслідування цього злочину, що забезпечить у майбутньому незворотність покарання вищого військово-політичного керівництва країни-агресора, зазначає прокурор МКС Карім Хан.

16:00 Україна в рамках військової допомоги отримає від Німеччини та Данії танки Leopard 1A5 вже найближчими тижнями, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

15:00 Дії ЗСУ призведуть до обвального обвалення російського фронту. Це може статися за тиждень, місяць, півтора місяці, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

14:00 Міністр оборони України Олексій Резніков назвав абсурдними висновки Держаудитслужби (ДАСУ) про те, що прибуток, який отримали приватні та державні компанії, співпрацюючи з Міноборони, є порушенням. Він впевнений, що буде знайдено рішення та захищено інтереси вітчизняного бізнесу.

13:00 У Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України, який розмістився на базі Агентства ЄС з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Євроюст).

12:00 Наші військові на півдні країни збили черговий російський вертоліт Ка-52, також відомий як "Алігатор". Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

11:30 Росіяни вдарили по місту Суми під час ранкової повітряної тривоги — безпілотник влетів у багатоповерхівку в центрі міста.

10:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак показав, як наразі виглядає Дніпро в районі Дніпровської ГЕС після того, як у Каховці росіяни підірвали станцію.

09:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат ворога:

Втрати армії рф в Україні 3.07.2023
Втрати армії рф в Україні 3.07.2023

08:00 У Повітряних Силах розповіли про наслідки нічної атаки "шахедів" по Україні:

07:00 ЗСУ мають тактичні успіхи в західній частині Донецької області, водночас противник продовжує спроби захопити позиції на Луганщині. Детальніше — у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 03.07.2023
Карта боїв на Донбасі 03.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальною інформацією щодо подій на фронті:

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці областей України кілька разів оголошували повітряну тривогу. Попередження були пов'язані як із запуском "шахедів", так із "Калібрами" із Чорного моря. Детальна інформація уточнюється;
  • мер Мелітополя Іван Федоров, посилаючись на твердження місцевих жителів, заявив, що у місті наразі перебуває більше російських окупантів, аніж, власне, самих мешканців населеного пункту. Мелітополь фактично перетворили на величезну військову базу рф;
  • постачання озброєння до України є одним із національних інтересів США, вважає колишній віцепрезидент США Майк Пенс;
  • представник Папи Римського кардинал Маттео Дзуппі після візиту до Москви заявив, що побував у рф винятково задля обговорення гуманітарних питань. "Не існує мирного плану, не існує посередництва…" — наголосив він;
  • у росії прагнуть призупинити дипвідносини із низкою держав, зокрема Великою Британією, Польщею, Фінляндією та країнами Балтії. Принаймні, саме про це заявляє заступник голови радбезу рф дмитро медведєв.

01:00 В Україну було доставлено десятки танків Leopard від Німеччини, і невдовзі військова техніка покаже свою роботу в бойовій обстановці на лінії фронту, заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

00:00 За минулий тиждень ЗСУ знищили понад п’ять тисяч окупантів, кілька сотень одиниць бойової техніки та важкого озброєння.

Про те, що відбувалося 30 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 492: контрнаступ ЗСУ просувається, попри всі атаки окупантів

Інформацію за 1 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 493: ЗСУ просуваються на півдні та зміцнюють позиції на кордоні Білорусі

З даними за 2 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 494: окупанти завдали удару по Києву, а ЗСУ просуваються на фронтах