Війна — день 481: ЗСУ просуваються під Авдіївкою та на Запорізькому напрямку

Читать на русском
Автор
19078
Бої за Україну тривають 481 днів
Бої за Україну тривають 481 днів

Оперативно про головне 19 червня

Повномасштабні бойові дії українських захисників проти окупаційних військ росії продовжуються. Попри шалений опір росіян, українським військам вдається просуватися на певних ділянках фронту. У Херсонській області повінь, викликана підривом росіянами Каховської ГЕС, йде і вже вода перевищує звичайний рівень менш ніж на метр, проте багато населених пунктів залишаються затопленими.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові за день не втратили своїх позицій. Вони змогли просунутися та відкинути російських окупантів, заявив у відеозверненні Зеленський.

22:00 Україна зможе отримати та взяти на озброєння західні бойові літаки від союзників не раніше Нового року, розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков.

21:00 Група народних депутатів пропонує Верховній Раді ухвалити звернення до ООН, Європарламента, парламентських асамблей Ради Європи (ПАРЄ), НАТО, ГУАМ, національних парламентів країн світу про визнання Республіки Білорусь державою-агресором.

20:00 За добу ворог завдав 32 авіаційних ударів, здійснив близько 40 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямах, тривають тяжкі бої. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 За попередніми даними понад 500 мешканців тимчасово окупованих Олешок, що на лівобережжі Херсонщини, загинули через підрив росіянами Каховської ГЕС. Люди загинули через те, що окупанти відмовили в евакуації тим, хто не має російського паспорта, повідомляє Центр національного спротиву.

17:00 Ворог підтягнув свої сили та здійснює активний наступ на Лиманському і Куп‘янському напрямках, намагаючись перехопити в нас ініціативу. Фіксується висока активність ворожих обстрілів. Тривають гарячі бої, повідомляє заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

16:00 ЗСУ помітно просунулися на Таврійському напрямі завдяки успішним штурмам. Крім цього, ЗСУ вдалося знищити понад 2 роти російських військових, повідомляє бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

15:00 Рішення, які країни-члени НАТО ухвалять на саміті у Вільнюсі та у липні, наблизять Україну до Альянсу, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

14:00 Речник путіна дмитро пєсков заявив, що російські окупанти не пропустять представників ООН на підтоплене лівобережжя Херсонщини, бо їм "важко гарантувати безпеку".

13:00 Ворог змінив тактику у використанні безпілотників під час обстрілів території України та використовує їх більш компактно. Це може означати те, що росіяни в очікуванні оновлення їх поставок, а значить посилять обстріли за допомогою "Шахедів" найближчими днями. Про це під час телемарафону заявила керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

12:00 В Херсонській ОВА показали наслідки нічних обстрілів. На щастя, обійшлося без людських жертв.

11:00 СБУ затримала інформатора російських спецслужб, який працював на "Укрзалізниці". Завдяки постійним роз'їздам він фіксував необхідні росіянам дані про розташування військових і різних мостів.

Західні експерти вважають, що ЗСУ можуть призупинити контрнаступ, щоб переглянути окремі нюанси тактики просування.

10:00 Після підриву Каховської ГЕС росіяни вирішили перекинути частину вцілілих військ, котрі розташовувалися уздовж узбережжя Дніпра, на Запорізький та Бахмутський напрямки. Про це повідомляє розвідка британського Міноборони.

09:00 У Міноборони підтвердили чергові успіхи ЗСУ на південному напрямку фронту — звільнено населений пункт П'ятихатки.

Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії рф в Україні 19.06.2023
Втрати армії рф в Україні 19.06.2023

08:00 Зранку у Херсоні знову чули вибухи. Інформації про постраждалих поки немає. Однак відомо, що за минулу добу внаслідок російських обстрілів поранення дістала одна людина.

Також вночі росіяни атакували Дніпропетровщину за допомогою БПЛА. За даними очільника ОВА Сергія Лисака, всі повітряні цілі були ліквідовані.

07:00 Українські бійці, ймовірно, змогли пробитися в районі західної частини П’ятихаток, також ЗСУ продовжували наступальні операції на південь від Оріхова. Детальніше про ситуацію на фронті — у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв у Запорізькій області 19.06.2023
Карта боїв у Запорізькій області 19.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо новин з "полів":

06:00 На Запорізькому напрямку ЗСУ подарували квитки на концерт кобзона батальйону з Південної Осетії, в тому числі і заступнику командира.

05:00 Окупанти не допустили представників ООН до постраждалих від підриву Каховської ГЕС районів.

03:00 Загалом за тиждень ЗСУ "мінусонули" 10 складів з боєприпасами рашістів.

02:05 В Одесі пролунав потужний вибух.

02:00 В низці областей оголошено повітряну тривогу.

01:00 На півночі тимчасово окупованого Криму пролунало кілька вибухів, було чути звуки стрілянини з кулеметів.

00:00 У ГУР Міноборони України наголосили, що після перекидання російської тактичної ядерної зброї до Білорусі з точки зору безпеки нічого не змінюється – нові загрози не виникають. Це пояснюється тим, що білоруський диктатор лукашенко, незважаючи на всі заяви, не матиме доступу до кнопки і ніхто йому не збирається цей доступ давати.

Про те, що відбувалося 16 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 478: ЗСУ успішно атакують, а росіяни панікують через дефіцит води у Криму

Як були справи 17 червня, можна прочитати в публікації: Війна — день 479: росіяни зберігають перевагу в артилерії та авіації, але ЗСУ продовжують наступ

З даними за 18 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 480: ЗСУ не дають росіянам просунутися та локально контратакують