Війна — день 478: ЗСУ успішно атакують, а росіяни панікують через дефіцит води у Криму

Читать на русском
Автор
13455
Бої за Україну продовжуються 478 днів
Бої за Україну продовжуються 478 днів

Оперативно про головне 16 червня

Російські війська безперервно обстрілюють Україну вже 478 днів. Але, незважаючи на це, ЗСУ на фронті продовжують наступати та рухати ворога. За словами Ганни Маляр, у всіх напрямках Сили оборони просунулися вглиб на кілометр, а в Генштабі уточнили найбільш гарячі напрямки на фронті сьогодні. Крім того, до росіян лише почали доходити наслідки підриву Каховської ГЕС. За їхніми підрахунками, вода у Криму закінчиться найближчими місяцями.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський розповів, що сьогодні було зібрано військовий кабінет, де були присутні командувачі армії та голова розвідки Кирило Буданов:

22:00 Проєкт оборонного бюджету на 2024 фінансовий рік, підготовлений Палатою представників США, вперше передбачає фінансування для постачання Україні далекобійних ракет ATACMS, — на них пропонується виділити "не менш як 80 мільйонів доларів".

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла про ситуацію на фронті та успіхи ЗСУ в контрнаступі станом на вечір 16 червня:

21:00 Немає жодних ознак того, що рф готується застосувати ядерну зброю, заявив Блінкен. За його словами, США, відповідно, не бачать причин для коригування своєї ядерної позиції.

20:00 США нададуть Україні гуманітарну допомогу на 205 мільйонів доларів. Як заявив держсекретар Ентоні Блінкен, ці гроші призначені для забезпечення харчуванням, питною водою, медичною допомогою, послугами захисту, освіти, юридичної допомоги та зв'язку.

19:00 ЗСУ вразили російський пункт управління на одному із напрямів, йдеться у зведенні Генштабу.

18:00 За словами путіна, перші ядерні заряди вже прибули до Білорусі.

17:00 Під Києвом відбувається масова детонація боєприпасів через ракетний удар росіян.

16:00 Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що за останню добу відбулося 36 боєвих зіткнень та 578 обстрілів. Втрати ворога вбитими та пораненими склали більше чотирьох рот. Знищено та пошкоджено 53 одиниці військової техніки противника.

15:00 Німеччина передасть Україні ще 64 ракети для комплексів Patriot, заявив міністр оборони Борис Пісторіус у другий день зустрічі глав відомств НАТО у Брюсселі.

14:00 Щонайменше шестеро людей постраждали внаслідок російського обстрілу Херсона, заявили в обласній прокуратурі.

13:00 Внаслідок ракетної атаки у Київській області постраждали дві особи, повідомляє Офіс генпрокурора. Травму отримала 82-річна жінка та водій авто. Також в одному з районів пошкоджено житлові будинки та магазин.

Тим часом Reuters повідомляє, що африканські переговорники у Києві під час ракетної атаки змушені були спуститися в укриття. А в мережі вже жартують, що атака — це "мирний план" від путіна.

12:00 Повітряна тривога поширилася по всій країні. У Києві прогриміли кілька потужних вибухів, не виключено, що є прильоти.

11:00 В низці областей України оголошено повітряну тривогу. Повітряні сили ЗСУ підтверджують запуск "Калібрів" із Чорного моря.

Карта тривог станом на 11:00

10:00 До України прибув президент ПАР Сиріл Рамафоса. Також у столиці очікують прибуття переговорників із інших африканських держав.

Президент США Джо Байден підтримує спрощений варіант прийняття України до НАТО. На думку політика, наша держава не має виконувати "план дій щодо членства", аби стати повноцінним учасником Альянсу.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії рф в Україні 16.06.2023
Втрати армії рф в Україні 16.06.2023

08:00 У Повітряних силах ЗСУ відзвітували про наслідки нічної атаки ворога. Росіяни запустили по Україні два "шахеди", обидві "пташки" були успішно ліквідовані в небі над Миколаївщиною.

07:00 Російські окупанти активізувалися одразу на чотирьох напрямках фронту — Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському. За останню добу було зафіксовано понад два десятки бойових зіткнень. Детальніше можна дізнатися у аналізі актуальних карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 16.06.2023
Карта боїв на Донбасі 16.06.2023

В Генштабі ЗСУ також поділилися новими даними з фронту:

06:00 В рф під курськом спалахнула масштабна пожежа після вибуху.

05:45 У Польщі групу прикордонників вперше було обстріляно з боку Білорусі, — ЗМІ

05:30 Одеську та Миколаївську області вночі 16 червня атакували ворожі "Шахеди", — Повітряні сили ЗСУ.

05:00 Найбільш ймовірними наступниками путіна можна вважати власника ПВК "вагнер" євгена пригожина і депутата держдуми костянтина затуліна, — Андрій Піонтковський.

03:00 За допомогою партнерів Україна побудувала і розвиває надійну систему ППО, — Резніков.

01:00 Іспанія передасть Україні 20 БТР, польовий госпіталь і 4 відремонтованих Leopard 2, — Міноборони країни.

00:00 Ще одна країна готова навчати українських пілотів на американських винищувачах F-16. Йдеться про Данію, сказав виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен в інтерв’ю каналу TV2. Навчання проходитиме на данській базі ВПС Скрюдструп у Південній Ютландії. Таким чином, в "авіаційній коаліції" вже вісім країн, які готові надати свою допомогу.

З даними за 13 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 475: ЗСУ просуваються попри спроби окупантів стримати наступ

Про те, що відбувалося 14 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 476: ЗСУ просуваються на Бахмутському напрямку та на Півдні

Як були справи 15 червня, можна прочитати в публікації: Війна — день 477: ЗСУ атакують за кількома напрямками, а окупанти перекидають війська до фронту