Війна — день 475: ЗСУ просуваються попри спроби окупантів стримати наступ

Читать на русском
Автор
21631
Бої за Україну тривають 475 днів
Бої за Україну тривають 475 днів

Оперативно про головне 13 червня

Бої проти російських загарбників продовжуються протягом 475 днів. ЗСУ досягли успіхів під Авдіївкою, а також на Запорізькому та Донецькому напрямках, де окупантів вдалося вибити з низки населених пунктів. При цьому просування українських захисників також фіксується і в районі Бахмута, хоча росіяни намагаються проводити контратаки, щоб стримати тиск Сил оборони України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили оборони просуваються на різних ділянках Бахмутського напрямку, також рух вперед, попри важкі бої, є на Таврійському напрямку, заявив президент Зеленський у вечірньому зверненні.

Німеччина та Польща перебувають на фінальній стадії переговорів щодо створення центру обслуговування та ремонту танків Leopard, переданих Україні.

Парламент Люксембургу ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

22:00 Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Кривого Рогу зросла до 34 осіб, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

21:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі обстановку на фронті, і те, що на сході та півдні України тривають тяжкі бої оборонного та наступального характеру.

"Напередодні чергового засідання контактної групи з питань оборони у форматі "Рамштайн" обговорили пріоритети для української армії. Важливо посилити протиповітряну оборону, артилерію та можливості для контрбатарейної боротьби", — повідомив Залужний.

20:00 США оголосили про нову військову допомогу Україні на $325 млн, до нього входить:

  • 10 БТР "Stryker";
  • 15 БМП "Bradley";
  • "Стінгери", "Джавеліни";
  • Ракети TOW та інше.

19:00 росія поширює неправдиву інформацію про втрати серед українських військових чи знищення нашої техніки для того, щоб Україна спростовувала ці дані та надавала реальні цифри, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

18:00 Оператори ударних дронів Центру спеціальних операцій "А" за тиждень знищили 16 ворожих танків, а також знешкодили понад 150 російських окупантів.

17:00 В окупованому Луганську пролунав потужний вибух, на місці піднімається великий стовп диму:

16:00 На Бахмутському напрямку, як і раніше, спостерігається зменшення боїв, за добу знищено 53 окупанти, 118 отримали поранення, двоє взято в полон, повідомив речник Східного управління військ Збройних сил України Сергій Череватий. Крім того, знищено чотири ворожі склади з боєприпасами і три автомобілі, що підвозили снаряди.

Країни Євросоюзу близькі до узгодження плану використання заморожених російських активів для відновлення України — телекомпанія CNBC.

15:00 Одинадцять мирних мешканців Кривого Рогу Дніпропетровської області загинули внаслідок ракетного удару російських окупантів по місту в ніч на вівторок, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак за підсумками завершення пошуково-рятувальної операції.

14:00 США можуть передати Україні снаряди зі збідненим ураном, як раніше це зробила Велика Британія. Пентагон хоче, щоб американські танки Abrams, передані ЗСУ, були озброєні снарядами зі збідненим ураном, які регулярно використовуються армією США і є дуже ефективними проти російської важкої техніки.

13:00 Німеччина планує постачати більше відремонтованих танків Leopard 1 для потреб України. До кінця року їх буде понад 100. Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на тлі повідомлень про знищені або пошкоджені танки Leopard 2 в Україні.

12:00 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла про актуальну ситуацію із контрнаступальними діями української армії на фронті:

11:00 США готові допомогти Україні, передавши додатковий пакет військової допомоги вартістю до 325 млн доларів. До нього увійдуть бронемашини Stryker і Bradley, якими хочуть замінити одиниці техніки, що вже вийшли за час контрнаступу з ладу. Також у пакеті будуть додаткові боєприпаси для NASAMS і HIMARS.

10:00 Одеські морпіхи із 35-ї окремої бригади показали, як відбувалося звільнення Макарівки на Донеччині.

На Сумщине тоже неспокойно — в Белополье россияне обстреляли детский психоневрологический пансионат. Сейчас детей готовят к эвакуации.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними про ліквідованих окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 13.06.2023
Втрати армії рф в Україні 13.06.2023

У Повітряних силах озвучили кількість ракет і "шахедів", знищених під час нічної та ранкової ворожих атак.

8:00 Президент Володимир Зеленський відреагував на удар по житловій багатоповерхівці в Кривому Розі, назвавши росіян терористами і вбивцями.

Тим часом повітряна тривога в Україні розширилася на захід.

7:00 За даними Генштабу, вночі по Україні було випущено 14 крилатих ракет Х-101/555, десять із яких успішно знищено силами ППО. Також окупанти атакували мирні міста "шахедами", один із чотирьох був ліквідований.

Тим часом наші захисники мають просування одразу на двох напрямках фронту. Детальніше можна дізнатися у аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 13.06.2023
Карта боїв на сході України 13.06.2023

6:30 Росіяни вночі вдарили по Кривому Рогу — є влучання в житловий будинок, відомо про загиблих і поранених.

Після шостої ранку в деяких областях України знову оголосили повітряну тривогу, можливі повторні пуски ракет з Каспію.

Карта повітряних тривог на 6:30

3:00 Окупанти запустили крилаті ракети по Україні. У країні оголошено масштабну повітряну тривогу, а в Дніпрі було чути вибухи

1:00 На Запорізькому напрямку під час ракетної атаки було ліквідовано російського генерал-майора, начальника штабу 35 загальновійськової армії сергія горячева.

00:00 У росії зафіксовано виліт 9 стратегічних бомбардувальників, які прямують до пускових рубежів. Очікується, що вони можуть здійснити запуск ракет з 1:00 до 3:00.

Про те, що відбувалося 10 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 472: росіяни біжать на півдні, Україна продовжує ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС

Детально дізнатися про головні події 11 червня можна у публікації: Війна — день 473: вода поступово йде з затопленої Херсонщини, ЗСУ "дають прикурити" окупантам на Півдні

З даними за 12 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 474: ЗСУ наступають на Донеччині, південь України "розгрібає" наслідки затоплення