Війна — день 474: ЗСУ наступають на Донеччині, південь України "розгрібає" наслідки затоплення

Читать на русском
Автор
25104
Бої за Україну тривають 474 дні
Бої за Україну тривають 474 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 12 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 474 дні. Триває мінімізація та ліквідація наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Вода продовжує йти з затоплених територій, проте до закінчення процесу ще далеко і десятки населених пунктів Херсонщини залишаються затопленими. Тим часом ЗСУ попри запеклий опір окупантів просунулися на низці напрямків і звільнили кілька сіл на Донеччині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни б'ють ракетами С-300 з Бєлгородської області по Харківщині.

МВС буде ініціювати подовження комендантської години у Херсоні для того, щоб мати змогу оперативно ліквідувати всі подальші наслідки підриву ГЕС, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

22:00 У нещодавно звільнених населених пунктах Донецької області проводиться "зачистка", а їх мешканців евакуюють, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Станом на сьогодні, на 18.00, з Благодатного евакуйовано троє людей, усі — дорослі люди. Сторожове — сім осіб, серед яких одна — особа з обмеженням руху. Нескучне — одна жінка, також з інвалідністю", — розповів Кириленко.

21:10 Міноборони інформує, що за минулий тиждень в ході ведення наступальної операції у Донецькому та Таврійському операційних районах площа території взятої під контроль 90 кВ.км і звільнено 7 населених пунктів.

20:00 Ще двоє цивільних загинули через підтоплення Херсона внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Так, в одному з районів міста виявили утопленими невідому жінку та 50-річного чоловіка.

19:00 ЗСУ збили ще один хвалений російський вертоліт Ка-52 "Алігатор", повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 У Міноборони України запевняють, що вразити ракетами Київську гідроелектростанцію майже неможливо, для її захисту було зосереджено відповідні сили та засоби.

17:00 Російська авіація скинула три керовані авіабомби на прифронтовий Оріхів Запорізької області — в ОВА повідомили, що загинув 48-річний чоловік, ще одного чоловіка поранено.

Данія поставить Україні 2000 артилерійських снарядів на $36 мільйонів, повідомив міністр закордонних справ королівства Ларс Лекке Расмуссен.

16:00 З'ясувалося, що у тимчасово окупованому Мелітополі цієї ночі було знищено російського тепловоза. За допомогою нього росіяни постачали паливо для військових, повідомив мер голоду Іван Федоров.

15:00 Вторгнення рф в Україну обійшлося росії в десятки мільярдів доларів, оскільки санкції тиснуть на її економіку, а державні доходи різко скорочуються. Тепер, коли конфлікт перейшов на російську територію, ціна війни, ймовірно, зросте ще більше, пише Bloomberg.

14:00 Станом на 13:00 12 червня відомо про десятьох загиблих унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Як повідомляють у МВС, 42 людини вважаються зниклими безвісти, зокрема сім дітей. Всім людей загинули у Херсонській області, двоє у Миколаївській.

13:00 Компанія Raytheon Technologies планує виготовити ще пʼять батарей системи ППО Patriot для України до кінця 2024 року.

12:00 ЗСУ звільнили ще один населений пункт на кордоні Донецької та Запорізької областей. Йдеться про село Новодарівка.

Тим часом ГУР попереджає про ймовірні провокації з боку окупантів у Криму. Росіяни можуть влаштувати теракт на заводі "Кримський титан".

11:00 У Харкові СБУ затримала "зв'язківця" російського ГРУ. Ним виявився 52-річний житель міста, який погодився співпрацювати з ворогом.

10:00 Рівень води на Херсонщині трохи зменшився, у оперативному штабі реагування на підрив Каховської ГЕС повідомили нові дані.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 12.06.2023
Втрати армії рф в Україні 12.06.2023

Українські морпіхи звільнили ще одне село на Донеччині. Населений пункт був в окупації з березня 2022 року.

Сторожеве на карті
Сторожеве на карті

08:00 Рівень води у Каховському водосховищі критично низький — обміління помітне неозброєним оком.

Слід додати, що спеціалісти перевіряють проби води на місці катастрофи кожні дві години. Про це повідомив голова МЗС Ігор Клименко.

07:00 За минулу добу українським захисникам вдалося просунутися під Авдіївкою. Відомо про звільнення кількох населених пунктів на Донбасі, що свідчить про успішність нашого контрнаструпу. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 12.06.2023
Карта боїв на Донбасі 12.06.2023

Генштаб ЗСУ розповів про події на різних напрямках фронту:

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі у деяких областях України оголошувалася повітряна тривога через можливу загрозу ракетних ударів. Вибухи чули, зокрема, на Харківщині, а вже під ранок — на Херсонщині. Дані уточнюються;
  • було гучно і на окупованих територіях — пані "бавовна" завітала до російських ворогів у Мелітополі;
  • у Російському добровольчому корпусі заявили, що один із полонених окупантів під час обміну 11 червня відмовився повертатися на територію рф і попросився у лави РДК. Цікаво, що попередньо він був найманцем РВК "Вагнер";
  • окупанти мародерять в затоплених селах на лівому березі Дніпра, — ЦНС.

05:00 ЗСУ успішно просуваються на Донецькому та Запорізькому напрямках, — ISW.

04:00 Вілкул закликав мешканців Кривого Рогу зменшити споживання води на 40% — інакше через місяць 70% міста залишиться без водопостачання.

03:00 Протягом 11 червня окупанти здійснили 5 обстрілів прикордонних громад Сумської області.

02:00 В низці областей оголошено повітряну тривогу.

01:00 У тимчасово окупованому Мелітополі в ніч проти понеділка, 12 червня, пролунали потужні вибухи.

00:00 Україна сприятиме розслідуванню катастрофи на півдні країни Міжнародним кримінальним судом, сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

З даними за 9 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 471: затоплення Херсонщини, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Про те, що відбувалося 10 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 472: росіяни біжать на півдні, Україна продовжує ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС

Детально дізнатися про головні події 11 червня можна у публікації: Війна — день 473: вода поступово йде з затопленої Херсонщини, ЗСУ "дають прикурити" окупантам на Півдні