Війна — день 444: ЗСУ демонструють успіхи біля Бахмута, а окупанти побоюються оточення

Читать на русском
Автор
13918
Бої за Україну продовжуються 444 дні
Бої за Україну продовжуються 444 дні

Оперативно про головне 13 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 444 дні. Завдяки успішним діям ЗСУ в районі Бахмута інтенсивність боїв навколо міста значно знизилася, проте, попри це, росіяни все ще роблять спроби атакувати на цьому напрямі. Крім того, важкі бої точаться у Мар’їнки. При цьому удари українських захисників змусили окупантів помітно понервувати, а в самій росії взагалі заявили про початок широкомасштабного наступу ЗСУ. Своєю чергою ватажок "вагнерівців" євгеній пригожин взагалі прогнозує, що росіянам у Бахмуті загрожує оточення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни випустили "Калібри" по західній Україні: у Тернополі пролунав вибух, інші ракети летять у напрямку Львова.

22:00 Сили оборони просуваються по двох напрямках у передмісті Бахмута і взяли в полон чимало окупантів, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

21:00 Російські окупанти на Донеччині за добу здійснили майже 40 атак, а українські військові знищили дві станції радіоелектронної боротьби окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області зросла до 11 людей. При цьому ще двоє загинуло.

19:00 Збройні сили України в Херсонській області знищили двох російських безпілотників.

Італія готова підтримувати подальшу активізацію партнерства України з НАТО та допомагати у процесі інтеграції до ЄС та проведення реформ, заявила прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні.

18:00 Внаслідок нічного обстрілу Хмельницької області кількість постраждалих майже досягла 30 осіб.

17:00 Внаслідок артилерійського ворожого обстрілу Харківщини поранено 5 мешканців, серед яких неповнолітній.

16:00 Повідомляється, що кількість впавших на Брянщині російських повітряних суден становить чотири одиниці.

15:00 Російська авіація 13 травня атакувала Берислав Херсонської області. Внаслідок атаки місто залишилося без світла.

14:00 На Брянщині сталася серйозна НП — там протягом години розбилися вертоліт Мі-8 і літак Су-34.

13:00 Швейцарія зробила важливий крок на шляху до постачання Україні озброєння. Влада цієї країни дозволила реекспорт військових матеріалів.

12:00 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Риму. Планує зустрітися з італійським колегою Серджо Маттареллою і не лише.

11:00 Німеччина передасть Україні рекордний для себе пакет військової допомоги від початку повномасштабної війни.

10:30 Внаслідок атаки ворога 13 травня енергосистема України не постраждала. Як повідомили у Telegram-канал "Укренерго", атака дронів не завдала пошкоджень об'єктам енергетичної інфраструктури.

"Дякуємо Силам оборони за професійну роботу", — уточнили в прес-службі.

09:02 Внаслідок удару по Хмельницькому постраждали п'ятеро людей, заявив голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

"Були попадання в об'єкт критичної інфраструктури. Він знаходиться поза населеними пунктами. Прямої загрози населенню, житловим чи промисловим будівлям не було. Від вибухової хвилі були пошкоджені вікна, двері. Є інформація про п'ять постраждалих від уламків скла, яким надається допомога", — сказав Тюрін.

08:40 За останню добу ЗСУ ліквідували 590 росіян. З початку повномасштабного вторгнення росії втратила 198 260 окупантів.

07:50 У Хмельницькій обласній військовій адміністрації заявили про приліт по об'єкту критичної інфраструктури, який знаходиться за межами міст.

07:00 У Київській області внаслідок збиття БПЛА пошкоджено один із житлових будинків, — речник ДСНС Олександр Хорунжий.

06:00 ЗСУ просунулися на північний захід Бахмута за рахунок локальних контратак, — ISW.

05:00 Під час повітряної тривоги у Львівській області пролунали вибухи.

04:15 У низці областей повідомляють про БПЛА та вибухи від роботи ППО.

03:50 У Київській області працює ППО, зберігається загроза атаки дронами.

03: 00 Окупанти обстріляли три громади Сумщини: пошкоджені житлові будинки.

02:30 У низці областей України оголошено повітряну тривогу, на півдні пролунали вибухи.

01:30 У центрі Києва пролунав вибух, виникла пожежа.

01:00 Депутат держдуми рф отримав поранення під час вибуху в українському Луганську., — росЗМІ. Зі слів самого війського, він вирішив покрасуватися на тлі палаючої будівлі, і під час другого удару на нього впала цеглина (тобто депутат виявився дурнішим, ніж можна було припустити).

00:00 Спікер Східного угруповання сил оборони України Сергій Череватий повідомив, що за три дні контрнаступних дій ЗСУ біля Бахмута було звільнено 17,3 квадратних кілометрів території.

Дізнатися про головні події 10 травня можна у публікації: Війна — день 441: ЗСУ б’ють окупантів під Бахмутом, а російські обстріли міст не припиняються

З даними за 11 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 442: окупанти "отримують на горіхи" під Бахмутом від ЗСУ, але продовжують атакувати

Про те, що відбувалося 12 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 443: на сході тривають запеклі бої, тиск на окупантів зростає