"Випадок зіграв за нас": генерал пояснив, як змінилася позиція Китаю щодо України

Читать на русском
Автор
2248
Як змінилося відношення Китаю щодо України
Як змінилося відношення Китаю щодо України. Фото Колаж "Телеграфу"

Україна може покластися в ракурсі тиску на росію на Китай

Позиція Китаю щодо України після інциденту з висловлюваннями посла могла змінитись, адже ще до візиту до москви й незабаром після нього не було й натяку на те, що китайський лідер Сі Цзіньпін готовий поговорити із Зеленським. Однак зараз у Києва та Пекіна вже, мабуть, є певні точки дотику.

Таку думку "Телеграфу" висловив ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Його величність випадок зіграв за нас. Коли посол Китаю у Франції дозволив собі ті заяви, що він зробив (що Україна та інші країни, що були раніше в СРСР, не мають легітимності суверенітету та незалежності), це викликало таку потужну негативну реакцію, яка змусила Сі подзвонити Зеленському", — сказав він.

Василь Богдан додав, що наразі наш посол їде до Китаю, а в Україну приїде спецпредставник КНР. Таким чином процес почне рухатися.

"Думаю, Київ і Пекін мають певні точки дотику. І ми можемо покластися в ракурсі тиску на рф і на комуністичний Китай. Тим більше що згідно з Будапештським меморандумом, він є одним із гарантів нашої безпеки. Хоча ми, зрозуміло, більш ніж критично ставимося до цього меморандуму (один із підписантів якого – росія – напав на Україну), цей фактор варто використовувати", – сказав генерал.

На запитання про те, що необхідно зробити для того, щоб Пекін зайняв більш проукраїнську, а не проросійську позицію, Богдан відповів, що лише вміла політико-дипломатична робота України може призвести до того, що країни, які не здаються союзниками, стали на наш бік.

"І терористична ракетна і дронова активність росії проти України, і чергові ядерні погрози з боку країни-агресора, матимуть зворотний для кремля ефект. Цивілізований світ перестав його боятися. Він боїться, скоріше, затягування війни. Отже – потрібно дати Україні всі можливості для руйнування росіян на полі бою. Інакше полум’я війни охоплюватиме все більші території", — підсумував Василь Богдан.

Повний текст про майбутнє контрнаступ ЗСУ та озброєння від західних партнерів читайте у матеріалі на "Телеграфі": Чого чекати від українського наступу і який козир втратив путін — прогноз генерала.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Китай в ООН уперше підтвердив, що росія є країною-агресором. Зазвичай, Пекін намагається утримуватися від голосування в подібних резолюціях, але цього разу Китай висловив свою підтримку.