Війна — день 427: окупанти штурмують Бахмут, а ЗСУ руйнують об’єкти росіян у тилу

Читать на русском
Автор
18528
Бої за Україну продовжуються 427 днів
Бої за Україну продовжуються 427 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 26 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 427 днів. Активні бойові дії не вщухають по всій лінії фронту — ЗСУ продовжують успішно руйнувати російську логістику в тилу Луганської області, а окупанти штурмують на Бахмутському напрямку. При цьому західні аналітики зазначають, що Україна намагається збити росіян з пантелику посилаючи різні помилкові сигнали про те, коли та де будуть завдані удари після початку контрнаступу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 рф знову заблокувала Чорноморський зерновий коридор, повідомили у Військово-Морських силах ЗСУ.

22:00 Сполучені Штати вже передали понад 98 відсотків обіцяних бойових машин в Україну, заявив головнокомандувач збройними силами США в Європі генерал Крістофер Каволі.

21:00 Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Каволі переконаний, що Україна вчасно отримає обіцяну техніку для контрнаступу — "понад 98% обіцяних Києву бойових машин вже поставили".

20:00 Авіація Сил оборони України минулої доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російських окупантів.

19:00 Російські окупанти здійснили артобстріл міста Оріхів Запорізької області. Внаслідок удару загинув цивільний.

18:00 Чехія внесла першу людину до свого національного списку санкцій, ним став патріарх РПЦ Кирило. Він звинувачується у підтримці агресії рф проти України.

17:00 Словенія цього тижня в умовах повної таємності доставила в Україну 20 бронетранспортерів Valuk, повідомляє 24UR.

16:00 Ворог обстрілює Херсонщину. Внаслідок артилерійського удару по Станіславу постраждав чоловік 26 років. Також росіяни обстріляли район Антонівського мосту, внаслідок чого постраждав іноземний представник преси, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

Україна повернула додому з полону 44 особи. Серед них – 36 рядових та сержантів та 6 офіцерів. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки. Серед них захисники Маріуполя, Азовсталі, Херсонщини.

15:00 Вищий військовий орган НАТО та Військовий комітет готуються зібратися на засідання у Брюсселі вже 10 травня. Планується обговорити війну на території України.

14:00 ЗСУ підуть у контрнаступ після 2 травня, – ватажок ПВК "Вагнер" пригожин.

"Вони готові різати наші фланги. Іде зрада всередині росії. Нам не дають боєприпаси. Нас ще вистачить на два-три тижні".

13:00 У Польщі відкриють центр обслуговування та ремонту українських танків Leopard-2.

12:00 Reuters із посиланням на спецагента Алекса Кобзанця та очільника Департаменту кібернетичної інформбезпеки СБУ Іллю Вітюка повідомляє, що українська влада співпрацює із ФБР. Американська розвідка допомагає українцям збирати докази воєнних злочинів армії рф.

"Збір цих даних, аналіз цих даних, робота з ними – це те, в чому ФБР має досвід роботи", – заявив Кобзанець.

11:00 Представники Служби безпеки України затримали двох колаборанток у Одесі та Києві. Обидві — жительки Херсону, котрі співпрацювали із загарбниками під час окупації міста, мали певні високі "посади" та преференції.

10:00 Президент Володимир Зеленський вшанував пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи у день 37-ї річниці трагедії.

У мережі з'явився цікавий запис, на якому, як стверджується, чути розмову російських бізнесменів Миколу Матушевського та Романа Троценка. Вони скаржаться один одному на владу, називаючи її представників "мудлами", і пророкують швидке погіршення ситуації всередині країни. Детально — у розборі від "Телеграфа".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова обговорювати будь-які варіанти мирного завершення війни, окрім двох. В Києві вимагають, щоб переговори не мали на меті відчудження будь-яких українських територій, а конфлікт не став "замороженим".

9:00 За оновленими даними очільника Харківської ОВА Олега Синєгубова, внаслідок вчорашнього ракетного удару по Куп'янську загинуло двоє людей — жінки 54 і 57 років. Поранено було 10 осіб, четверо із них госпіталізовані.

26 квітня Україна вшановує пам'ять жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС. Вже минув рік із часу, коли станція була звільнена від російських окупантів, однак відгомін російського перебування, як і самого вибуху реактора, й досі можна відчути на території зоні відчуження. "Телеграф" розповідає, що в Прип'яті коїться зараз та чи є небезпека для українців.

У Маріуполі виявили нові масові поховання. На це звернув увагу радник мера Маріуполя Петро Андрющенко під час вивчення оновлених Google-мап. Слід зазначити, що наразі Маріуполь можна побачити у мережі таким, яким він був навесні 2022 року — на фото навіть видно напис "Діти" поблизу драмтеатру.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати росіян в Україні 26.04.2023
Втрати росіян в Україні 26.04.2023

У окупованому Мелітополі почали малювати мурал на честь ліквідованої пропагандистки дар'ї дугіної. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Мелітополь мурал дар'я дугіна
дугіну хочуть увіковічнити в муралі. Але це ненадовго — до приходу ЗСУ

7:30 Україна отримала від Великої Британії довгоочікувані танкові снаряди зі збідненим ураном. В росії вже розпочалася істерика.

За останню добу ворог намагався атакувати українських військових одразу на трьох напрямках фронту. Особливо активно окупанти почали діяти поблизу Авдіївки та Кремінної. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій від ISW.

Карта боїв в Україні 26.04.2023
Карта боїв в Україні 26.04.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька важливих новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи могли чути жители щонайменше Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей. За попередніми даними, в самому Херсоні міг статися "приліт". Додаткові дані уточнюються;
  • радник голови ОП Михайло Подоляк переконаний: Угорщина, яка нині стримує просування України в НАТО, однією із перших стимулюватиме цей процес, щойно росія програє війну;
  • росіяни в Криму затримали відомого кримськотатарського правозахисника Абдурешіта Джеппарова. На дії окупантів уже відреагував президент Володимир Зеленський, назвавши подію "черговим прикладом репресій проти корінного населення півострова";
  • голова МЗС Німеччини Анналена Бербок пропустила засідання Радбезу ООН 24 квітня, бо "не хотіла слухати брехню" міністра закордонних справ рф сергій лаврова, який головував на зустрічі — Bild;
  • до України вдалося повернути ще трьох дітей, яких незаконно вивезли в росію під час повномасштабної війни. Як повідомляє БО Save Ukraine, для вивезення неповнолітніх додому знадобилося аж 15 днів. Як повідомили маленькі українці, окупанти влаштовували їм допити — як в рф, так і в Білорусі. Наразі вони вже зустрілися із родичами, все добре.

3:00 У Конгресі США презентували проєкт резолюції про перемогу нашої країни у війні проти росії. Зокрема, там говориться, що "політика США спрямована на забезпечення того, щоб Україна могла зберегти суверенітет у межах своїх міжнародно визнаних кордонів, на досягнення справедливості та відшкодування втрат України".

1:00 Окупанти подвоїли кількість ракетоносіїв у Чорному морі, вони можуть випустити загальний залп у 24 ракети "Калібр"

00:00 Вибухи пролунали у Херсоні, після чого там оголосили повітряну тривогу. Місцеві канали повідомляють про рух російських БПЛА у бік міста.

З даними за 23 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 424: ворог атакує на сході, а ЗСУ завдають ударів на півдні

Про те, що відбувалося 24 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 425: окупанти ослабли, але все ще тиснуть на сході

Дізнатись про головні події 25 квітня можна у публікації: Війна — день 426: окупанти штурмують Бахмут і готуються до нового наступу