Війна — день 421: візит Столтенберга в Україну, ЗСУ ведуть важкі бої за Бахмут

Читать на русском
Автор
13343
Бої за Україну тривають 421 день
Бої за Україну тривають 421 день. Фото Телеграф

Оперативно про головне 20 квітня

Повномасштабне вторгнення російських військ до України триває 421 день. Ситуація на фронті продовжує залишатися складною. Найважчі бої, як і раніше, ведуться у Бахмуті, де фактично щогодини відбувається тактична зміна оперативної обстановки, та в районі Авдіївки. Водночас у Міноборони України заявили, що контрнаступ ВСУ вже ведеться. Тим часом триває обговорення того, що саме породило сильний спалах у небі, який бачили мешканці Києва, Черкас, Житомира, а також інших населених пунктів України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вибух невідомого походження стався у Білгороді.

22:00 З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Австрія заморозила російські фінансові активи майже на €2 млрд, повідомив міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер.

21:00 Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів і здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню за позиціями наших військ та населених пунктів. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Литовський Сейм подолав вето президента Гітанаса Науседи на закон про обмежувальні заходи щодо громадян росії та Білорусі. Ухвалена редакція закону обмежує можливість росіян та білорусів отримувати візи в Литві, а також ввозити та вивозити українські гривні з Литви до травня 2024 року. Крім того, росіян тимчасово позбавлять права купувати нерухомість, а їх заяви на отримання дозволів на тимчасове проживання тимчасово не прийматимуться.

росія поріже на металобрухт найбільший у світі атомний крейсер: флагман Північного флоту "Петро Великий" вирішили здати в брухт через відсутність грошей на ремонт та модернізацію.

19:00 Уряд Естонії схвалив новий пакет військової допомоги для України. Серед іншого до нього увійдуть артилерійські боєприпаси 155 мм калібром. Крім того, Естонія передасть Збройним силам України прилади нічного бачення та боєприпаси для стрілецької зброї.

18:00 Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес оголосить про нову військову допомогу Україні у п'ятницю, 21 квітня. Серед іншого, очікується постачання засобів повітряної та військово-морської оборони.

За добу українські захисники відбили понад 40 атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямах, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

17:00 Російські військові обстріляли Запорізьку область, внаслідок чого двоє людей загинули і ще одна — постраждала.

16:00 Білорусь передала зброю найманцям із ПВК "Вагнера, а Китай і Туреччина відмовили, повідомляє Financial Times з посиланням на "злиті" в мережу секретні документи Пентагону. Ватажок найманців звертався до Китаю та Туреччини на початку 2023 року, але країни не стали постачати зброю та боєприпаси росіянам, але Сирія та Білорусь погодилися допомогти – вагнерівці отримали шість гранатометів СПГ-9 та 180 гранат, а також, можливо, 300 тисяч пострілів до гранатомету ВОГ-17.

15:00 Під час пресконференції у Києві Єнс Столтенберг заявив, що місце України по праву в НАТО, а Альянс робитиме все, щоб це стало можливим. Сьогодні генсек НАТО обговорив річну ініціативну підтримку разом з українським урядом.

14:00 Російські окупанти обстріляли прикордонні села на Чернігівщині. Перший обстріл був у районі населеного пункту Грем'ячка. На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих. Другий удар припав на село Галаганівка. В результаті постраждали троє людей. Одна з них отримала осколкові поранення голови. Жінка померла у лікарні.

13:00 Данія та Нідерланди заявили про передачу ЗСУ танків Leopard. Вони можуть бути поставлені на початку 2024 року.

12:00 Армія рф взяла умовну перерву в ракетних ударах по Україні, аби накопити сили. Про це заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

"Витративши для себе критичну частину ракетного потенціалу, ворог не досяг бажаного результату. Так, сьогодні тактика змінюється і ця умовна перерва застосовується для накопичення тільки завдання будуть інші — це значною мірою не об'єкти енергетичної інфраструктури, а, наприклад, все, що стосується логістики, підготовки військових цілей в контексті спроб зірвати українські наступальні дії", — підкреслив розвідник.

Генерал-лейтенант Михайло Забродський переконує, що "злив даних Пентагону" жодним чином не вплине на майбутній контрнаступ ЗСУ. Хоча тому, що значна частина оприлюднених даних є недостовірною.

11:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув до України. Він уже зустрівся із президентом Володимиром Зеленським у Києві.

Єнс Столтенберг у Києві
Єнс Столтенберг у Києві

Польща та Франція не змогли врегулювати питання спільних закупівель боєприпасів для України. Про це пише Politico, посилаючись на слова трьох дипломатів, знайомих із ситуацією.

10:00 Російські окупанти здобули нову партію іранських "шахедів". Про це повідомила голова прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

"Ми спостерігали їхню атаку по Миколаївщині саме цією новою партією. Така ж позначка була на тих дронах, які атакували Одещину. Саме тому можливе повторення таких атак, адже, отримавши партію, вони починають її використовувати для підтримки терористичного стану та напруженості у місцевого населення", — наголосила Гуменюк.

9:00 Генштаб ЗСУ повідомив свіжу статистику щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії росії в Україні 20.04.2023
Втрати армії росії в Україні 20.04.2023

Росіяни вночі вдарили по Гуляйполю Запорізької області. Повністю знищено приватний будинок. На щастя, без постраждалих.

Усього за останню добу Запорізька область обстрілювалася росіянами щонайменше 86 разів із різного виду зброї. Постраждали 13 населених пунктів.

8:00 В мережі показали, на що окупанти перетворюють міста Донбасу. Особливо, як відомо, дістається Бахмуту та Вугледару.

Вугледар обстріли
Окупанти рівняють Вугледар із землею
Бахмут лишається в епіцентрі бойових дій

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що вночі під артобстріл росіян знову потрапила Очаківська ОТГ. На щастя, без жертв.

7:00 Російські окупанти активізувалися на південному напрямку фронту в Україні. Подекуди у Запорізькій області фіксувалися бойові зіткнення. Детальніше — у аналізі свіжих карт боїв.

Карта боїв у Запорізькій області 20.04.2023
Карта боїв у Запорізькій області 20.04.2023

Генштаб ЗСУ також опублікував актуальне зведення щодо подій на фронті. До слова, за добу по Україні ворог випусти 26 "шахедів", більшість із них успішно знищена.

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи лунали у Херсоні, а також Запорізькій і Дніпропетровській областях. Частина із них — це робота сил ППО, які знищували ворожі безпілотники;
  • а найяскравішою (у прямому сенсі) подією ночі стало падіння "НЛО" над Києвом. Ми розбиралися, чи справді це міг бути супутник NASA;
  • на тимчасово окупованих територіях загарбники включили в шкільний курс з історії розділ про так звану "СВО" — намагатимуться годувати дітей пропагандою із самого малечку;
  • мер столиці Віталій Кличко заявив, що Київ залишився однією із цілей російської армії, проте місцева влада готова до будь-яких сценаріїв;
  • Австрія планує доєднатися до процесу гуманітарного розмінування територій в Україні;
  • Reuters пише, що 20 квітня президент Володимир Зеленський має виступити перед Конгресом Мексики за допомогою відеозв'язку.

3:00 Увечері 19 квітня сили української протиповітряної оборони збили близько 10 російських безпілотників іранського виробництва, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

1:00 У Херсоні чули потужні вибухи, у місцевих телеграм-каналах повідомляють про прильоти

00:00 У Повітряних силах ЗСУ поки що не можуть підтвердити інформацію про падіння супутника, повідомив представник повітряних сил Юрій Ігнат.

Про те, що відбувалося 17 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 418: окупанти намагаються прорватися на сході та не припиняють обстріли на півдні

Дізнатися про головні події 18 квітня можна у публікації:Війна — день 419: окупанти тиснуть на Донбасі і намагаються досягти повітряної переваги

З даними за 19 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 420: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до контрнаступу ЗСУ