Війна — день 419: окупанти тиснуть на Донбасі і намагаються досягти переваги в повітрі

Читать на русском
Автор
13054
Бої за Україну продовжуються 419 днів
Бої за Україну продовжуються 419 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 18 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 419 днів. Окупанти, як і раніше, намагаються продавити українську оборону на сході, а на півдні посилюють обстріли. Найбільш активні зіткнення продовжуються на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах. При цьому фіксується збільшення активності ворожої авіації, оскільки росіяни намагаються досягти повітряної переваги.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Увечері Повітряні сили ЗСУ знищили шість ворожих дронів-камікадзе "Shahed-136/131" та БпЛА ОТР "Орлан-10".

21:00 Колишній народний депутат України Олег Барна загинув у боях проти росіян.

20:00 Окупанти обстріляли Червоногригорівську громаду на Дніпропетровщині, внаслідок пошкодження отримали місцеве приватне підприємство та 6 житлових будинків, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.

19:00 Російські окупаційні війська обстріляли Бериславський район Херсонської області, внаслідок чого в Бериславі та Новобориславі зникло світло.

18:00 В Україні станом на квітень 2023 року зниклими безвісти вважаються близько 7 тис. військовослужбовців, повідомив уповноважений з питань осіб, які за особливих обставин зникли безвісти Олег Котенко.

17:00 Канада вже передала Україні вісім танків Leopard 2 у межах військової допомоги, повідомляє Генштаб Збройних сил України.

16:00 Через Мелітополь активно, з боку Криму та Бердянська, у бік Запоріжжя росіяни перевозять солдатів та бетонні конуси.

15:00 Зеленський побував на Донеччині. Він відвідав передові позиції українських захисників у Авдіївці.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону щодо захисту права власності українського народу. Росіянам заборонять володіти земельними, лісовими та водними ресурсами України.

14:00 Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський пояснив, для чого лідер росії володимир путін почав частіше "відвідувати" окуповані українські території.

13:00 Президент Франції Еммануель Макрон знову намагається примирити Україну з росією та готується представити свій план із гарантіями безпеки для Києва у Китаї.

12:00 В Канаді показали, як готували до відправки в Україну танки Leopard-2. Важка техніка відправилася спочатку до Польщі — це сталося ще 11 квітня в рамках програми Operation UNIFIER.

Leopard 2 для України від Канади
Leopard 2 для України від Канади
Leopard 2 для України від Канади

11:30 Невизнаний президент Білорусі олександр лукашенко приймає у своїй резиденції голову бойовиків "ДНР" дениса пушиліна, — журналістський пул лукашенка.

лукашенко і пушилін 18.04.2023
лукашенко і пушилін на зустрічі

11:00 Росіяни вкотре атакували Херсон — цього разу удар припав на район центрального ринку. Відомо про щонайменше шістьох поранених, однак місцеві джерела говорять, що є й загиблі.

Мер Мелітополя Іван Федоров говорить, що окупанти вигадують нові способи примусової російської паспортизації жителів окупованих територій.

10:30 Президент Володимир Зеленський повідомив, що із 24 лютого 2022 року Україні вдалося повернути 2235 українських жінок та чоловіків із російського полону.

10:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський доповів про ситуацію на Бахмутському напрямку. ЗСУ продовжують контролювати ситуацію, хоча бої продовжуються.

Моніторингові пабліки попереджають про незвичну активність ворожої авіації вздовж східного кордону та на півдні України. Дехто навіть пов'язує це із візитом путіна, хоча, за даними росЗМІ, той і відбувся вчора, 17 квітня. В будь-якому разі, сигнали повітряної тривоги ігнорувати не варто.

Карта активності ворожої авіації
Карта активності ворожої авіації

09:00 Зранку російські загарбники здійснили обстріл Сумської області. Під ворожий вогонь потрапила Білопільська громада, зафіксовано п'ять влучань. Руйнувань та постраждалих, на щастя, немає.

08:30 путін міг привезти російським окупантам на Херсонщину особливий подарунок у вигляді ікони, котра належала колись одному із міністрів оборони російської імперії.

Тим часом Генштаб ЗСУ звітує, що останню добу майже пів тисячі окупантів були успішно ліквідовані.

Втрати армії росії в Україні 18.04.2023
Втрати армії росії в Україні 18.04.2023

07:00 РосЗМІ заявляють, що російський диктатор володимир путін начебто знову відвідав окуповані території України. Цього разу — на Херсонському напрямку. Жодних фото чи відео із поїздки політика, як і завжди, не публікується, що ставить під сумнів такі дані.

За останню добу російські окупанти активізувалися ще на одному напрямку на сході України. Ворог атакував на північний схід від Куп’янська. Деталі — в свіжому аналізі карт бойових дій від ISW.

Карта боїв на Донбасі 18.04.2023
Карта боїв на Донбасі 18.04.2023

Генштаб ЗСУ теж не лишився осторонь і розповів, якою є ситуація на фронті на ранок 18 квітня:

06:30 Засновник ПВК "Вагнер" євген пригожин може знову завойовувати прихильність російського диктатора путіна. Як пише Інститут вивчення війни, це пов'язане із неспроможністю армії рф виконати початково поставлені завдання, котрі були окреслені для зимового наступу на Донбасі.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи лунали на Миколаївщині та Донеччині, зокрема у Снігурівці та Слов'янську. Інформація про руйнування та імовірних жертв уточнюється;
  • президент США Джо Байден може оголосити про те, що знову балотуватиметься в президента США 25 квітня 2023 року, — NYT;
  • колишній нардеп Сергій Лещенко потрапив у скандал через нещодавній виступ у нічному клубі в ролі діджея. Цікаво, що виправдань він не шукав, однак спробував віджартуватися;
  • США пообіцяли надати додаткову допомогу в розслідуванні російських воєнних злочинів в Україні — будуть призначені прокурор до міжнародного центру розслідування агресії рф та юридичний радник — в українське посольство;
  • секретар РНБО Олексій Данілов запевнив: Україна не буде розпочинати контрнаступ непідготовленою. Наразі влада працює над забезпеченням армії необхідною кількістю зброї.

03:00 Центр національного опору повідомляє, що окупанти мародерять у школах та садках Енергодару. Зокрема з деяких закладів було викрадено парти, шафи та інші меблі.

01:00 У Херсоні пролунали вибухи, за даними місцевих телеграм-каналів йдеться про прильоти з тимчасово окупованих Олешок

00:00 У кількох українських областях оголошено повітряну тривогу. За даними моніторингових груп, у Сумській області зафіксовано повітряні цілі, що рухаються у бік Полтавщини та Харківщини. Не виключено, що це БПЛА

З даними за 15 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 416: окупанти обстріляли Слов’янськ та продовжують тиснути на Донбасі

Про те, що відбувалося 16 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 417: Україна відзначає Великдень під загрозою ракетного удару росіян

Дізнатися про головні події 17 квітня можна у публікації:Війна — день 418: окупанти намагаються прорватися на сході і не припиняють обстріли на півдні