Війна — день 414: росіяни безуспішно штурмують Мар’їнку, зазнають втрат у Бахмуті

Читать на русском
Автор
11662
Бої за Україну продовжуються 414 днів
Бої за Україну продовжуються 414 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 13 квітня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває 414 днів. Як і раніше, найважчі бої точаться на Донбасі. Там окупанти продовжують спроби наступу на низці напрямків, зокрема, безуспішно штурмують Мар’їнку, а також попри великі втрати атакують Бахмут. Тим часом опубліковане російськими терористами відео нелюдської страти українського військового вкотре вдарило по самій росії на міжнародній арені: багато країн та їхні представники висловлюють засудження та вимагають покарання для злочинців, які вчинили це вбивство.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США розглядають можливість використовувати для відновлення України заморожені активи Центрального банку росії, які зберігаються на рахунках в іноземних банках (300 мільярдів доларів), заявила заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.

22:00 НАТО продовжуватиме надавати підтримку Україні, а також підтримає "довгостроковий шлях до євроатлантичної інтеграції", заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Правоохоронці затримали підозрюваного у витоку секретних документів Пентагону. Ним виявився гвардієць Джек Тейшейра, який займався приватною інтернет-групою під назвою Thug Shaker Central.

21:00 Перший віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич спростував твердження про нібито вивезення зброї та військової техніки в Україну, опубліковані британським агентством Reuters, повідомляється на сайті сербського зовнішньополітичного відомства.

20:00 Ворог обстріляв Нікопольський район, у результаті у Нікополі було пошкоджено 11 приватних будинків, 9 господарських будівель, 3 лінії електропередачі, повідомляє голова облради Микола Лукашук.

19:00 Польща передасть Україні додаткову партію літаків МіГ-29, які раніше належали до Німеччини.

18:00 13 квітня стане професійним днем усіх працівників та робітниць оборонно-промислового комплексу України. Адже саме цього дня українськими ракетами "Нептун" був потоплений російський крейсер "Москва".

Протягом доби противник завдав 11 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, внаслідок обстрілів є постраждалі серед мирного населення, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

17:00 Напередодні Великодня існує висока ймовірність ракетних ударів по українським містам. Проте, наше ППО має високий клас готовності. Про це свідчить той факт, що відсоток повітряних цілей, що знищують українські сили та засоби, набагато перевищує показники інших військових конфліктів минулого, повідомляє командування Об'єднаних сил ЗСУ.

16:00 В Україну вперше приїхав начальник Об'єднаного штабу Збройних Сил Французької Республіки генерал армії Тьєрі Бюркар. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залежний провів із ним переговори, ознайомив із ситуацією на фронті та обговорив посилення ППО.

15:00 Рада ЄС затвердила виділення 1 мільярда євро на надання Україні боєприпасів до 31 травня. Крім того, Польща направила до Берліна офіційний запит про передачу Україні винищувачів МіГ-29 із колишньої НДР. Раніше німці продали ці літаки полякам, але в контракті вказали, що без їхньої згоди передача чи перепродаж неможливий. Загалом у Польщі зараз близько дюжини таких літаків, які теоретично можуть опинитися в Україні.

14:00 13 квітня на території Запорізької атомної електростанції біля четвертого енергоблока пролунав потужний вибух. Як виявилося, біля машзалу вибухнула російська міна.

13:00 Восени росіяни можуть посилити ракетні атаки по Україні. Це пов'язано з початком серійного виробництва крилатих ракет Х-50, яке рф планує розпочати влітку. Про це повідомив начальник Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу 13 квітня.

12:00 Очільник МЗС України Дмитро Кулеба, виступаючи на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті, підкреслив важливість військової міці НАТО. Зокрема, в умовах регулярних безпекових загроз, які пов'язані із росією.

"Гадаю, тепер ми всі розуміємо, що страх – це не стратегія. Настав час розробити комплексну мережу безпеки для всіх країн регіону, які відчувають загрозу від маніяка на свободі. Настав час перетворити Чорне море на те, чим стало Балтійське море: море НАТО", – наголосив міністр.

У генерал-майора Дмитра Марченка, який командував обороною Миколаєва, помер батько. Українці щиро співчувають втраті відомого військовослужбовця.

11:30 По всій території України оголошено повітряну тривогу. Моніторингові пабліки повідомляють, що сигнал увімкнули через зліт МіГ-31К у Білорусі.

Карта повітряних тривог 13.04.2023
Карта повітряних тривог на 11:30

11:00 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що знищення флагману "Москва" стало початком у низці успішних операцій ЗСУ в Чорному морі. Зокрема, це допомогло знищити російське домінування в акваторії.

У польському Кракові 53-річний чоловік підпалив себе перед Генконсульством України. Він виявився українцем, який закликав інших співгромадян повертатися на Батьківщину і йти на фронт. Наразі самопідпалювача госпіталізовано до лікарні, він знаходиться у важкому стані.

10:00 Україна не згодна з оцінками США з приводу того, що контрнаступ ЗСУ на тимчасово окуповані росіянами території не матиме великого успіху, — Politico.

Генерал ЗСУ Микола Маломуж проаналізував два варіанти контрнаступу української армії, які пропонують у Штатах. Прориви можуть бути здійснені або на Донбасі, або на південному напрямку фронту.

В Одесі затримано радіомеханіка оборонно-промислового комплексу, який зливав ворогу дані про роботу свого підприємства та базування ЗСУ. Інформатор фіксував наслідки ракетних та дронових атак по Одесі, аналізуючи їх у власній Telegram-групі. В цій спільноті здебільшого були російські підписники, які вшидко дізнавалися, які об'єкти окупантам вдалося знищити чи пошкодити. Прокурори вже повідомили йому про підозру.

Одеса затримання навідника
Затримання інформатора в Одесі

9:30 13 квітня — важлива дата в новітній історії України, зокрема за час повномасштабної війни з росією. Саме рік тому українські військові змогли зробити все можливе, аби затопити російський флагманський крейсер "Москва". Згадуємо, як саме сталася одна із найбільших російських поразок на морі під час війни.

Мер Слов'янська Вадим Лях розповів про наслідки нічного обстрілу міста. За його словами, одна із ракет влучила у приміщення школи, інша — поблизу міськводоканалу. В обох випадках пошкодило ще й житлові будинки. На щастя, обійшлося без людських жертв.

Слов'янськ обстріл сьогодні
Наслідки обстрілу Слов'янська

8:00 Генштаб ЗСУ відзвідтував щодо чергових втрат окупантів на фронті. За минулу добу вдалося знищити близько 540 загарбників!

Втрати армії росії в Україні 13.04.2023
Втрати армії росії в Україні 13.04.2023

На Донеччині представники ССО ЗСУ спільно з іншими підрозділами змогли виявити і знищити російську автоматизовану станцію Р-330Ж "Житель", яка займається трансляцією радіоперешкод.

7:00 Російські окупанти не спиняють спроб прорватися вглиб України. Вони невпинно штурмують в Бахмуті, однією з найгарячіших точок є Мар’їнка. Детальніше — у аналізі свіжих карт бойових дій в Україні.

Карта боїв за Бахмут 13.04.2023
Карта боїв за Бахмут 13.04.2023

Генштаб ЗСУ також надав актуальне зведення з фронту станом на ранок 13 квітня:

ГУР поділилися черговим перехопленням розмови російського загарбника із рідними. Ворог хвилюється та розповідає про серйозні бойові втрати у підрозділі.

6:00 Зібрали кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи лунали, як мінімум, у Херсоні, а також Слов'янську Донецької області та Очакові на Миколаївщині. Інформація щодо наслідків уточнюється;
  • Україна найближчим часом отримає від міжнародних партнерів додаткову фінансову допомогу. Прем'єр Денис Шмигаль говорить, що інші країни готові надати нам щонайменше 115 млрд доларів;
  • президент Володимир Зеленський у нічному зверненні заявив, що перемога України обов'язково настане, в тому числі завдяки ракетам вітчизняного виробництва;
  • США ввела 12 квітня додаткові антиросійські санкції — вони торкнуться понад 120 фізичних та юридичних осіб із двох десятків країн;
  • в Україні планують відкрити парламентський офіс, який займатиметься адаптацією законодавства до положень прав Євросоюзу, — Стефанчук.
  • Польща може розпочати будівництво сервісного центру для американських танків Abrams у Європі та виробництво снарядів до них зі збідненим ураном.

3:00 Генсек ООН закликав покарати причетних до страти українського військового, а також розслідувати цей випадок

1:00 Президент Чехії Петр Павел відреагував на відео зі стратою українського полоненого. За його словами, це може поставити росіян в один ряд із терористами ІДІЛ

00:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після розповсюдження в мережі відео зі стратою українського військовополоненого порівняв звірства росіян зі злочинами нацистів та закликав до швидших постачань озброєння.

До кінця року Польща отримає 116 танків Abrams M1A1, а в 2026 році – 250 нових моделей М1А2.

Інформація за 10 квітня доступна у будівництві: Війна — день 411: окупанти знижують темпи обстрілів і зазнають величезних втрат

З даними за 11 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 412: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до ракетного удару

Про те, що відбувалося 12 квітня, читайте у матеріалі : Війна — день 413: окупанти тиснуть на сході та окопуються на півдні