Війна — день 408: росіяни продовжують безуспішно штурмувати Бахмут

Читать на русском
Автор
16481
Бої за Україну продовжуються 408 днів
Бої за Україну продовжуються 408 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 7 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 408 днів. На Донбасі продовжуються активні бойові дії — війська окупантів продовжують загалом безуспішні штурми позицій ЗСУ, при цьому зазнаючи суттєвих втрат як у техніці, так і в живій силі. Особливо запеклі бої, як і раніше, відбуваються у районі Бахмута (Донецька обл.). Там російська регулярна армія та найманці ПВК "Вагнера" продовжують намагатися пробити українську оборону, проте фронт на околицях міста, за деякими даними, "став намертво". У районі Авдіївки у окупантів також немає жодних успіхів: крайня спроба наступу провалилася і завдала росіянам лише чергових втрат.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Зеленський підписав кілька указів про відзначення державними нагородами наших воїнів: 771 бійця. Загалом за час повномасштабної війни більше, аніж 43,5 тисяч наших захисників і захисниць відзначені державними нагородами.

22:00 Україна отримає чергову партію переносник ЗРК "Перун" польського виробництва, повідомив прем'єр республіки Матеуш Моравецький. Їх успішно застосовують проти російських літаків Су-25 та Су-34, вертольотів Мі-24 та Ка-52 "Алігатор" та безпілотників.

21:00 Кількість постраждалих унаслідок російського удару по Бериславу Херсонської області зросла до восьми осіб, повідоми перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

20:00 У російському Воронежі "бавовна" в районі авіазаводу, де випускають "літак судного дня". Завод складає літаки в тому числі і на замовлення міноборони рф. Місцеві кажуть, що ця "суха трава" перейшла на ультразвук.

19:00 Окупанти на захоплених територіях продовжують примусову паспортизацію українців. Зокрема, на блокпостах не пропускають людей, котрі ще не обміняли український паспорт на російський. Їм погрожують, у їхніх будинках проводяться регулярні обшуки, щоби змусити прийняти вороже громадянство. Як зазначають у Генштабі ЗСУ, така поведінка фіксується в окупованих частинах Запорізької та Херсонської областей.

18:00 Кількість росіян, які бажають здатися в полон, суттєво побільшала. У ГУР МО впевнені, що це пов'язано з контрнаступом ЗСУ, що наближається. Лише за березень у рамках проекту "Хочу жити" зафіксовано понад 3 тисячі повідомлень про бажання здатися в полон. Частина росіян здається в полон безпосередньо на полі бою.

17:00 СБУ повідомила про підозру російському священнику-блогеру РПЦ, який закликав російських військових вбивати українців. Фігурантом є протоієрей російської православної церкви Андрій Ткачов – випускник факультету спецпропаганди військового інституту міністерства оборони срср у москві.

16:00 Стало відомо, що у загадковій авіакатастрофі загинув Джефф Лампкін, топ-менеджер компанії Raytheon, зброєю котрої воює Україна.

15:00 Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення військових адміністрацій у населених пунктах Запорізької області, частина якої тимчасово перебуває під окупацією.

14:00 Туреччина підтримує якнайшвидше завершення війни Росії проти України шляхом переговорів і готова сприяти цьому. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу після переговорів в Анкарі з російським міністром сергієм лавровим.

13:00 ЗСУ збили в районі Мар'їнки на Донеччині російський Су-25, повідомляє Генштаб.

12:00 В одній із військових частин на Одещині начальник матеріального забезпечення відбирав у солдатів гроші, погрожуючи їм фізичною розправою. Військовослужбовцеві було повідомлено про підозру і тепер він може опинитися за ґратами.

11:30 Зранку росіяни обстріляли Станіслав Херсонської області. Троє людей — 30-річна жінка, 10-річна дівчинка та трирічний хлопчик — отримали поранення. Всі госпіталізовані до лікарні в Херсон. Хлопчик і мама у стані середньої тяжкості, у дівчинки важкі травми, зараз її оперують.

Очільник ОП Андрій Єрмак привітав українців із річницею остаточної звільнення Півночі країни від російських загарбників.

11:00 Прикордонники продемонстрували результат успішної роботи дронів щодо позицій російських окупантів на Куп'янському напрямку. Знищено склад боєприпасів та вантажівку "Урал".

10:00 Перша леді Олена Зеленська показала, якої шкоди повномасштабна агресія росії приносить не лише людям, а й тваринам.

Держсекретар США Ентоні Блінкен говорить, що при ухваленні рішення про повернення Криму президент Володимир Зеленський має враховувати волю українців, — Funke Mediengruppe.

Тим часом очільник Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва вважає, що Кримським півостровом можна "поступитися" путіну, якщо Україна хоче завершити війну.

09:30 Представники ДСНС Запорізької області показали наслідки вчорашнього обстрілу Оріхова. Як відомо, ворожий снаряд влучив у житлову багатоповерхівку, на одному із поверхів сталася пожежа.

Оріхів обстріл наслідки фото
Палала одна із квартир
Оріхів обстріл наслідки фото
Всередині кімната вигоріла повністю

09:00 Мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі національного телемарафону розповів про нещодавні вибухи в окупованому місті. Було вражено склад зброї у селище Веселе Мелітопольського району — туди чотири дні поспіль загарбники звозили свою техніку та особовий склад.

"Ворог намагався це робити під час вимкненого мобільного зв’язку та інтернету у цьому селищі, щоб наші мешканці не могли нічого повідомити ЗСУ та спецслужбам. Але не вдалося це приховати", — підкреслив чиновник.

Село Веселе на карті
Село Веселе на карті

08:00 Генштаб ЗСУ поділився статистикою щодо втрат російських окупантів за останню добу:

Втрати росії в Україні 07.04.2023
Втрати росії в Україні 07.04.2023

07:00 Окупанти вночі обстріляли Очаків Миколаївської області. Є значні руйнування інфраструктури.

Російська армія могла втратити до 4 тисяч представників особового складу під Авдіївкою всього за кілька останніх днів. Детальніше — в аналізі свіжих карт бойових дій в Україні від Інституту вивчення війни.

Карта боїв в Україні 07.04.2023
Карта боїв в Україні 07.04.2023

Генштаб ЗСУ також надав ранкову довідку щодо подій на фронті:

06:00 У Зеленського заявили, що участь у змаганнях спортсменів із рф не сприяє миру.

05:45 Окупанти втратили 4 тисячі солдатів біля Авдіївки, — ISW.

05:00 Литва й надалі продовжить підтримувати вступ України до ЄС та НАТО, — глава МЗС країни.

04:00 ЗСУ знищили більше десяти окупантів та військову техніку росіян, — ОК "Південь".

03:00 Рішення про переговори з рф має ухвалюватися спільно з Україною, — Білий дім.

01:00 Окупанти вдарили по Херсонщині керованими авіабомбами: семеро поранених.

00:00 Греція готова направити Україні ще одну партію БМП-1, артилерійські снаряди та боєприпаси до стрілецького озброєння, заявив начальник Генштабу національної оборони Греції генерал Константінос Флорос.

Про те, що відбувалося 4 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 405: окупанти змінюють тактику обстрілів і штурмують Бахмут

Інформація за 5 квітня доступна у зведенні: Війна — день 406: окупанти готуються до боїв за Крим, але продовжують атакувати Бахмут

З даними за 6 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 407: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ мають успіхи під Авдіївкою