Війна — день 403: росіяни атакують Бахмут і готуються до нового ракетного удару

Читать на русском
Автор
20637
Бої за Україну тривають 403 дні
Бої за Україну тривають 403 дні

Оперативно про головне 2 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 403 дні. Противник не припиняє спроб проводити наступальні дії, а найінтенсивніші бої тривають біля Білогорівки, Бахмута, Авдіївки та Мар’їнки. У самому Бахмуті ситуація залишається стабільно складною, окупанти діють у самому місті, але ЗСУ змогли відновити свої позиції в його округах. При цьому через те, що в Чорному морі заспокоївся шторм, є ймовірність того, що росіяни незабаром знову завдадуть масованого ракетного удару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Іранські "Шахеди" — малошвидкісні цілі, а це означає, що для їхньої поразки найкраще використовувати великокаліберні кулемети, заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

22:00 Російська тактична ядерна зброя, яку планується розмістити в Білорусі, буде "присунута" до західних кордонів Союзної держави, заявив посол рф в Мінську Борис Гризлов.

21:00 Росіяни завдали за добу 22 авіаційних удари, а ЗСУ відбили понад 50 атак супротивника, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Ситуація на Бахмутському напрямі залишається дуже напруженою, адже росіян високих втрат не зупиняють, повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

19:00 Російський "воєнкор" Владлен Татарський загинув під час вибуху в Петербурзі, повідомляють російські ЗМІ. У кафе в Петербурзі, де пролунав вибух, відбувався захід за його участю.

18:00 Польща та Словаччина передали Україні винищувачі МІГ-29. Це має стати добрим прикладом, як треба діяти для інших країн, заявив міністр у справах ЄС уряду Польщі Шимон Шинковський вель Сенк.

17:00 Лідер фракції угорської партії влади "Фідес" Мате Кошич повторив твердження Будапешта про нібито спробу втягнути якнайбільше західних країн у повномасштабну війну росії проти України.

16:00 Станом на 12:00 неділі, 2 квітня, росіяни вивели на бойове чергування до акваторії Чорного моря п'ять кораблів. Два з них – ракетоносії із загальним залпом до 12 крилатих ракет "Калібр".

15:00 У Великій Британії завершила навчання ще одна група артилеристів з України, які освоювали 155-міліметрову самохідну артилерійську установку AS90.

14:00 Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на 28 березня 2023 року сягнула 5 млн 8,28 тис., повідомило УВКБ ООН.

12:00 Російські окупанти завдали ударів по місту Костянтинівка (Донецька область). У місті пошкоджено 16 багатоповерхівок та 8 приватних будинків У результаті масованої атаки ракетами С-300 та "Ураганами" загинули шестеро людей і ще 8 отримали різні поранення.

11:30 ЗСУ змусили російських окупантів відступити з деяких позицій на Донецькому напрямку. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив очільник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського спрямування Олексій Дмитрашковський.

"Зараз ми облаштовуємо ці позиції для ведення оборонних дій", — додав він.

Значна кількість небойових втрат серед армії рф на фронті в Україні сталася через зловживання алкоголем, — Міноборони Британії.

10:30 В Головному управлінні розвідки Міноборони України поділилися яскравим знімком і натякнули на прийдешні "веселощі" на Кримському півострові.

"Крим. Ялта. 2023", — зазначено в підписі до фото.

ГУР Крим
ГУР на щось натякає

10:00 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що в окупованому місті прогримів гучний вибух. Місцеві ЗМІ додають, що в районі залізничного вокзалу піднімається дим.

Під час ранкового обстрілу Сумської області в одному із населених пунктів Новослобідської громади загинуло двоє цивільних осіб.

09:00 Генштаб ЗСУ нагадує, що 2 квітня — річниця повного звільнення Київської та Чернігівської областей від російських загарбників.

Річниця звільнення Київської та Чернігівської областей від армії рф
2 квітня — звільнення Київщини та Чернігівщини від окупантів

Наші захисники нагадали, як виглядали деокупаповані міста та села, показали архівні фото знищеної ворожої техніки.

У Бахмуті знову точаться бої за територію заводу АЗОМ. Цього разу ЗСУ дають добряче "прикурити" російським військовим та "вагнерівцям".

08:00 Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявили, що "великий наступ" Росії, запланований на зиму, повністю провалився. Головне завдання, поставлене путіним перед командуванням армії рф, — вихід на адмінкордони Луганської та Донецької областей, — так і залишилося недосяжним. Нагадаємо, що окупанти сподівалися це зробити до 31 березня.

У Генштабі ЗСУ відзвітували про свіжі втрати ворога на фронті. За добу знищено 560 російських солдатів, два танки та дев'ять автомобілів.

Втрати армії рф в Україні 2.04.2023
Втрати армії рф в Україні 2.04.2023

07:00 Загальна кількість російських кораблів у Чорному морі зросла до 20 одиниць. Із них три — це ракетоносії із загальним залпом до 20 "Калібрів". Про це повідомив спікер оперштабу Одеської ОВА Сергій Братчук.

Російські окупанти очікують українських контрнаступів між Великоднем та 9 травня. При цьому ворог намагається тиснути на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Детальніше — в свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 02.04.2023
Карта боїв на Донбасі 02.04.2023

Генштаб ЗСУ також оновив дані щодо ситуації на фронті:

06:30 Речник оперштабу Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі телеканалу "Ми — Україна" розповів про роботу "зернового коридору" в Чорному морі. За його словами, загалом Україні вже вдалося експортувати понад 26 мільйонів тонн збіжжя. Лише в Єгипет за одну добу відправили понад мільйон тонн агропромислової продукції.

06:00 Зібрали ще кілька важливих нічних новин:

  • Україна збирається нарешті розірвати скандальні "Харківські угоди" — цей документ надавав дозвіл рф дислокувати свій флот у Криму. Відповідне подання від імені 49 нардепів надійшло до Конституційного Суду;
  • зі Слов'янську на Донеччині примусово евакуюють всіх неповнолітніх дітей. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань захисту прав дитини. Опікуни, які відмовляються виїжджати, будуть позбавлені своїх обов'язків;
  • за даними міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, від початку повномасштабної війни з рф на фронті загинуло 262 українські спортсмени;
  • "Українська влада, охоплена невиліковною манією величі, що вона здатна перемогти росію, несе ядерну катастрофу, яка загрожує їхньому існуванню", — заявила сестра диктатора КНДР Кім Йо Чжон. Так вона відреагувала на петицію до Зеленського щодо розміщення американської зброї на території України, яку всього підтримало близько 700 осіб

Окупанти створюють фейкові суди для депортації українців у віддалені регіони рф, — Центр національного спротиву.

05:00 Головування росії у Радбезі ООН доречне для першоквітневого Дня дурнів, — Боррель.

04:00 У низці областей оголошено повітряну тривогу.

03:00 Росіяни обстріляли 1 квітня з артилерії Бериславський район Херсонської області, — глава РВА Літвінов.

01:00 Протягом минулого дня окупанти здійснили обстріли двох громад Сумської області.

00:00 Неподалік російського Ростова прогримів потужний вибух. Очевидці стверджують, що його чули у Новочеркаську, за 45 кілометрів від обласного центру.

Про те, що відбувалося 30 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 400: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ готуються до контрнаступу.

Інформація за 31 березня доступна у зведенні: Війна — день 401: річниця деокупації Бучі, на Донбасі важкі оборонні бої

З даними за 1 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 402: окупанти спалили резерви під Авдіївкою, але продовжують обстріл міст