Війна — день 398: бої на Донбасі та нова атака безпілотників

Читать на русском
Автор
19946
Бої за Україну продовжуються 398 днів
Бої за Україну продовжуються 398 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 28 березня

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває 398 днів. Бахмут та його околиці залишаються головним напрямом удару окупантів. Росіяни продовжують тероризувати мирні українські міста нальотами дронів-камікадзе, з якими цілком успішно справляється українська ППО. Водночас ЗСУ отримують довгоочікувану бронетехніку від союзників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові за час повномасштабного вторгнення росії вже знищили понад 1500 найпоширеніших російських БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

22:00 Україна, користуючись значним виснаженням російської армії та постачанням західної зброї, має "дуже добрі шанси" здійснити успішний контрнаступ навесні цього року, заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час слухань у комітеті Сенату США із збройних сил.

21:00 Болгарія, найімовірніше, продасть Україні величезну кількість боєприпасів через посередників, що може вплинути на перебіг війни, повідомляє Euractiv.

20:00 Найближчі пів року в українській енергосистемі вистачатиме електроенергії для потреб споживачів, заявив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

19:00 Прессекретар президента росії дмитро пєсков на вечірці у грудні 2022 року заявив, що війна проти України триватиме дуже довго, пише The Guardian.

18:00 Україна отримала від Португалії три танки Leopard 2A6, повідомило Міністерство національної оборони Португалії.

17:00 Франція подвоїть кількість 155-мм снарядів, поставлених Україні, і дуже скоро поставить обіцяну систему ППО SAMP/T, заявив міністр Збройних сил Себастьян Лекорню.

16:00 СБУ затримала прикордонника, який намагався "злити" фсб інформацію про охорону північних рубежів України.

15:00 Зеленський відвідав сьогодні Сумську область і вручив Охтирці почесну відзнаку "Місто-герой".

14:00 Три танки Leopard 2 від Португалії вже в Україні, — Міноборони Португалії.

13:00 В Севастополі лунають гучні вибухи, окупанти заявляють про "тренування сил ППО".

Держдеп США підтримав створення "гібридного спеціального трибуналу" для розслідування злочинів рф проти України, — посол з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу Бет ван Скаак.

За час військової агресії росіяни зруйнували близько 500 церков та релігійних споруд різних конфесій в Україні, — Зеленський.

12:00 Україна офіційно визнає викраденими росією 4390 дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавленими батьківського піклування, — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

11:00 Болгарія через посередників може передати Україні старі боєприпаси на суму 175 млн євро, що може змінити хід війни.

Окупанти вночі вчергове обстріляли Херсон, поціливши у об’єкти цивільної інфраструктури серед яких лікарня.

Наслідки обстрілу Херсона 28.03.2023
Наслідки обстрілу Херсона 28.03.2023

10:00 Зранку російські канали пишуть про обстріл Білгородської області росії.

Речниця сил Оборони півдня Наталя Гуменюк про ймовірність масованого удару після атаки дронів: "Ракетний удар ймовірний, але не може бути такого масованого ракетного удару або готовності до якоїсь надзвичайної ракетної атаки. Можуть бути застосовані точкові удари".

Вночі росія завдала нового ракетного удару по Краматорську, пошкоджено школу, дитячий садок, шість приватних будинків та будівлю підприємства.

Наслідки обстрілу Краматорська 28.03.2023
Наслідки обстрілу Краматорська 28.03.2023

09:00 Один з БпЛА типу "Шахед" вночі ліквідували військовослужбовці Сил оборони Сіверщини поблизу одного з населених пунктів Чернігівщини.

Вночі росіяни здійснили авіаудар керованою авіаційною бомбою по Білопіллю на Сумщині, сталося загорання господарчої споруди, також пошкоджено два приватні будинки, вуличний газопровід низького тиску, двохповерховий багатоквартирний житловий будинок. Постраждала одна людина.

Білопілля на Сумщині після обстрілу 28.03.2023
Білопілля на Сумщині після обстрілу 28.03.2023

08:00 На Дніпропетровщині вночі знищили два російських безпілотники, ще один поцілив по приватному підприємству у Днiпрi. Там сталася сильна пожежа, вогонь охопив 4 тис. кв метрів, але його вже загасили, минулося без постраждалих, — голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Голова ОП Андрій Єрмак про нічну атаку дронів: "Логіка дій росіян — терор, направлений на цивільну інфраструктуру. Він не спрацює, так само, як і геополітичний шантаж. Маємо вистояти, повернути всі наші території та покарати ворога. Це наша історична місія".

За минулу добу росія втратила в Україні 7 танків, 15 артсистем, 19 безпілотників і орієнтовно близько 570 окупантів:

Втрати росії в Україні 28.03.2023
Втрати росії в Україні 28.03.2023

07:00 Вночі, для завдання авіаударів, противник задіяв 15 ударних БпЛА типу "Шахед-136", 14 з них було знищено нашими захисниками. Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів залишається високою по всій території України, — Генштаб ЗСУ.

В повітряному просторі навколо Києва знищили 12 дронів "Shahed", — КМВА.

Голова МЗС Естонії виступив за надання країнами Заходу винищувачів F-16 Україні: "Це не якісь космічні кораблі".

06:00 КГВА про наслідки нічної атаки на Київ: "За попередньою інформацією, силами нашої ППО в повітряному просторі навколо Києва було виявлено і знищено близько десяти таких цілей. Внаслідок падіння уламків БПЛА в Святошинському районі виникло загоряння в нежитловій будівлі. Пожежа ліквідована. За уточненими даними — без жертв".

3:00 Під час нічної повітряної тривоги силам ППО вдалося збити 13 БПЛА

1:00 У КМВА повідомили, що всі цілі навколо Києва були збиті.

00:00 У Києві чули вибухи. Їхнє походження поки невідоме. В області також було голосно — там працювала ППО з ворожих дронів.

З даними за 25 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 395: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ активізувалися на півдні.

Про те, що відбувалося 26 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 396: окупанти штурмують Бахмут і готують новий наступ.

Інформація за 27 березня доступна у зведенні: Війна — день 397: окупанти загрузли під Бахмутом і отримали нову порцію "бавовни".