Війна — день 394: окупанти завдали удару дронами і продовжують штурмувати на Донбасі

Читать на русском
Автор
13451
Бої за Україну тривають 394 дні
Бої за Україну тривають 394 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 24 березня

Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває 394 дні. Окупанти продовжують атакувати Україну ракетами. Також не припиняються важкі бої у всіх ключових точках фронту. "Гарячіше" за все на Донбасі, а саме у районі Бахмута. Однак там у росіян жодних суттєвих успіхів немає, зате втрати в живій силі та техніці зростають день у день.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський наказав створити три нові військові адміністрації для населених пунктів на непідконтрольних територіях Луганщины. Йдеться про Гірське та Попасну, що у Сєвєродонецькому районі, а також про сам Сєвєродонецьк.

22:00 Омбудсмен Дмитро Лубинець висловив здивування, що представники ООН на особистих зустрічах жодного разу не казали про ймовірні порушення прав російських полонених в Україні, а потім заявили про їхні "страти".

21:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Великобританії Тоні Радакіном. Вони обговорили ситуацію на фронті, особливо на гарячому Бахмутському напрямі, та питання посилення української ППО.

20:00 Вже 20 європейських країн приєдналися до проектної угоди щодо закупівлі боєприпасів 155 калібру для ЗСУ, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

19:00 Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва хоче запропонувати створення "мирного клубу" за участю Китаю для припинення війни в Україні.

18:00 США ввели нові санкції проти Олександра Лукашенка, членів ЦВК Білорусі та кількох підприємств

17:00 До повітряного простору над Чорним морем увійшов британський літак-розвідник у супроводі двох винищувачів.

16:00 В окупованому росією Севастополі чути звуки стрілянини з автоматичної зброї та робота ППО.

15:00 Російські окупанти обстріляли місто Марганець на Дніпропетровщині, а також Орлівку та Первомайське на Донеччині. Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомляє, що внаслідок атаки у Первомайському постраждала одна людина.

14:00 Україна передала росії всіх важкопоранених окупантів, які потрапили в полон з початку вторгнення.

"У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право", — уточнили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

13:00 СБУ викрила двох агентів ФСБ росії, які проводили розвідувально-підривну діяльність на Київщині та Запоріжжі. У Запоріжжі посібником ворога виявився інженер-конструктор підприємства "Мотор Січ". Його затримали, коли він фотографував будівлі військового шпиталю та прокуратури із прив'язкою до місцевості.

12:00 Україна повернула тіла ще 83 полеглих захисників. Зазначимо, станом на 3 березня 2023 року в Мінреінтеграції повідомляли, що з тимчасово окупованих росіянами територій вдалося повернути тіла 1426 захисників України.

11:00 Цієї ночі окупанти застосували проти українців авіабомби, дрони-камікадзе "Шахеди" та високоточні авіаційні ракети Х-59 класу "повітря-земля" та протилокаційні ракети Х-31, — в Повітряних силах ЗСУ розповіли деталі.

10:00 Зранку ворог обстріляв Білозерку на Херсонщині, одна людина загинула, ще четверо осіб постраждали, дві жінки у важкому стані.

09:00 Близько 1-ї ночі ворог обстріляв Костянтинівку на Донеччині ракетами С-300, — одна з ракет влучила у пункт незламності. Під завалами загинули три жінки-біженки з Бахмуту, Часового Яру та Опитного, ще дві особи постраждали.

За минулу добу росія втратила в Україні 2 ракети, 5 безпілотників, 23 ББМ та орієнтовно більше тисячі окупантів:

Втрати росії в Україні 24.03.2023
Втрати росії в Україні 24.03.2023

08:00 Вночі росія спрямувала на Кривий Ріг шість безпілотників, один з них збили, ще п'ять влучили. Обійшлося без загиблих, повідомляє місцева влада.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч не була спокійною, ворог атакував дронами Кривий Ріг, були прильоти; також були повідомлення про вибухи на Сумщині; чекаємо офіційної інформації про наслідки;
  • вчора з'явилися новини, нібито частина окупантів вийшла з Нової Каховки на Херсонщині, це може бути репетицією справжнього відступу, — Гуменюк;
  • росія і Білорусь продовжили спільні навчання щонайменше до 3 квітня;
  • священники УПЦ МП почали вивозити речі з Києво-Печерської лаври, вивозять бойлери, стільці, столи, — міністр культури та інформполітики Ткаченко;
  • росія має намір залучити до війни в Україні 2000 найманців з Білорусі та близько 100 – з Анголи, — Центр національного спротиву;
  • зустріч Сі Цзіньпіна та володимира путіна у Москві є "тривожним меседжем" про підтримку рф Китаєм, — глава Пентагону Ллойд Остін;
  • США прагнуть до сталого миру в Україні, і не хочуть допустити, щоб росія відпочила, перегрупувалася і напала знову, — держсекретар США Ентоні Блінкен.

06:00 ЗСУ провели контрнаступальну операцію в Запорізькій області, — ISW.

05:00 Окупанти атакували "шахедами" Кривий Ріг: є влучання, — Вілкул.

03:00 Рішення про поставки винищувачів Україні мають приймати країни-члени ЄС самостійно, — Мішель.

01:00 Парламент Швеції схвалив передачу Україні танків Stridsvagn і САУ Archer.

00:00 Євросоюз планує у наступному, 11-му, пакеті санкцій проти росії приділити пильну увагу боротьбі проти обходу введених раніше обмежувальних заходів, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

З даними за 21 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються

Про те, що відбувалося 22 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 392: ворог б’є по житлових будинках дронами і ракетами

Інформація за 23 березня доступна у зведенні: Війна — день 393: росіяни "відгрібають" під Бахмутом, але готують нову підлість