Війна — день 393: росіяни "огрібають" під Бахмутом, але готують нову підлість

Читать на русском
Автор
18066
Бої за Україну тривають 393 дні
Бої за Україну тривають 393 дні

Оперативно про головне 23 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 393 дні. Окупанти продовжують намагатися проводити штурмові дії в Луганській області, проте мають проблеми з просуванням під Бахмутом. Хоча це може свідчити про те, що сили росіян виснажуються, проте поки що говорити про перелом у ході війни рано, оскільки для успішного контрнаступу ЗСУ треба виконати чотири вимоги, з яких поки що виконано лише одну. Водночас активне протистояння триває і в онлайн-середовищі, а росія готує одну з найбільш масштабних інформаційних кампаній з початку вторгнення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збито дві керовані авіаційні ракети Х-59 класу "повітря-поверхня", випущені російськими винищувачами Су-35 з акваторії Чорного моря по Одещині.

22:00 Парламент Швеції схвалив пропозицію уряду країни про передачу Україні нового пакета військової допомоги, в якому передбачено самохідні артилерійські установки Archer та танки Leopard 2.

21:00 В українських прифронтових містах помітили броньований автомобіль Eagle I, який виробляє швейцарська компанія Mowag – тепер влада країни з’ясовує, як техніка могла потрапити в Україну, оскільки через нейтралітет не передає зброю воюючим сторонам — Neue Zurcher Zeitung

20:00 Генштаб ЗСУ спростував своє повідомлення про залишення військами рф Нової Каховки.

19:00 Усі російські підрозділи залишили Нову Каховку, повідомляє Генштаб. За інформацією військових, перед цим окупанти обійшли будинки місцевих мешканців, забрали у них побутову та електронну техніку, коштовності та телефони.

18:00 Зеленський у відеозверненні до лідерів країн ЄС, які в четвер зібралися на саміт, запропонував провести саміт щодо мирного плану в одній з європейських столиць.

17:00 Росіяни проводять примусову депортацію мешканців передмістя Бахмута, повідомляє Центр національного спротиву. "Вагнерівці" спочатку вивозять людей у захоплені райони Луганщини, там українці проходять фільтрацію, після чого їх депортують до Пєрмі й інших віддалених регіонів рф.

16:00 Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29. Загалом уряд країни схвалив передачу 13 літаків.

15:00 Чехія допомагала Україні з поставками озброєнь як могла, але у неї вже не лишилося багато варіантів для подальшої допомоги, — президент Петр Павел.

Голова ПВК "Вагнер" євген пригожин може згорнути військові дії своїх найманців в Україні та перключити увагу на Африку, — пише Bloomberg.

Британська розвідка показала свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій Україна 23.03.2023 від британської розвідки
Карта бойових дій Україна 23.03.2023 від британської розвідки

14:00 Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом в Херсонську область:

13:00 Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату звернулася до віруючих та закликала їх "всіма законними засобами захищати Києво-Печерську лавру".

Вночі військові рф вчергове здійснили обстріл середмістя Херсона та смт Антонівка, загинула жінка, ще одна постраждала.

Наслідки обстрілу Херсонщини в ніч на 23.03.2023
Наслідки обстрілу Херсонщини в ніч на 23.03.2023

12:00 Будь-яка спроба заарештувати путіна буде оголошенням війни росії – медведєв про рішення МКС.

11:00 Вночі російські окупанти обстріляли Краматорськ Донецької області, атакували житлові будинки та котельню.

Україні потрібно щонайменше 411 мільярдів доларів на відновлення та реконструкцію, — розрахунки Світового банку на основі збитків, завданих протягом першого року великої війни.

10:00 Окупанти завдали вночі ракетного удару по Авдіївці, три ракети влучили у будівлю заводоуправління Авдіївського коксохіму.

Число жертв атаки дронів по Ржищеву на Київщині зросло до дев'яти осіб.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України загинуло вже 465 дітей, ще понад 940 постраждали, — ювенальні прокурори.

За минулу добу росія втратила в Україні 20 безпілотників, 13 танків, 19 артсистем і орієнтовно близько 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 23.02.2023
Втрати росії в Україні 23.02.2023

08:00 У Мелітополі на вулиці Івана Алексєєва був вибух, постраждав "поліцейський" окупантів. Як повідомляють російські канали, його госпіталізували із мінно-вибуховою травмою ноги.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула доволі спокійно, лише з однією тривогою на сході України; були повідомлення про вибухи на Донеччині та Запоріжжі;
  • росія сповільнює темпи наступу на Бахмут, проте активізувалася в районі Авдіївки, — ISW;
  • Україна через інтенсивні бої щодня використовує 4-7 тисяч боєприпасів проти 20 тисяч, що задіює росія, — генсек НАТО Єнс Столтенберг;
  • створення демілітаризованої зони довкола Запорізької атомної електростанції принесе додаткові складнощі і більше не розглядається, — гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі;
  • росія завдала збитків інфраструктурі України на 143,8 млрд доларів — Київська школа економіки (KSE);
  • російські військові з понад 50 регіонів рф і Криму, жаліються на затримки виплат в мережі, — росЗМІ.

06:00 Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, на інших — обороняється. Загроза завдання ворогом подальших ударів залишається по всій території України. В одній із військових частин, що дислокується у Південній Осетії, проводиться активна робота зі строковиками, щодо підписання ними контрактів та подальшої участі у бойових діях на території України. Встановлено, що у період з 1 по 10 березня контракт підписали понад 50 російських строковиків. Вони, не отримавши належної бойової підготовки, відправлені у Мелітополь Запорізької області, — Генштаб ЗСУ.

3:00 У США розвіяли російські страшилки про небезпеку снарядів зі збідненого урану і дали пораду путіну

1:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що, попри початкову очевидну відмову президента США Джо Байдена надати винищувачі американського виробництва Україні, "не було прийнято жодних рішень щодо F-16".

00:00 65% мешканців країн ЄС підтримують приєднання України. При цьому найбільший рівень підтримки демонструють жителі Польщі та Іспанії – 81% та 80% відповідно

З даними за 20 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 390: окупанти тиснуть на Бахмут та зміцнюють оборону Криму

Про те, що відбувалося 21 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються

Інформація за 22 березня доступна у зведенні: Війна — день 392: ворог б’є по житлових будинках дронами та ракетами