Війна — день 389: окупанти намагаються наступати на сході і готуються до нового ракетного удару

Читать на русском
Автор
32620
Бої за Україну продовжуються 389 днів
Бої за Україну продовжуються 389 днів

Оперативно про головне 19 березня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває 389 днів. Противник, як і раніше, намагається продавити лінію оборони ЗСУ на сході України, а головні битви розгортаються біля Бахмута та в районі Сватового та Кремінної, при цьому російські джерела повідомляють про посилення активності українських військ та ДРГ у південних областях. На тлі запусків ударних БПЛА росіянами у військовому командуванні попереджають про те, що ризики нового масованого ракетного удару залишаються високими, про що також свідчить і підвищена активність авіації противника.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Народний депутат від "Слуги народу" Володимир Гевко став учасником ДТП, внаслідок якого загинула людина.

22:00 Вчора у навчальному центрі на Чернігівщині загинуло 4 військових. Причини та обставини з'ясовуються. Проводиться службове розслідування органами ДБР.

21:00 Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по російському зенітно-ракетному комплексу (тип уточнюється), 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та складу боєприпасів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Молдова готує персональні санкції щодо низки осіб у зв'язку з війною росії проти України, перші рішення можуть оголосити за кілька тижнів.

19:00 У тимчасово окупованій частині Херсонської області загарбники забирають у місцевих жителів будинки, щоб потім передати їх російським військовим.

18:00 Російські окупаційні війська завдали ударів по прикордонню Сумської та Чернігівської областей. У період з 12.43 до 13.30 зафіксовано 10 прильотів з САУ, в район населеного пункту Кам'янська Слобода в Чернігівській області. Також було зафіксовано два прильоти з 12:25 до 12.30 до району населеного пункту Сопіч, що на Сумщині. Крім того, з 13:55 до 14:00 зафіксовано шість прильотів з міномету 120 мм до району населеного пункту Хренівка Чернігівської області.

17:00 У тимчасово окупованій Новій Каховці підірвали автомобіль призначеного загарбниками командира взводу патрульно-постової служби поліції на Херсонщині.

16:00 Російські хакери розповсюджують за допомогою торрент-трекерів заражене програмне забезпечення з шкідливим кодом, повідомляє пресслужба Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Окупанти з артилерії обстріляли селище Білозерка на Херсонщині, постраждала місцева мешканка, її госпіталізували.

15:00 Подоляк про візит путіна в Маріуполь: "Злочинця завжди тягне на місце злочину. Поки країни цивілізованого світу заявляють про арешт "режисера війни" (Путіна В. В.) у разі перетину кордону, організатор убивств тисяч маріупольських родин приїхав милуватися руїнами міста і братніми могилами. Цинізм і відсутність каяття".

14:00 Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн заявив, що правоохоронні органи відразу арештують володимира путіна, якщо він приїде на німецьку територію. Радник голови ОП Михайло Подоляк на це відповів: "Бездоганно. Міжнародний ордер слід виконувати. І дуже символічно, що саме Німеччина першою жорстко розставила акценти".

Російські хакери та спецслужби додають до зламаного програмного забезпечення, що розміщуються на торентах, шкідливий код, — нагадує Держспецзв’язку.

13:00 В окупованій Новій Каховці Херсонської області спалахнула масштабна пожежа. У мережі повідомляють про можливий "приліт" по базі російських військ.

11:00 Російські війська несуть відповідальність за атаки на Драмтеатр у Маріуполі та залізничний вокзал у Краматорську, — йдеться у доповіді незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні.

"Сили оборони продовжують стримувати ворога на Сході, їх [російські] плани щодо окупації Бахмута зараз провалюються", — голова ОП Андрій Єрмак.

Окупанти оголосили Мелітополь "столицею" окупованої частини Запорізької області, оскільки нездатні просунутися далі на Запоріжжя, — британська розвідка.

10:00 У Чорному морі знаходяться 9 російських кораблів, серед яких два ракетоносії з 16 "Калібрами" на озброєнні.

Російські пропагандисти показали відео, як путін нібито спілкується з жителями Маріуполя серед ночі:

09:00 За минулу добу росія втратила 3 засоби ППО, 21 танк, 23 ББМ і орієнтовно понад 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 19.03.2023
Втрати росії в Україні 19.03.2023

08:00 В росії показали відео нібито візиту путіна до Маріуполя та Ростова:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула доволі спокійно, без повітряних тривог;
  • росЗМІ пишуть, нібито путін їздив в Маріуполь, — прилетів на вертольоті, потім за кермом автомобіля з зупинками об'їхав кілька районів міста, а у мікрорайоні "Невський" поговорив з містянами;
  • внаслідок вчорашнього обстрілу Краматорська загинуло двоє людей, ще десять осіб постраждали;
  • країни НАТО говорять про розміщення до 300 тисяч військових на східних кордонах з рф, щоб унеможливити розширення війни, — Politico;
  • Польща планує звести військову базу в місті Олецько поблизу кордону з Калінінградською областю рф;
  • 2023 може стати переломним в економічному впливі на Кремль, — дослідження міжнародної робочої групи з санкцій проти рф;
  • уряд Молдови затвердив протокол щодо спрощення процедур залізничного транзиту вантажів з України в Молдову та Румунію та назад;
  • ворог продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби нашими захисниками було відбито 83 атаки на цій ділянці фронту. Епіцентром бойових дій залишається Бахмут. Військове керівництво рф намагається направити підсилення на Вугледар з підрозділу "шторм" 37 окремої мотострілецької бригади 36 армії Східного ВО, — Генштаб ЗСУ.

06:00 Диктатор путін посилює репресії проти антивоєнних настроїв у росії, — ISW.

05:00 Канада відправила в Україну броньовані ремонтно-евакуаційні машини (БРЕМ) Bergepanzer 3, — Міністр оборони Аніта Ананд.

03:00 Війська рф концентрують сили біля Авдіївки у спробі оточити місто.

01:00 Україна попросила Болгарію передати їй винищувачі МіГ-29.

00:00 РНБО ввела санкції проти понад 400 осіб та компаній. Здебільшого це росіяни, але є також сирійці та іранці, які допомагають країні-агресорові.

Інформація за 16 березня доступна у зведенні: Війна — день 386: натиск окупантів на Бахмут не слабшає, але ЗСУ тримають позиції

З даними за 17 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 387: росіяни безрезультатно та з втратами штурмують позиції ЗСУ на Донбасі

Про те, що відбувалося 16 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 388: масштабні битви на Донбасі та активізація боїв на півдні