Війна — день 381: росіяни хочуть "паузу" під Бахмутом і намагаються прорватися під Вугледаром

Читать на русском
Автор
25507
Бої за Україну тривають 381 день
Бої за Україну тривають 381 день. Фото Getty Images

Оперативно про головне 11 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 381 день. Найгарячішою точкою на фронті залишається Бахмут, проте там окупанти прагнуть взяти оперативну паузу, щоб спланувати подальші дії. Ще одним місцем підвищеної уваги росіян є Вугледар, де противник намагається прорватися. При цьому в українському керівництві очікують, що контрнаступ розпочнеться протягом двох місяців, проте для цього необхідні снаряди та далекобійні ракети.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Російські війська націлені на поля України та сільгоспобладнання, пише The New York Times.

21:00 Авіація Сил оборони України за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російських окупантів, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Крім того, підрозділи ракетних військ та артилерії вразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій радіоелектронної боротьби.

20:00 Указ проти низки російських букмекерських контор включає понад 280 компаній та 120 осіб, які через схеми з гральним бізнесом працювали проти України, заявив Зеленський.

19:00 Російські війська зробили невдалі спроби наступу на Куп'янському та Лиманському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямах, також вони не припиняють штурм Бахмута, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 У Києві скасовано стабілізаційні відключення електроенергії, які вранці застосовувалися у деяких районах.

17:00 Збройні сили рф здійснили серію ударів зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню "Ураган" по Костянтинівці, селам Миколаївка Краматорського району та Максимільянівка Покровського району Донецької області.

16:00 у росії почали закінчуватися підготовлені запаси озброєння. Ворог почав шукати допомоги у союзників, заявляє секретар РНБО Олексій Данілов.

15:00 У тимчасово окупованому Маріуполі пролунали два вибухи. Один із них у районі аеропорту, а інший — у районі Агробази, повідомляється у телеграм-каналі міської ради Маріуполя.

14:00 Британська розвідка: "вагнерівці" в Бахмуті потраплять в українську "зону смерті", яку ЗСУ влаштували на вільній від забудови смузі фронту, значно пригальмувавши фронтальний наступ загарбників. Із займаних позицій українські воїни можуть вкрай ефективно нищити штурмові групи "вагнерівців" на відкритій території фронту

13:00 Росіяни обстріляли Херсон, загинули, за останніми даними, три людини.

12:00 Заява прем'єрки Фінляндії Санни Марін про винищувачі Hornet для України стала сюрпризом для фінської влади — президент країни Сауле Нііністьо заявив, що ні з ким із цього питання обговорення не велось.

11:00 Сили і ресурси, залучені для оборони Бахмута, не дають росіянам реалізувати свій задум і змушують відмовитись від просування вперед. Україні ж необхідно виграти час для контрнаступу, який вже не за горами. Про це йдеться у заяві командувача Сухопутних військ генерал-полковника Олександра Сирського.

10:00 Сили опору окупантам посилюються з кожним днем – що відомо про українських партизанів у Криму та як до них приєднатися.

09:00 Китайський новий мир та війна в Україні: чого чекати Києву від Пекіна, у своїй колонці для "Телеграфа" розповів народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов.

08:00 Понад 1000 окупантів, 10 танків та 20 броньовиків — у Генштабі ЗСУ прозвітували про втрати ворожої армії за попередній день. Результативність вражає, так тримати!

Втрати армії росії в Україні 11.03.2023
Втрати армії росії в Україні 11.03.2023

Глава Чечні рамзан кадиров похвалився "трофейною" зброєю, яку йому начебто передали з передової в Україні. В соцмережах уже його уже висміяли і знову звернули увагу на зовнішній вигляд.

разман кадиров зі зброєю
кадиров зі "Стінгером" та "Іглою"

07:00 Серйозні бойові зіткнення на Донбасі продовжуються вздовж лінії Сватове — Кремінна, у районі Бахмута, на півдні. Ворог заявляє, що у Бахмуті вагнерівці увійшли до АЗОМу, а також висунулися на нові позиції на північному заході міста за 800 метрів від підприємства. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв в Україні 11.03.2023
Карта боїв в Україні 11.03.2023

За даними Генштабу ЗСУ, ворог наступає на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямах. За добу відбито понад 100 атак противника.

06:00 Китай передавав рф запчастини для військових гелікоптерів в обхід санкцій, — CNN.

05:00 Армія рф випустила в Україні вже понад п'ять тисяч ракет і понад тисячу дронів-камікадзе, — Зеленський.

04:00 Японія виділить Україні 170 млн доларів: підуть на розмінування та інфраструктуру.

03:00 Байден обговорив із главою Єврокомісії подальшу підтримку України.

01:00 Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти низки російських букмекерських компаній та лотерей.

00:30 У нас все ще достатньо ресурсів, щоб боронити Бахмут, — Подоляк.

00:00 Фінляндія припускає можливість передачі Україні бойової авіації. Йдеться про літаки F/A-18 Hornet, які країна хоче замінити на F-35.

Про те, що відбувалося 8 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 378: Україна відбиває атаки росіян і готується до контрнаступу

Інформація за 9 березня доступна у зведенні: Війна — день 379: бої за Бахмут посилюються, росія завдала масштабного удару по Україні

З даними за 10 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 380: Україна відновлюється після ракетного обстрілу, на Донбасі тривають тяжкі бої