Війна — день 380: Україна відновлюється після ракетного обстрілу, на Донбасі точаться важкі бої

Читать на русском
Автор
21864
Бої за Україну тривають 380 днів
Бої за Україну тривають 380 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 10 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 380 днів. Українські енергетики оперативно відновлюють енергопостачання після масованої ракетної атаки, здійсненої росіянами 9 березня. Тим часом на Донбасі стає дедалі "гаряче": лише минулої доби окупанти здійснили понад сотню атак на п’яти напрямках.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

24:00 Прем'єр Фінляндії Санна Марін допустила початок переговорів щодо передачі Україні винищувачів F/A-18 Hornet. За її словами, обговорення питання про винищувачі знаходиться на дуже ранній стадії і необхідне широке міжнародне співробітництво.

23:00 Норвегія надасть Україні додаткові системи ППО NASAMS, які ефективно показали себе у захисті повітряного простору від російських ракет. Нам буде передано два повні взводи NASAMS (6 пускових установок) на додаток до двох, які восени 2022 були передані Сполученими Штатами.

22:00 Угорський прем'єр Віктор Орбан несподівано заявив, що європейські країни-союзниці України нібито всерйоз можуть обговорювати надсилання своїх військових на допомогу Києву.

21:00 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 380-го дня війни з російськими окупантами.

20:00 У Бердянську Запорізької області лікарні забиті пораненими російськими окупантами, задіяно навіть гінекологічні відділення, повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"З гінекологічного відділення виписали всіх пацієнток і розмістили 30 поранених росіян. У хірургічному та ЛОР відділеннях розмістили 80 важкопоранених загарбників", — повідомляє Генштаб.

19:00 У розташованому далеко від лінії фронту Маріуполі пролунало близько 20 вибухів і зник мобільний зв'язок. Окупанти підняли в небо авіацію, а в районі заводу Ілліча було помічено скупчення російських солдатів.

18:00 Невизнаний президент Білорусі олександр лукашенко підписав указ про призов офіцерів запасу на військову службу. Щоправда, йдеться про призов всього 250 осіб.

17:00 Спікер Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат розповів, скільки росія використала "Кинджалів" проти України. За його інформацією, з початку повномасштабного вторгнення росія могла використати вже до двох десятків аеробалістичних ракет.

16:00 Ситуація в Бахмуті загострена, ворог продовжує наступ і намагається прорвати оборону наших військ. Наші воїни роблять все можливе, щоб не дати ворогові реалізувати свої плани, сказала заступник Міністра оборони України Ганна Маляр.

15:00 Російські солдати із зенітно-ракетного комплексу С-300 та реактивної системи залпового вогню "Ураган" обстріляли Костянтинівку на Донеччині, поранено 8 осіб. Офіс Генпрокурора України розпочав досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України. Пошкоджено або повністю зруйновано близько 14 приватних домоволодінь, 9 автомобілів, газову трубу, гаражі, господарські споруди та об’єкти цивільної інфраструктури.

14:00 У Києві відбувається прощання з легендарним українським військовим Дмитром Коцюбайло з позивним "Да Вінчі". Попрощатися з Героєм прийшов Володимир Зеленський із Санною Марін, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, військові, а також тисячі українців.

13:00 У Бахмуті підірвали літак МіГ-17, який був символом міста. У мережі з'явилося відео того, що залишилося на місці пам'ятника.

12:00 За словами Михайла Подоляка, Україна зможе піти у контрнаступ уже через 2 місяці, але перед цим спочатку треба вимотати росіян.

11:00 На фото із супутника показали, як змінилися околиці Бахмута за шість місяців:

Бахмут сьогодні із супутника
Бахмут сьогодні із супутника

10:00 росія у відчаї випробовує нові тактики обстрілів: 9 березня хвилі йшли з використанням спочатку Shahed, потім одного виду ракет, потім дорозвідування безпілотними літальними апаратами, і потім була наступна хвиля з іншими видами ракет, — керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Наразі, за її словами, в Чорному морі немає ракетоносіїв рф.

09:30 У всій Україні повітряна тривога у зв'язку із злетом носіїв "Кинджалів", у Херсоні чути вибухи.

08:30 Під час масованого обстрілу 9 березня росія витратила стільки ракет, скільки може зробити за місяць, — представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

За минулу добу росія втратила багато танків, артсистем, засобів ППО, літак та орієнтовно більше 800 окупантів:

Втрати росії в Україні 10.03.2023
Втрати росії в Україні 10.03.2023

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • загалом за минулу добу ворог здійснив пуск 95 ракет різного базування, 34 з них знищили українські захисники; на фронті основні зусилля росія зараз зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, — Генштаб ЗСУ;
  • після вчорашнього обстрілу найскладніша ситуація у Харкові та на Житомирщині; також непросто в Одесі, у Дніпропетровській області, у Києві, у Запоріжжі;
  • масований обстріл 9 березня лише пришвидшить надання Україні комплексів ППО від партнерів, — заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба;
  • українці захищають не тільки свою Батьківщину, а й усю Європу, — прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан;
  • голова "Вагнера" євген пригожин поскаржився, що його відключили від спеціального зв'язку з органами російської влади через прохання надати найманцям снаряди;
  • представники окупаційної "влади" Криму готують плани евакуації працівників, — Центр нацспротиву.

06:00 ЗСУ контратакували в Бахмуті і завдали удару по техніці ПВК "Вагнера", — ISW.

05:00 США та союзники докладуть усіх зусиль, щоб ракетні удари рф не стали нормою, — Держдеп.

04:00 В ЄС 37 країн закликали росію повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС.

03:00 Президент Сербії Вучич допускає запровадження санкцій проти рф через її агресію проти України.

02:00 Цілеспрямовані удари рф по цивільному населенню є воєнним злочином, – глава Єврокомісії.

01:00 Окупанти знову обстріляли Запоріжжя: пошкоджено навчальні заклади, виникла пожежа.

00:00 Внаслідок ворожого обстрілу ввечері 9 березня у Запоріжжі відсутнє електропостачання. Енергетики вже ліквідують наслідки та частині споживачів електроенергію повернули, повідомляють у "Запоріжжіобленерго".

З даними за 7 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 377: ЗСУ тримають Бахмут, незважаючи на постійні атаки росіян

Про те, що відбувалося 8 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 378: Україна відбиває атаки росіян і готується до контрнаступу

Інформація за 9 березня доступна у зведенні: Війна — день 379: бої за Бахмут посилюються, росія завдала масштабного удару по Україні