Не допустили військових для захисту "Мрії": СБУ оголосила підозру екскерівникам ДП "Антонов"

Читать на русском
Автор
7069
СБУ проводить слідчі дії
СБУ проводить слідчі дії. Фото Колаж "Телеграфу"

Знищення Ан-225 "Мрія" стало шоком для більшості українців

Представники Служби безпеки України повідомили про підозру колишнім представникам адміністрації ДП "Антонов", чия недбалість могла призвести до знищення росіянами літака Ан-225 "Мрія". Попередньо повідомлялося про затримання ексгендиректора підприємства Сергія Бичкова.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ. Правоохоронці стверджують, що зібрали досить доказів, які можуть свідчити про неправомірні дії колишніх гендиректора ДП "Антонов", а також його заступника і начальника підрозділу з авіабезпеки.

Зокрема, йдеться про те, що саме ці люди не допустили представників Нацгвардії на територію аеропорту в Гостомелі напередодні повномасштабного вторгнення рф. Як результат — військові не змогли отримати можливість забезпечити гідний захист "Мрії". Це, на думку представників СБУ, зрештою і призвело до вельми швидкого захоплення стратегічно важливого об'єкта, знищення літака Ан-225, а також окупації навколишніх населених пунктів. Повідомляється, що колишні керівники "Антонова" відмовляли нацгвардійцям у доступі протягом січня та лютого 2022 року.

Знищення Мрії - вручення підозр ДП Антонов
Слідчі дії
Знищення Мрії - вручення підозр ДП Антонов

"Ті, хто фактично допоміг ворогу знищити один із символів України, мають понести заслужене покарання. І СБУ зробить для цього усе необхідне. А новий літак наша держава обов’язково побудує, бо "Мрію", як і Україну, неможливо зруйнувати", — зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

Додамо, що процесуальне керівництво розслідуванням здійснює Офіс Генпрокурора.

"За даними слідства, упродовж січня-лютого 2022 року Національна гвардія України була поінформована щодо можливої ескалації військового конфлікту зі сторони РФ на території України", — повідомили представники ОГУ.

Наразі трьом фігурантам справи повідомлено про підозру згідно із ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України. Цих громадян спробують притягти до відповідальності за перешкоджання законній діяльності ЗСУ в особливий період, що призвело до різних тяжких наслідків, зокрема гибелі людей.

Двох із трьох підозрюваних тримають під вартою. Третій — це колишні заступник гендиректора підприємства наразі оголошений в розшук. Якщо вина осіб буде доведена, їм може загрожувати до 15 років за ґратами.

Нагадаємо, що перша висадка російського десанту в Гостомельському аеропорту відбулася вранці 24 лютого 2022 року. Про факт знищення вантажного літака "Мрія" стало відомо за три дні, 27 лютого, однак у ДП "Антонов" це не підтверджували до останнього.

Після звільнення Київщини від окупантів у квітні українські правоохоронці нарешті змогли потрапити до Гостомеля. "Мрію" справді знайшли в розтрощеному стані, однак навіть так вона змогла стати символом надії для народу — завдяки роботі одного із вцілілих двигунів.