Довгоочікуване озброєння від союзників уже прибуло до України? У Польщі заплуталися у заявах

Читать на русском
Автор
2702
Довгоочікувані ЗРК Patriot скоро стануть на захист українського неба
Довгоочікувані ЗРК Patriot скоро стануть на захист українського неба. Фото Колаж "Телеграфу"

Польські партнери стали посередниками щодо передачі систем Києву

Зенітно-ракетні комплекси Patriot, надання яких США погодили у грудні 2022 року, нарешті прибули до України. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, коментуючи питання військової допомоги Києву.

Детальніше він розповів в інтерв'ю виданню LA RAZÓN. За словами Блащака, Польща є одним із найбільших партнерів України під час повномасштабної війни, і не лише підтримує мирне населення, а й регулярно надає озброєння та займається транспортуванням техніки.

"Мушу підкреслити, що завдяки зусиллям Польщі в Україну потрапили батареї Patriot та перші танки Leopard, — каже польський міністр. — Ми не тільки головний пункт передачі допомоги, а й один із найбільших донорів".

Блащак підкреслив, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну польський уряд лише зброї передав на понад 2,2 млрд євро. В цю суму не входять витрати на підготовку і навчання українських військових, а також останній пакет важкої техніки, серед яких й імениті "Леопарди".

Згадав міністр оборони Польщі і питання постачання авіації, додавши, що це слід вирішувати "на ширшому союзницькому рівні".

Варто додати, що пізніше інформацію щодо появи в Україні потужних комплексів Patriot спростували, посилаючись на складнощі перекладу. Зокрема, Блащак не казав, що Україна вже отримала ЗРК Patriot, а повідомив, що позитивне рішення щодо питання поставки Києву цієї системи ППО було прийнято завдяки зусиллям його країни. Про це, посилаючись на пресслужбу польського міністерства, повідомив Укрінформ.

"Намір віцепрем’єр-міністра, міністра національної оборони Маріуша Блащака полягав у тому, щоб вказати (в інтерв’ю La Razon – Ред.), що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу батареї Patriot", — дали пояснення у відомстві.

Нагадаємо, що глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджував, що на поставки перших "Патріотів" знадобиться близько пів року. Очевидно, чудові результати навчань наших захисників за кордоном мали позитивний вплив і на скорочення строків передачі озброєння.

"Телеграф" також писав, на що здатен ЗРК Patriot і де його застосовуватимуть в Україні.