Війна — день 377: ЗСУ тримають Бахмут, незважаючи на постійні атаки росіян

Читать на русском
Автор
30030
Бої за Україну продовжуються 377 днів
Бої за Україну продовжуються 377 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 7 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 377 днів. Російські окупанти продовжують атакувати на Донбасі, найгарячіше на Бахмутському напрямку і в самому місті-фортеці. Влада України прийняла рішення утримувати місто і направляє туди додаткові сили, а постійні штурми призводять до того, що (за даними розвідки НАТО) співвідношення втрат окупантів до українських захисників становить приблизно п’ять до одного.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів зустріч із групою вищих воєначальників зі США, Великобританії та Польщі, на якій учасники обговорили обстановку на фронті та постачання військової допомоги.

22:00 Конституційний суд Болгарії визнав конституційним рішення парламенту передати військову допомогу Україні.

21:00 Національний банк України 7 березня ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію IBOX Bank (Айбокс Банк), повідомляється на сайті регулятора.

Тим часом Monobank вже попросив своїх клієнтів поповнювати карти не через термінали IBOX, а іншими способами.

20:00 Головне управління розвідки України докладе всіх зусиль для того, щоб знайти винних у жорстокому вбивстві українського військового.

Уряд Швеції ухвалив рішення підготувати 48 українських інструкторів, кожен із яких навчатиме по 100 саперів.

19:00 Сьогодні в бою загинув герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, – Дмитро Коцюбайло із позивним "Да Вінчі".

18:00 Україна залишить без відповіді образу лукашенка на адресу Зеленського. "олександр лукашенко дозволив собі грубий особистий випад на адресу президента України. Цей акт безсилля залишимо без відповіді", — повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

У Москві спалахнула будівля главку МВС на Петрівці,38.

17:00 Сьогодні вдалося повернути з російського полону 130 наших воїнів: 126 захисників та 4 захисниці. Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонника, 21 воїна Військово-морських сил України, восьмеро "тероборонівців" та вісім представників Державної спеціальної служби транспорту. Серед повернутих – 87 оборонців Маріуполя, 71 – з "Азовсталі". Також є повернуті наші люди, які потрапили в полон у Бахмуті та Соледарі.

16:00 Мешканці Херсону знову чули звуки вибухів.

Польща висловила готовність надати сервісне обслуговування відправлених до України танків Leopard.

15:00 8 березня до Києва з візитом приїде генсек ООН Антоніу Гутерріш, — він зустрінеться із Зеленським, обговорять продовження зернової угоди, термін якої закінчується 18 березня.

лукашенко під час звинувачень України в атаці на літак А-50 під Мінськом кілька разів назвав Зеленського "гнидою".

14:11-14:39 Третя масштабна тривога за день в Україні.

14:00 У Польщі спростували інформацію щодо появи в Україні комплексів Patriot, – послалися на складнощі перекладу.

13:00 У 30-ій окремій механізованій бригаді ЗСУ ім. князя Костянтина Острозького офіційно підтвердили: розстріляний за слова "Слава Україні!" військовий це їхній боєць Тимофій Шадура. Йому був лише 41 рік.

12:42 Відбій тривоги.

12:22 Друга повітряна тривога на усій території України.

12:00 У Кривому Розі чули вибухи, вони контрольовані, немає причин для паніки.

Перші ППО "Patriot" вже в Україні, — міністр оборони Польщі Маріуш Блащак в інтер'єрі La Razon.

Президент Білорусі олександр лукашенко заявив, нібито затримали "терориста українських спецслужб та його посібників", які нібито причетні до підриву А-50 на аеродромі Мачуліщі.

11:00 Окупанти вирішили перенести Ялтинський міжнародний економічний форум в 2023 році з Криму до Москви.

Що цікаво, — зранку в районі аеродрому Бельбек під Севастополем чули вибухи. Окупаційна влада стверджує, що то були навчання.

10:56 Відбій тривоги.

10:35 Повітряна тривога на всій території України.

09:30 росія повернулася до тактики завдання точкових ударів за допомогою "Шахедів", оскільки ракет залишилося мало, при цьому атакує тепер з півночі, оскільки на півдні безпілотники ефективніше збиваються, — керівниця прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

08:00 Минулої доби росія орієнтовно втратила в Україні 23 артсистеми, 9 безпілотників, 11 ББМ і більше тисячі окупантів:

Втрати росії в Україні 07.03.2023
Втрати росії в Україні 07.03.2023

07:00 Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, — Генштаб ЗСУ.

США і Євросоюз опрацьовують санкції проти алмазної галузі росії – Держдеп.

Після переходу до Ілона Маска соціальна мережа Twitter практично перестала боротися з російською пропагандою, — ВВС.

06:00 Ніч в Україні минула майже спокійно, тривоги оголошувалися тільки на Донеччині.

3:00 Україна запросила США касетні бомби МК-20. На думку Києва, така зброя допоможе зупинити піхотні хвилі росія, які штурмують Бахмут.

1:00 Журналісти з'ясували, що за 2021 та 2022 рік Болгарія через треті компанії передала Україні зброї та боєприпасів на мільярд доларів

00:00 Україна непублічно просить США надати касетні боєприпаси для скидання з дронів, пише агентство Reuters з посиланням на законодавців Джейсона Кроу та Адама Сміта, які входять до комітету збройних сил Палати представників США.

Про те, що відбувалося 4 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 374: окупанти змінили тактику під Бахмутом і тиснуть на Луганщині

Інформація за 5 березня доступна у зведенні: Війна — день 375: росіяни штурмують Бахмут, але зазнають тяжких втрат

З даними за 6 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 376: окупанти намагаються оточити Бахмут та запускають дрони Україною