Війна — день 375: росіяни штурмують Бахмут, але зазнають тяжких втрат

Читать на русском
Автор
27943
Бої за Україну продовжуються 375 днів
Бої за Україну продовжуються 375 днів

Оперативно про головне 5 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 375 днів. Противник продовжує робити спроби наступу в Луганській області, проте найбільш активні зусилля фокусує на штурмі Бахмута, підтягуючи до нього важку зброю з інших напрямків. При цьому українське командування ухвалило рішення не виводити війська з міста-фортеці, оскільки воно добре підготовлене до оборони, тому туди прибули свіжі підкріплення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Місцеві пабліки повідомляють про звуки вибухів у Дніпропетровській та Сумській областях.

22:00 Сили оборони мають можливість доставляти до Бахмуту боєприпаси, продукти та медикаменти, а також забирати поранених, заявив речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

21:00 Російські війська за день обстріляли Нікополь понад десять разів, є руйнування приватних будинків та господарських споруд, повідомляє Дніпропетровська ОВА.

Поліція Київської області зафіксувала 160 груп у телеграмі, пов'язаних із ПВК "Редан".

20:00 У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області пролунали вибухи 5 березня.

19:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що відповідальність за припинення війни в Україні залишається на президенті росії путіні.

18:00 Колишній глава Генштабу Великої Британії генерал Річард Даннатт закликав Захід докласти стільки зусиль, щоб війну росії проти України було закінчено вже цього року.

17:00 В Чернівецькій області почав діяти новий автомобільний пункт перетину кордону з Румунією "Дяківці — Раковець". Він працює цілодобово.

16:00 Екологічна шкода України від повномасштабної агресії рф складає 3 трильйони гривень, частину природних ресурсів втрачено назавжди, повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

15:00 Президента росії володимира путіна можуть вигнати з кремля в разі успішного контрнаступу України, — вважає колишнй голова Генштабу Британії генерал Річард Даннатт.

14:00 Російські військові в обід з мінометів вдарили по селу Понятівка Дарʼївської громади Херсонщини, попередньо загинули троє цивільних жителів Херсонщини, — жінка та дві дитини.

13:00 Економіка рф не здатна буде забезпечувати ведення агресивної війни в Україні уже через 3 місяці, — у росії залишився час до кінця весни, щоб спробувати досягти бодай якихось своїх воєнних цілей в Україні, — очільник воєнної розвідки України Кирило Буданов в інтерв’ю USA Today.

12:00 В Дніпропетровській області чули вибух, повідомляють місцеві канали. Попередньо засоби ППО спрацювали по ракеті.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат у живій силі. Медичні заклади на тимчасово окупованій території України переповнені важкопораненими, їх евакуація для лікування на території росії майже не здійснюється, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

10:00 росія може завдати ракетний удар, про це свідчать ракетоносії в Чорному морі. Ймовірно рф й надалі дотримуватиметься тактики точкових ударів, — попереджає начальниця Об'єднаного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Новообраний президент Чехії Петр Павел планує в перші 100 днів відвідати сусідні країни, візит в Україну заплановано на квітень.

09:00 У Чорному морі чотири ракетоносії росії з загальним залпом до 24 ракет типу "Калібр".

Ввечері та вранці ворог обстрілював Куп'янськ на Харківщині, загинув чоловік, пошкоджений об'єкт транспортної інфраструктури, також пошкоджень зазнали будівлі освітнього закладу та пологовий будинок.

Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 05.03.2023
Втрати росії в Україні 05.03.2023

08:00 З-під завалів будинку в Запоріжжі станом на ранок фахівці ДСНС деблокували 13 загиблих, з них одну 8-місячну дитину.

Російські офіцери роздавали солдатам засоби для вчинення насильницьких сексуальних актів над українцями в окупації, — голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

росією в Україні зруйновані 505 об'єктів культурної інфраструктури, — Мінкульт.

07:00 Генштаб ЗСУ: ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

У Новій Каховці на Херсонщині окупанти розміщують засоби ППО серед житлових кварталів та використовують людей як живий щит. Тим часом ворожий козачий батальон "Степ/Тигр" в районі Вугледара вкрай незадоволений керівництвом ЗС рф та нехтує взаємодією з підрозділами російських військових.

06:00 "Не бачу іншого шляху, окрім військового", — Данілов про деокупацію Криму.

05:00 Безуспішний наступ Росії на лінії Сватово-Кременна досягає кульмінації, — ISW.

03:00 Українські пілоти прибули до США для навчання на симуляторі F-16 – NBC.

01:00 Окупанти протягом доби атакували сім громад Сумської області, зафіксовано 117 "прильотів".

00:00 Представник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що Бахмут перебуває під контролем українських військових та масового відведення сил звідти не відбувається.

З даними за 2 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 372: окупанти обстрілюють мирні міста та влаштовують провокації

Про те, що відбувалося 3 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 373: на Донбасі тривають важкі бої, в росії все частіше лунають вибухи

Інформація за 4 березня доступна у зведенні: Війна — день 374: окупанти змінили тактику під Бахмутом і тиснуть на Луганщину