Війна — день 365: окупанти тиснуть на Донбасі і "утюжать" міста

Читать на русском
Автор
21648
Бої за Україну тривають 365 днів
Бої за Україну тривають 365 днів

Оперативно про головне 23 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 365 днів. Окупаційні війська продовжують тиснути за напрямом Сватове та Кремінної. Складною також залишається ситуація в районі Бахмута та Авдіївки, де росіяни продовжують нарощувати тактичні успіхи та прати цілі міста з Землі. Попри величезні втрати, у противника залишається ще багато сил, а кількість особового складу в Україні або біля її кордону може досягати 300 тисяч осіб.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Генасамблея ООН ухвалила запропоновану українським представником резолюцію до річниці початку війни, яка закликає рф зупинити бойові дії та вивести свої війська з України.

За резолюцію проголосували 141 із 193 країн-членів, проти – 7 (росія, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея, Нікарагуа та Малі). 32 країни утрималися.

22:00 Австралія надасть Україні безпілотні розвідувальні системи на $33 мільйони — міністр оборони Австралії.

21:00 Російські пересування на кордоні з Чернігівською областю до настання стосунку не мають – Данілов.

20:00 Польща розпочала додаткове зміцнення кордонів з Білоруссю та росією, повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

19:00 Для 87% українців жодні територіальні поступки не є припустимим, і лише 9% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології 14-22 лютого 2023 року.

Як зазначає КМІС, у грудні 2022 року 85% опитаних вважали поступки неприпустимими, але різниця з поточним показником – у межах статистичної похибки, тобто фактично змін не відбулося. Також у грудні стільки ж, скільки й зараз (8%) виступали за переговори і готові були відмовитися від певних територій.

Аварійно-рятувальні роботи у будівлі Дворічанського селищної ради (Куп'янський район Харківської області), зруйнованому внаслідок ранкового ракетного удару російських окупантів, призупинено через повторний обстріл.

Окупанти завдали 28 авіаційних ударів та здійснили понад 40 обстрілів території України з реактивних систем залпового вогню за добу.

18:00 Розпочалося засідання Генасамблеї ООН. Очікується, що на ньому голосуватимуть за внесений союзниками України проект резолюції із засудженням повномасштабного вторгнення рф. Документ вимагатиме від росії повного виведення її військ із території України, припинення бойових дій. Очікується, що резолюцію підтримає велика кількість держав, але деякі, зокрема Білорусь, Китай та Іран, заявляють, що текст резолюції посилює міжнародну напруженість і "стимулює менталітет холодної війни".

17:00 Повітряне командування "Центр" закликало українців не публікувати в мережі фото та відео української авіації, адже відбувається її перебазування. "В мережі інтернет з’явилися фото та відео перебазування нашої авіації у визначені позиційні райони з метою виконання бойових завдань, захисту населення України та охорони і оборони важливих обєктів інфраструктури. Ми дякуємо Вам за любов та слова підтримки нашим пілотам, але ж нагадуємо і про заборону проведення фото та відео фіксації особового складу, місць розташування військовоі техніки, її кількість та напрямок передислокації — це може зашкодити виконанню поставлених завдань", — йдеться у повідомленні.

16:00 Прем'єрміністр Іспанії Педро Санчес, який сьогодні відвідує Україну, виступив в Раді. "Ви зараз проходите найбільш темні часи. Але пам’ятайте, ви не одні в цій темреві. Ми з вами.. Я сподіваюсь, що скоро повернусь вже в мирну Україну де дискусія буде про відновлення та прогрес", — сказав він.

Педро Санчес у Верховній Раді. Фото: Ярослав Железняк

15:00 Президент Білорусі олександр лукашенко заявив, що якщо позиція Китаю щодо війни в Україні не буде почута, це призведе до серйозних негативних наслідків.

Так зараз виглядає аеродром у Чорнобаївці під Херсоном. Фото показали у прокуратурі.

14:00 росія може піти у наступ за різними напрямками, але це не погано, а навпаки, — ЗСУ легше воювати в рамках контрнаступу, ніж зриваючи окупантів із укріплених позицій, розповів генерал-майор Дмитро Марченко.

13:00 Фінляндія передасть Україні три своїх танки Leopard 2 у рамках тринадцятого пакета військової допомоги — Міноборони країни.

Ворог обстрілює Куп'янський район Харківщини, ракета влучила в одну з адміністрацій, під завалами є люди. Також російські військові заявляють про успіхи в захопленні населених пунктів області, проте це фейки, — голова ОВА Олег Синєгубов.

Повномасштабне російське вторгнення відкинуло Україну на 15 років назад у питаннях бідності, ще 8 млн українців опинилися за межею бідності, — регіональний директор Світового банку Аруп Банерджі.

Крім того, за 363 дні з вторгнення довкіллю України завдано збитків на 1,9 трильйона гривень, — міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

12:00 У Києві та області була повітряна тривога, були повідомлення про проліт невідомого об'єкту (імовірно дрону). Пізніше стало відомо про вибух, — попередньо успішно спрацювали засоби ППО.

Вздовж кордону з Чернігівською областю рухаються колони техніки окупантів без розпізнавальних знаків, а деякі російські військові одягнені у форму ЗСУ, — в оперативному командуванні "Північ" попереджають, що ворог може готувати провокацію.

11:00 В Білгородській області росії впав штурмовик Су-25, пілот катапультувався, але згодом помер від отриманих травм.

Зранку ворог обстріляв Куп'янськ на Харківщині, постраждали дві цивільні жінки.

10:00 Протягом п'яти місяців в Україні із секретною місією перебували близько сотні польських поліцейських, які допомагали розмінувати деокуповані території, — польські ЗМІ розповіли про це лише тоді, коли всі вони повернулися назад.

Україна знайшла спосіб бити по об'єктах у тилу ворога, на це вказують вибухи у Маріуполі, пише The New York Times.

09:00 До Києва прибув прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчез.

08:00 За минулу добу росія втратила багато танків, ББМ, засіб ППО, безпілотники та орієнтовно близько 800 окупантів:

Втрати росії в Україні 23.02.2023
Втрати росії в Україні 23.02.2023

Зеленський відповів на петицію про повернення військовослужбовцям премій у розмірі 30 000 грн, — передав її на опрацювання прем'єру Шмигалю.

Велика Британія почала нарощувати виробництва, щоб замінити зброю, відправлену в Україну, і збільшити виробництво артилерійських снарядів, — міністр оборони Бен Воллес.

06:30 Ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

У зв’язку із провалом наступу та значними втратами у живій силі під Вугледаром, особовий склад добровольчого, так званого козачого загону, який був приданий 155 бригаді морської піхоти тихоокеанського флоту, відмовляється від подальшої участі у наступальних діях.

3:00 Швейцарія готує новий пакет гуманітарної допомоги для України та Молдови на $151 млн. Більшість з них (123 мільйони) піде на гуманітарні потреби України на кшталт обладнання шкільних укриттів, ремонту лікарень та відновлення енергетичної інфраструктури

2:00 У США кажуть, що Китай не закрив питання постачання росії летальної зброї, але поки цього не робив

00:00 Окупанти можуть перестати обстрілювати енергетичну інфраструктуру та спробувати вивести з ладу транспортну та гідротехнічну інфраструктуру України, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

Про те, що відбувалося 20 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 362: візит Байдена до Києва і наступ росіян на Донбасі.

Інформація за 21 лютого доступна у зведенні: Війна — день 363: окупанти намагаються наступати на Донбасі та посилюють обстріли

З даними за 22 лютого можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 364: росіяни штурмують Бахмут та стягують авіацію до кордону України