Війна — день 359: ЗСУ стримують атаки окупантів, росіяни обстрілюють міста

Читать на русском
Автор
38710
Бої за Україну тривають 359 днів
Бої за Україну тривають 359 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 17 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 359 днів. Тривають тяжкі бої на Донбасі, зокрема за Бахмут. ЗСУ під час контратаки частково відкинули супротивника в районі цього міста, проте ситуація вкрай важка. Також росіяни продовжують обстрілювати українські міста. Знову зазнали ракетного удару Харків та область.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:52 У Пентагоні заявили, що перша група українських військових пройшла навчання на базі США у Німеччині. Перша група із 635 осіб вже завершила навчання на полігоні Графенвер. Окрім іншого, український батальйон також тренувався на БМП Bradley.

22:20 США підтримуватимуть рішення союзників про передачу Україні винищувачів, однак позиція Байдена з приводу цього наразі не змінилася, — координатор Ради нацбезпеки Білого дому Кірбі.

21:35 У президента США Джо Байдена поки що не планується зустріч з українським колегою Володимиром Зеленським під час поїздки до Польщі (20-22 лютого). Про це на брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі.

20:15 Окупанти зазнають величезних втрат в Україні, але не показують жодних ознак зміни тактики "м'ясорубки", і намагаються підтримувати безперервний наступ, але "просування, якщо воно взагалі відбувається, то на метри, а не на кілометри", заявив міністр оборони Великобританії. Бен Уоллес Financial Times у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

19:25 ЗСУ під Вугледаром продовжують перемелювати живу силу і техніку російських окупантів.

18:20 За даниним Міністерства оборони, ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Зазнає значних втрат у живій силі.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала п'ять ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один — по позиції зенітно-ракетного комплексу.

17:00 17 лютого росія масово обстріляла прикордонні області України. Повідомляє ОК "Північ".

"Втрат серед о/с та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення або пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила".

16:00 Президент Володимир Зеленський виступив із промовою на Мюнхенській конференції з безпеки. Основні тези:

  • "Тепер ми всі, цілий вільний світ не маємо альтернативи, окрім перемоги на Голіафом, який прийшов знищити наші життя";
  • "Голіаф впаде цього року однозначно";
  • "російська зброя стріляє по нас, вона вже націлена на наших сусідів";
  • "чи може Європа бути питанням компромісу? Ні";
  • "ми, об'єднані Давиди цього світу, повинні перемогти "Путінов" розкиданих по всьому світу";
  • затягування війни означає великі руйнування;
  • ймовірність прямого вступу Білорусі у війну росії проти України низька.

15:00 В Україні вдруге за день оголосили масштабну повітряну тривогу. Моніторингові групи зазначають, що з території Білорусі вилетів російський винищувач МіГ-31К, який може бути носієм гіперзвукових ракет "Кинжал". Після минулої тривоги о першій годині дня про прильоти не повідомлялося.

14:00 Поки жодна країна не зобов'язалася постачати винищувачі Україні, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

13:00 В Україні знову масштабна повітряна тривога. Попередньо, через зліт МіГ-31К ВПС росії.

12:00 У Повітряних силах ЗСУ повідомляють, що українські військові успішно проходять навчання у Німеччині. У європейській країні захоплені темпами опанування новим видом зброї. Фотографії з тренувань наших зенітників були опубліковані у мережі.

11:00 Голова Офісу президента України Андрій Єрмак: "24 лютого ми готові до різних сценаріїв. Не забувайте, що в нас класні Повітряні сили, тому слухайте, що кажуть саме ці люди, які вміють збивати російські та інші повітряні цілі".

Президент Білорусі олександр лукашенко прилетів в Москву, — там в нього заплановані переговори з путіним.

10:00 Вночі ворог ракетами С-300 вдарив по Основ'янському та Київському районах Харкова, пошкоджено цехи підприємства, що обійшлося без постраждалих.

09:00 З ранку в Севастополі вибухи, — окупаційна "влада" Криму заявляє, ніби Балаклавську ТЕС атакував український безпілотник.

Російські спецслужби можуть готувати провокації під чужим прапором на території росії, — з посиланням на дані розвідки заявив уповноважений з безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарін.

08:00 Через 333 дні полону в Україну повернувся перший заступник мера Енергодара Іван Самойдюк, — він з 19 березня 2022 року був під контролем окупантів.

Минулої доби росія втратила в Україні багацько ракет, артсистем, засобів ППО і орієнтовно близько 800 окупантів:

Втрати росії в Україні 17.02.2023
Втрати росії в Україні 17.02.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

В Мелітополі Запорізької області виявлено роботу додаткової вежі мобільного зв’язку, встановленої противником. За допомогою неї російські спецслужби мають можливість прослуховувати телефонні розмови абонентів GSM операторів.

В Луганськ нещодавно прибула чергова команда інструкторів з Ірану для навчання російських військових застосуванню ударних БпЛА.

06:00 У ЗСУ розповіли, кому відправляють повістки та що буде за неявку.

05:45 Українські воїни зламають плани Путіна щодо захоплення Бахмута до 24 лютого, — ISW.

05:30 У Сербії затримали проросійських "активістів", які загрожували заворушеннями.

05:00 США передають Україні зброю "з прицілом на майбутнє", — Вікторія Нуланд.

03:00 У Нідерландах пройшов саміт із використання штучного інтелекту у військовій сфері.

02:00 У Сенат США внесли на розгляд резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом українського народу.

01:00 Канада виділяє понад 21 млн. канадських доларів (понад 16 млн. доларів США) на реалізацію шести проектів в Україні, — МЗС країни.

00:41 У восьми областях України було оголошено повітряну тривогу через загрозу обстрілу "іскандерами".

00:00 Пріоритетом найближчим часом є "тримати ситуацію на фронті та готуватися до будь-яких дій ворога", сказав у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Про те, що відбувалося 14 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 356: зустріч "Рамштайн-9" та продовження наступу окупантів на Донбасі

Інформація за 15 лютого доступна у зведенні: Війна — день 357: окупанти концентрують сили на Вугледарі, але зазнають тяжких втрат

З даними за 16 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 358: російські атаки розбиваються про Бахмут, а мирні міста страждають від обстрілів