Війна — день 347: окупанти націлилися на Луганщину, але продовжують тиснути на Бахмут

Читать на русском
Автор
17716
Бої за Україну тривають 347 днів
Бої за Україну тривають 347 днів

Оперативно про головне 5 лютого

Повномасштабна війна росії проти України триває 347 днів. Окупантам не вдається продавити оборону Бахмута, а тому вони намагаються посилити тиск на напрямі Сватова та Кремінної. Водночас у ЗСУ зазначають, що окупанти почали активно пропонувати своїм поплічникам у Луганській області виїхати на територію росії.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна направила листи компаніям, які найбільше підтримують Міжнародний олімпійський комітет, щодо можливої участі російських спортсменів в Олімпіаді, заявив Зеленський.

22:00 Голова фракції "Слуга народу" Арахамія офіційно заявив, що Резнікова у міністерстві оборони змінюють на Буданова.

21:00 Уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо санкцій проти атомної галузі росії, — Зеленський.

20:00 Українська авіація за минулу добу завдала 9 ударів по місцях зосередження живої сили ворога, а ракетні та артилерійські війська – по двох місцях, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

19:00 Основні наступальні зусилля російські війська зосередили на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, у прикордонних районах наступальних угруповань немає, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Довідка про реєстрацію місця проживання більше не потрібна: тепер витяг про місце проживання можна отримати у додатку "Дія", повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

17:00 Рєзніков впевнений, що Україна отримає від партнерів бойові літаки, і наголосив, що це питання обговорюється: "Сьогодні ми з вами в плані отримання зброї, який був розписаний, я це називаю wish list to Santa, отримали всі, залишилися лише літаки. Можу дати вам оптимізм — літаки теж будуть, питання просто — які".

16:00 Україна очікує нападу в лютому, оскільки росія любить символізми, українські сили готові до цього, заявив міністр оборони Резніков.

15:00 Вранці ворог обстріляв Чорнобаївку під Херсоном, постраждали житлові будинки і життєво важливі комунікації – електролінії, газопровід та водопровід. Поранена одна людина.

14:00 Підрозділи зенітних ракетних військ Україні поїхали у відрядження на навчання з системами ППО/ПРО SAMP/T-Mamba, повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

У Новій Каховці після обстрілу згорів яхт-клуб. Місцеві канали пишуть, що в місті стало більше окупантів та посилилися фільтраційні заходи.

13:00 росія відвела кораблі з ракетами з Чорного моря через шторм, заявила Наталія Гуменюк.

Вранці росіяни обстріляли будівлю ліцею у Херсоні, обійшлося без постраждалих.

11:30 Внаслідок обстрілу центру Харкова сьогодні одна ракета влучила в фундамент житлової забудови, друга, — в Харківський університет міського господарства імені О.М. Бекетова. Як видно по фото, руйнування значні. Відомо про п'ятьох постраждалих.

Харків після обстрілу 05.02.2023
Харків після обстрілу 05.02.2023

10:20 На Донеччині прикордонники підбили БПЛА окупантів-артилеристів, який здійснював повітряну розвідку й корегував вогонь.

Російські сили протягом останнього тижня ускладнили становище для оборонців Бахмута, — йдеться в оцінці британської розвідки.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну з ворожого полону повернулися 1762 українці й українки.

Кожен шостий мешканець Львівської області — переселенець, у регіоні зараз перебуває близько півмільйона ВПО, — підрахувала глава Мінреінтеграції Ірина Верещук: "Багато ВПО проживають не лише в громадах, а й у численних шелтерах. Крім того, через область йде великий транзит українців до Європи та назад, додому – в Україну. Словом, навантаження на область велике".

09:00 По центру Харкова вдарили дві ракети, попередньо С-300, горить житлова будівля, відомо вже про одного постраждалого.

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло вже 460 дітей, ще понад 919 постраждали, — ювенальні прокурори.

Минулої доби росія втратила в Україні 2 засоби ППО та орієнтовно близько 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 05.02.2023
Втрати росії в Україні 05.02.2023

08:25 Російські військові обстрілюють Харків, — офіційно повідомляє влада. Місцеві канали пишуть, що ударів завдають по центру міста.

08:00 Росіяни збираються відправити дітей з тимчасово окупованих територій Луганської області в Карелію на "курорт", — Центр національного спротиву.

07:00 Генштаб ЗСУ: рф зосереджує зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. В Горлівці на Донеччині окупанти облаштовують дитячі садочки, школи або просто складські приміщення під польові шпиталі, бо усі медичні заклади переповнені пораненими. До одного з польових шпиталів у Світлодарськк Донецької області прибув медичний персонал із Якутії. Відзначаються випадки відмов брати участь у бойових діях мобілізованими російськими військовослужбовцями. Станом на 3 лютого із Луганської області в росію повернуто до 600 осіб зазначеної категорії.

06:10 Шольц заявив про обіцянку Зеленського не використати західну зброю для атак території рф.

06:00 Наступ росіян під Донецьком сповільнився, а ЗСУ можуть готувати локалізований контрнаступ біля Вугледару.

05:30 У Росії недостатньо сил для наступу на Запоріжжі, — ISW.

04:00 Столиця штату Нью-Йорк Олбані стане містом-партнером української Бучі та допоможе її відбудувати, — мер Бучі Федорук.

03:00 Для повного звільнення окупованих рф територій Україні необхідно від 500 до 700 танків, — представник Зеленського в Раді Веніславський.

01:00 ЗСУ потрібні сотні тисяч безпілотників — Рєзніков на зустрічі з розробниками та виробниками БПЛА.

00:00 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що деяких соратників президента Віктора Януковича позбавили громадянства.

З даними за 2 лютого можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 344: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі та обстрілюють міста.

Про те, що відбувалося 3 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 345: окупанти намагаються посилити тиск на ЗСУ на Донбасі.

Інформація за 4 лютого доступна у зведенні: Війна — день 346: росіяни концентрують сили біля Бахмута та готуються до нового наступу.