Війна — день 344: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі та обстрілюють міста

Читать на русском
Автор
17894
Бої за Україну тривають 344 дні
Бої за Україну тривають 344 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 2 лютого

Широкомасштабне вторгнення військ росії в Україну триває 344 дні. На Сході тривають запеклі бої. Ворог намагається розширити географію наступу на лиманському напрямі російські загарбники продовжують наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках. Крім цього, тривають обстріли українських міст, зокрема, в Краматорську є приліт у житловий багатоквартирний будинок, внаслідок чого обвалилися два під’їзди.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 росія має тактичний ресурс для наступу, але стратегічно її програш уже зрозумілий, заявив Зеленський за підсумками подвійного засідання Ставки.

22:00 Двох чиновників Сумської ОВА та директора компанії-підрядника повідомлено про підозру у заволодінні 1,4 млн грн, виділеними на ліквідацію наслідків обстрілів.

21:00 СБУ викрила зловмисника, який обходив санкції РНБО та постачав до росії комплектуючі для військових підводних човнів.

20:00 Молдова включила до законодавства покарання за сепаратизм.

19:00 Україна готова гарантувати, що далекобійні ракети, надані союзниками, не атакуватимуть територію росії, заявив міністр оборони України Олексій Резніков на спільному засіданні уряду України та Єврокомісії.

18:00 Перед самітом Україна-ЄС Рада Євросоюзу ухвалила заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру, які передбачають подальшу військову допомогу ЗСУ. Йдеться про сьомий транш допомоги у 500 млн євро та 45 млн євро для підтримки тренувальної місії ЄС.

17:00 Велика Британія наразі вважає, що відправка винищувачів Україні може бути недоцільною через тривалий час підготовки. На повну підготовку пілота сучасного літака потрібно близько 35 місяців, тому зараз Британія зосереджена на допомозі, яку Україна може використати в короткостроковій перспективі, заявили в британському уряді.

16:00 Російські військові, які мародерили під час захоплення Бучі та Ірпеня, здалися ЗСУ у полон на Донбасі. За словам начальника об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку полковника Олексія Дмитрашківського, в район Вугледара підрозділ окупантів перекинули після відновлення складу.

15:00 Внаслідок нового обстрілу Краматорська постраждало щонайменше 5 людей, було пошкоджено 13 двоповерхівок, 3 чотириповерхівки, дитяча поліклініка та школа, гаражі та автівки.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху наказав переглянути політику поставок озброєння для України, але високопоставлені чиновники не очікують суттєвих змін в цьому питанні, — пише Walla.

14:00 Російські війська під час нового наступу на Україну можуть піти з двох-трьох різних напрямків і спробувати оточити Київ, — про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Зеленський: "Розпочинаємо два дуже важливі євроінтеграційні дні в Україні. Це час, коли наші спільні домовленості та рішення тут, у Києві, означатимуть зміцнення всієї Європи".

Володимир Зеленський та глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
Володимир Зеленський та глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

13:00 Російські військові знову обстріляли Краматорськ, — приліт неподалік місця вчорашнього удару.

12:00 На території непідконтрольної частини Луганщини бойовики так званої "ЛНР" збираються заборонити користування мобільним інтернетом. Цікаво, що причину такого рішення не озвучують, утім не виключено, що так російські ставленики можуть заважати місцевому населенню передавати ЗСУ координати місцезнаходження російських військ.

2 і 3 лютого українці матимуть проблеми при перетині кордону із Польщею. Все через протести поляків щодо критичної кількості автомобілів, які регулярно рухаються з території України.

Виїзд до Польщі карта
Пункти, де буде затруднений рух

11:00 Глава МЗС росії сергій лавров заявив, що Молдова може стати "другою Україною". За його словами, саме молдовський уряд може планувати нову хвилю військової агресії проти рф. Свою позицію він озвучив в інтерв'ю для пропагандистських ЗМІ.

Крім цього можна виділити ще кілька цікавих моментів із його заяв:

  • всі хочуть, аби війна в Україні закінчилася, але час тут не важливий. Головне — "якість підсумків для "рускіх людей";
  • Шольцу, який заявив, що не постачатиме літаки Україні, відомий своєю любов'ю до зміни позиції;
  • чим більш далекобійна зброя поставляється "київському режиму" Заходом, тим далі її потрібно відсувати від російських територій;
  • крім зброї, Захід може постачати Києву ще й іноземних найманців;
  • Москва готує матеріали до роковин "спецоперації", щоб вони не звелися до "антиросійського шабашу" Заходу тощо.

10:00 Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, а також глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель приїхали з візитом в Україну.

росія може готувати нову атаку на Україну, — речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. За її словами, хоча у Чорному морі наразі нема шторму, кількість кораблів рф зменшилася до 10 одиниць, серед яких лише один надводний ракетоносій, решта ж зайшли в пункти базування, що може свідчити про певну підготовку, — так вже було раніше перед масованими ударами.

09:00 Внаслідок удару по будинку в Краматорську загинуло троє людей, повідомляє ДСНС.

Російські пропагандисти спочатку стверджували, що били по складу боєприпасів ЗСУ, а потім заявили, нібито весь квартал був населений українськими військовими.

08:00 Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати ворога в Україні:

Втрати росії в Україні 02.02.2023
Втрати росії в Україні 02.02.2023

07:35 Генштаб ЗСУ: громадянам України продовжують насаджати громадянство рф на окупованих територіях. У Горлівці водіїв примусово змушують отримувати нові посвідченя за російським стандартом, що за відсутності паспорту громадянина російської федерації є неможливим. Працівникам транспортних підприємств загарбники визначили термін до 01 травня 2023 року. Тих, хто не виконає вимоги, будуть звільняти.

06:30 Росіяни вдарили по Краматорську точною ракетою "Іскандер-К", дві людини загинули, 21 постраждала.

Війська росії можуть розпочати наступ на сході та півдні до річниці вторгнення в Україну, — міністр оборони України Олексій Резніков.

3:00 ЄС розширить програму підготовки бійців ЗСУ до 30 тисяч осіб

2:00 У поліції повідомили, що в результаті обстрілу Краматорська 3 особи загинули та ще 20 отримали поранення. Повідомляється, що 8 будинків отримали пошкодження, а один із них повністю зруйнований.

00:00 Зеленський заявив, що ситуація на східному фронті України стає ще жорстокішою: "Сьогодні провів кілька оперативних нарад з нашими військовими. Фіксується певне збільшення наступальних дій окупантів на фронті – на сході нашої держави. Ситуація стає ще жорсткішою".

Про те, що відбувалося 30 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 341: окупанти тиснуть на Донбасі і обстрілюють мирні міста.

Інформація за 31 січня доступна у зведенні: Війна — день 342: окупанти тиснуть на Бахмут і готуються до масштабного наступу.

З даними за 1 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 343: ЗСУ тиснуть на Луганщині, а окупанти бомбять мирні міста.