Війна — день 339: окупанти тиснуть на Вугледар і штурмують Бахмут

Читать на русском
Автор
22383
Бої за Україну тривають 339 днів
Бої за Україну тривають 339 днів

Оперативно про головне 28 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 339 днів. Після відходу ЗСУ від Соледара окупанти сфокусували свої зусилля на Вугледарі та, як раніше, продовжують штурмувати Бахмут. Водночас росіяни активно поширюють інформацію про нібито підготовку наступу українських захисників на Луганщині та Запоріжжі. Водночас країни Заходу демонструють безпрецедентний рівень підтримки та висловили готовність передати для ЗСУ сотні танків.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німецький концерн Rheinmetall має намір значно збільшити виробництво танкових та артилерійських боєприпасів через зростання попиту в Україні та країнах Заходу, заявив гендиректор концерну Армін Паппергер, повідомляє Reuters. "Ми можемо виробляти 240 000 танкових боєприпасів (120 мм) на рік, що більше, ніж потрібно усьому світу", — сказав Паппергер.

22:00 Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти 185 юридичних та фізичних осіб, яких росія використовує для перевезення залізницею особового складу та військової техніки.

21:00 Протягом доби російські війська здійснили 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, а також завдала ракетного удару по Костянтинівці, в результаті чого серед мирних мешканців є поранені та загиблі, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Російські військові з важкої артилерії обстріляли два райони Дніпропетровської області.

19:00 ЗМІ невірно трактували його слова про кількість винищувачів F-16, які поставляються Києву, заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

18:00 Франція та Італія розмістили замовлення на 700 ракет Aster-30 для зенітно-ракетних систем Mamba SAMP/t, які незабаром поставлять в Україну.

17:00 На східному напрямку підрозділом зенітної ракетної бригади імені гетьмана Пилипа Орлика повітряного командування "Південь" було збито черговий російський штурмовик Су-25.

16:00 Внаслідок теракту в Єрусалимі 27 січня загинула громадянка України, повідомило посольство.

15:00 Чи отримає Україна далекобійні ракети для ударів по росії: експерт назвав умови.

14:00 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, яку зброю Україна найбільше розраховує отримати від партнерів. Зокрема, Київ в очікуванні двох батальйонів винищувачів, у кожному з яких буде по 12 літаків F-16.

13:00 Армія Ізраїлю регулярно блокує постачання озброєння до Лівану та Сирії з Ірану, серед яких безпілотники та ракети, які росія використовує проти мирних українських міст. Це один з видів допомоги Києву у протистоянні агресору.

12:00 Італія та Франція планують закупити сотні ракет Aster-30 для своїх систем протиповітряної оборони ЗРК SAMP/T, що будуть передані Україні вже найближчим часом. Частину цих снарядів відправлять Києву.

11:00 В окупованому Маріуполі пролунав гучний вибух. Його чули в районі заводів "Азовмаш" та "Ілліча", а потім частина міста залишилася без світла.

10:00 Настає велика битва: The Guardian назвала три ділянки фронту, де Україна може наступати.

09:00 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна має повне право бити по військових об'єктах на території росії, і додав, що не розуміє тих, хто думає про неможливість такого сценарію.

08:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжим зведенням щодо втрат російських окупантів:

07:00 В Генштабі ЗСУ поділилися свіжим ранковим зведенням новин з фронту:

Як свідчить аналіз Інституту вивчення війни, ЗСУ продовжували контрнаступні дії в районі Кремінної. Ворог продовжує атакувати як на цьому напрямі, так і наступати на Донеччині — біля Бахмута, Авдіївки, Вугледара. Детальніше — у свіжих картах боїв на сайті.

Карта боїв в Україні 28 січня
Карта боїв в Україні 28 січня

Цієї ночі було досить гучно у Запоріжжі, місцева влада підтверджує наявність кількох прильотів. За словами секретаря міськради Андрія Куртєва, ворог поцілив одразу у кілька промислових підприємств, на одному із них сталася пожежа.

Про загиблих, на щастя, не повідомляється, але підтверджено факт поранення щонайменше одного чоловіка, він госпіталізований до лікарні.

Запоріжжя вибухи сьогодні
Залишки ракет посеред міста
Запоріжжя вибухи сьогодні

06:00 Росія може готувати новий наступ на Україну до роковин повномасштабного вторгнення – Данилов.

05:00 Окупанти видають свої обстріли Павлівки за удари по Вугледару.

03:00 Хорватія виділить 1 млн євро для забезпечення шкіл та лікарень України генераторами.

01:00 У Стокгольмі зустрілися міністри юстиції ЄС — обговорювали притягнення рф до відповідальності за злочини, скоєні в Україні.

00:00 ЄС відкрив у Польщі енергетичний хаб для доставлення екстреної допомоги Україні. На першому етапі до нашої країни доставлять 1000 генераторів

З даними за 25 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 336: "танкова блокада" прорвана, ЗСУ тиснуть на Луганщині

Про те, що відбувалося 26 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 337: окупанти атакують на сході та посилюють обстріл мирних міст

Інформація за 27 січня доступна у зведенні: Війна – день 338: окупанти продовжують наступати на Бахмут, але зазнають величезних втрат