Війна — день 336: "танкова блокада" прорвана, ЗСУ тиснуть на Луганщині

Читать на русском
Автор
22834
Бої за Україну тривають 336 днів
Бої за Україну тривають 336 днів

Оперативно про головне 25 січня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 336 днів. Окупанти продовжують готуватися до великого наступу навесні або на початку літа 2023 року і займаються перегрупуванням військ на Донбасі. Тим часом ЗСУ продовжують тиснути по напряму Кремінної та, за даними Пентагону, досягли там певних успіхів. Водночас західні союзники досягли угоди щодо передачі Україні танків, а тому незабаром українські захисники отримають потужне підкріплення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Дніпрі пролунали вибухи. На місці одного з прильотів сталася пожежа, повідомляють місцеві ЗМІ.

У Херсоні під обстріл окупантів потрапило судно Тузла під прапором Туреччини, обійшлося без постраждалих.

22:00 Швейцарія зняла ембарго на реекспорт обладнання для розмінування в Україну та підтримала 9-й пакет санкцій проти рф.

"Федеральна рада приступить до реалізації заходів дев'ятого пакету санкцій, що набули чинності з 25 січня. До них належать заборони на послуги в галузі тестування продуктів, реклами, досліджень ринку та послуг з опитування громадської думки, а також нові заходи контролю та обмеження на експорт різних товарів, у тому числі товарів подвійного призначення, товарів для військового та технологічного вдосконалення або для розвитку оборонно-промислового комплексу або товарів, що сприяють нарощуванню промислового потенціалу росії, крім того, заборона на експорт товарів для аерокосмічної галузі буде поширена на двигуни для літаків та дронів. Аналогічним чином будуть заборонені нові інвестиції в російський гірничодобувний сектор", — йдеться у повідомленні на сайті Федеральної ради.

21:00 Ворог посилює тиск на Бахмутському та Вугледарському напрямках Донецької області, інтенсивність боїв зростає, заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

20:00 Джо Байден оголосив про те, що Сполучені Штати передають Україні 31 основний бойовий танк Abrams.

Питання передачі Словаччиною Україні літаків МіГ-29 обговорюється, — міністр оборони Надь. За його словами, словацька сторона із задоволенням забезпечить навчання українських пілотів у разі передачі США винищувачів F-16.

19:00 Турецька компанія Baykar на безоплатній основі передала Україні ще 2 безпілотники Bayraktar TB2, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

18:00 США виділять $400 млн на виробництво 31 танка M1 Abrams, які потім поставлять Україні, передає Bloomberg із посиланням на джерела.

17:00 У Вугледарі Донецької області зараз тривають бої, ворог намагається штурмувати місто, повідомив речник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов.

16:00 Європейські країни хочуть якнайшвидше створити для України два батальйони танків, у кожному з яких буде по 40 Leopard, повідомляє німецьке видання Spiegel.

15:00 У деяких районах Криму чули вибухи, повідомляють місцеві мешканці. Деталі поки що невідомі.

Канцлер ФРН заявив, що Німеччина точно не постачатиме бойові літаки і не відправлятиме солдатів в Україну.

Тим часом у виробника чаю Greenfield "Орімі Україна", власники якого перебувають в рф, конфіскували понад 52 млн гривень, — їх передали на потреби ЗСУ.

14:00 На всій території України друга за день масштабна повітряна тривога.

Португалія відправить Україні чотири "Леопарди" (всього має 12 справних). Іспанія може передати Україні 53 танки Leopard.

В Білорусі скоротилося число російських військових, — раніше їх там було близько 11 тисяч, зараз 5800, розповів представник ГУР Вадим Скібіцький.

13:00 Уряд Німеччини направить Україні 14 танків Leopard 2. Берлін дозволить іншим країнам реекспорт танків Україну.

В Україні збільшується споживання електроенергії через похолодання, — повідомляє "Укренерго".

ДТЕК зменшує дефіцит в енергосистемі завдяки імпорту електрики. У січні ДТЕК почав імпортувати електроенергію з Європи для покращення ситуації в українській енергосистемі. Це дозволяє зменшити дефіцит і підтримати населення та економіку України.

12:00 Площа цвинтаря з "вагнерівцями" в Краснодарському краї рф за кілька місяців збільшилася у сім разів, — The New York Times.

11:00 Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти олігарха Вадима Новинського, настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Паші Мерседеса) та низки представників УПЦ МП, серед яких митрополити та єпископи. Блокуються їхні активи, капітали не можуть бути виведені за кордон, також вони позбавляються всіх можливих нагород та відзначень.

10:00 Деокупація Луганської області, можливо, буде найважчою в цілому по Україні, у ворога був час підготуватися, все заміновано, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:00 Росіяни вранці обстріляли Куп'янськ Харківської області. У місті загорівся приватний будинок, попередньо без постраждалих.

Черкащина втратила чергового героя — не стало історика, тесляра та каменяра, активного учасника Революції Гідності Олега Собченка. Він був бійцем 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців.

Олег Собченко загинув
Олег Собченко загинув

08:00 Голова Держдуми росії в'ячеслав володин закликав знижувати рівень дипломатичних відносин з Естонією та Латвією під приводом "що мертве, померти не може".

За минулу добу росія втратила в Україні 5 безпілотників, літак, багато танків, автомобільної техніки та ББМ, і орієнтовно більше 900 окупантів.

Втрати росії в Україні 25.01.2023
Втрати росії в Україні 25.01.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: росія вербує ув’язнених громадян України, яких було примусово вивезено до російських місць позбавлення волі. Зокрема, в Краснодарі відбувається активне вербування таких осіб до складу приватної військової компанії "вагнер". Більшість українських ув’язнених не задоволені примусовою зміною становища та зневажливим ставленням до них російських ув’язнених. Найбільш активно закликають до участі у війні проти України людей, які відбувають покарання за тяжкі кримінальні злочини.

Крім того, за минулу добу ЗСУ знищили Су-25, 3 ударних російських вертольоти КА-52, 3 БПЛА типу "Орлан", 1 — типу "Мерлін" та 1 БПлА типу "Ланцет".

Щонайменше 15 журналістів загинули в Україні протягом минулого року через вторгнення росії, — звітує Комітет захисту журналістів.

06:00 США хотіли б побачити збільшення зусиль серед країн усього світу щодо постачання в Україну оборонної допомоги, зокрема танків, — заявив представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Також Швеція закликала ЄС та інші країни світу посилити допомогу Україні, — з відповідною заявою виступив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом.

3:00 США мають намір збільшити виробництво артилерійських снарядів у 6 разів, щоб підтримати Україну та сформувати власні резерви

1:00 Парламент Швейцарії підтримав ініціативу, яка дозволяє реекспортувати зброю власного виробництва до України з інших країн

00:00 Голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що після розблокування постачання танків вестиметься робота над передачею літаків F-16.

З даними за 22 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 333: окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують тиснути на сході .

Про те, що відбувалося 23 січня, читайте у матеріалі:Війна — день 334: росіяни готуються до нового наступу і поширюють фейки

Інформація за 21 січня доступна у зведенні: Війна — день 335: Німеччина погодилася дати Україні свої танки, росіяни посилюють тиск на сході