Війна — день 323: росіяни штурмують Соледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Читать на русском
Автор
19332
Бої за Україну тривають 323 дні
Бої за Україну тривають 323 дні

Оперативно про головне 12 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 323 дні. Окупанти запекло штурмують Соледар, проте ЗСУ продовжують стійко тримати оборону. Водночас українські захисники продовжують наступ на лінії Сватове — Кремінна, де мають певні успіхи. Водночас ні на день не припиняється обстріл української громадянської інфраструктури російськими окупантами, які таким чином мстять за невдачі на фронті.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Заступниця глави МЗС Еміне Джапарова анонсувала винесення на голосування в Генасамблеї ООН резолюції про створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф.

22:00 Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 12 січня 2023 року про введення економічних санкцій щодо ТОВ "Роял Пей Юроп" (Satia "Royal Pay Europe") (Латвія, м.Рига).

"Zn.ua" на початку жовтня минулого року опублікувало закритий документ НБУ банкам, згідно з яким "керівник та кінцевий бенефіціарний власник SIA "Royal Pay Europe" (Латвія) Кондратенко Сергій є громадянином держави, яка здійснила збройну агресію проти України, а подвійне громадянство та компанію з реєстрацією в Латвії використовує для обходу міжнародних санкцій та фінансування держави, яка вчинила збройну агресію проти України, легалізації (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом від незаконної організації грального бізнесу на території України та рф".

21:00 Із завтрашнього дня почне тепліти і ситуація з електроенергією в Києві має трохи покращитись, заявив гендиректор Yasno.

20:00 ЗСУ за добу збили ворожий літак Су-25 та дрон "Орлан-10". Своєю чергою українські артилерійські та ракетні війська уразили ворожий зенітний ракетний комплекс С-300.

19:00 Авіація сил оборони України протягом доби завдала 15 ударів по районах зосередження російських окупантів, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Албанія має намір відкрити посольство в Україні — вперше за часи дипломатичних відносин країн, заявила міністр закордонних справ Албанії Олта Джачка.

18:00 Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт уперше допустила постачання Україні німецьких танків Leopard 2, — про це вона сказала під час відвідування бази Бундесверу в місті Марієнберг у Саксонії.

Останнє опитування міжнародного проєкта регулярних опитувань громадської думки "Євробарометр" свідчить, що 74% громадян ЄС підтримує постійну допомогу України, пише Politico.

17:00 Зеленський повідомив, що провів засідання Ставки верховного головнокомандувача: "Особливу увагу було приділено боям у Бахмуті та Соледарі. Наголошую: підрозділи, які захищають ці міста, будуть забезпечуватись боєприпасами та всім необхідним оперативно та безперебійно. Йшлося також про посилення ЗСУ зброєю, яка надходить від партнерів".

16:00 Ситуація на кордоні з Білоруссю не вказує на загрозу наземних дій ворога проти України, кількість білоруських військових вздовж рубежів залишається незмінною, — командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

На сьогодні понад 30% території України заміновано, і хоча щодня піротехніки очищають близько 40 гектарів, на повне розмінування знадобиться понад п'ять років, – міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Міністерство закордонних справ України спростувало заяву європейського журналіста Йозвяка, що ЄС не ввів досі санкції проти Білорусі нарівні з рф на прохання України, — відповідну заяву зробив речник МЗС Олег Ніколенко.

15:00 Ворог вночі обстріляв Гуляйполе на Запоріжжі, загинула жінка 1949 року народження, ще одного чоловіка витягли з-під завалів.

Наслідки обстрілу Гуляйполя 12.01.2023
Наслідки обстрілу Гуляйполя 12.01.2023

В Маріуполі окупанти знесли історичну пам'ятку, будинок з годинником, який обіцяли реконструювати.

В Маріуполі знесли будинок з годинником, фото "до" і "після"
В Маріуполі знесли будинок з годинником, фото "до" і "після"

Російське командування почало частіше кидати на війну проти України поранених окупантів, які не закінчили лікування, — їх повертають на фронт без дозволу медиків, пише російське ЗМІ "Агентство".

14:00 ЄС досі не запровадив санкції проти Білорусі через прохання України, – про це розповів європейський журналіст Рікард Йозвяк.

Російські війська вивели в Чорне море на бойове чергування підводний човен з чотирма "Калібрами" на озброєнні.

13:00 Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов — про ситуацію в Соледарі: "Йдуть запеклі бої, трохи недоречно оцінювати у відсотковому відношенні, яку частину міста контролюємо ми і яку – намагається контролювати ворог… Бої ідуть, бої запеклі. Поки так".

12:00 Німеччина не змінила своєї позиції щодо небажання надати Україні танки Leopard 2 навіть незважаючи на те, що Великобританія пообіцяла Києву поставити танки британського виробництва Challenger 2.

11:00 росія пішла ва-банк: Данілов пояснив, чому найближчі місяці війни стануть вирішальними.

10:00 Сили ППО ліквідували російський безпілотник над Чорним морем біля Одеської області.

09:30 На вихідних відключення електроенергії можуть бути не такими жорсткими, як протягом тижня, на фоні очікуваного потепління, — заявив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький. Але це лише за умови, що не буде нових обстрілів.

Окупанти заявили, нібито обстріляли в Запоріжжі військову техніку, склади боєприпасів, позиції ЗСУ та інфраструктурні об'єкти, що використовуються для ведення війни. Насправді ж, крім інфраструктурних об'єктів, постраждав приватний сектор.

У Кривому Розі та на Івано-Франківщині сьогодні можуть бути вибухи, — то буде промисловий підрив та навчання українських військових.

08:25 Більше сотні росіян разом вирушили у пекло в районі Соледару, — повідомили в командуванні ССО ЗСУ та показали на відео один з етапів відпрацювання артилерії по заданим координатам.

Також Генштаб ЗСУ опублікував свіже зведення втрат ворога в Україні:

Втрати росії в Україні 12.01.2023
Втрати росії в Україні 12.01.2023

07:20 Генштаб ЗСУ: поблизу населеного пункту Раденськ Херсонської області російські загарбники побудували мережу окопів та бліндажів з використанням морських контейнерів, які перед цим облаштовувались під польовий шпиталь.

Раденськ Херсонської області на карті України
Раденськ Херсонської області на карті України

В Криму оголошено набір найманців до новостворених так званих приватних військових компаній "щит" та "русич". Туди запрошують колишніх військовослужбовців та інших співробітників силових структур, в пріоритеті — офіцери. Щоб хоч якось зацікавити, потенційним кандидатам обіцяють високе грошове утримання, а також те, що їх нібито не будуть залучати до бойових дій на території України.

Протягом минулої доби наші воїни збили гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛА типу "орлан-10".

07:00 Недобрий ранок в Запоріжжі, — ворог атакував ракетами один з районів міста, пошкоджені приватні будинки та об'єкти інфраструктури. Знайшли уламок ракети. На щастя, попередньо обійшлося без жертв.

Наслідки ракетної атаки по Запоріжжю 12.01.2023
Наслідки ракетної атаки по Запоріжжю 12.01.2023
Наслідки ракетної атаки по Запоріжжю 12.01.2023

3:00 Швейцарія повідомила, що не видаватиме візи власникам російських паспортів, отриманих на окупованих частинах України та Грузії

2:00 У мережі з'явилися супутникові знімки того, що залишилося від Соледара майже через пів року запеклих боїв.

00:00 Литва пообіцяла незабаром передати Україні зенітні установки L70.

Інформація за 9 січня доступна у зведенні: Війна — день 320: окупанти штурмують Бахмут і Соледар і готуються до нових наступів

З даними за 10 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 321: окупанти намагаються захопити Соледар та обстрілюють мирні міста

Про те, що відбувалося 11 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 322: загрозлива ситуація в Соледарі, обстріли міст тривають