Війна — день 315: росіяни обстрілюють мирні міста і "по своїх трупах" наступають на Бахмут

Читать на русском
Автор
22044
Повномасштабна війна триває 315 днів
Повномасштабна війна триває 315 днів

Оперативно про головне 4 січня

Російське вторгнення в Україну триває 315 днів. Найважчою обстановка на фронті залишається в районі Бахмута, який окупанти намагаються захопити вже кілька місяців. За словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, в цьому районі окупанти намагаються просуватися "по своїх трупах" і українським захисникам потрібні надзусилля, щоб їх зупинити. Тим часом у росії продовжують готувати нових мобілізованих, щоб заповнити свої втрати та, можливо, розпочати новий наступ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В окупованому Криму пролунали вибухи на мисі Фіолент.

22:00 За даними командувача військової місії ЄС адмірала Ерве Блежана в Україні вбито щонайменше 60 тисяч російських солдатів. Ще близько 180-200 тисяч отримали поранення.

21:00 Голова ПЦУ Єпіфаній проведе різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври 7 січня

20:00 Франція погодилася передати Україні багатоцільові бронетранспортери Бастіон та колісні танки AMX-10RC

18:30 Українські війська просунулися під Бахмутом. Прикордонники відбили невдалий штурм росіян та зайняли їхні позиції, відігнавши ворога вглиб своїх військ.

15:00 Окупанти заявляють, нібито ЗСУ обстріляли готель поруч з військовою комендатурою у Василівці Запорізької області. Українська сторона поки ніяк це не коментувала.

Через поступове зниження температури та активізацію роботи бізнесу після святкових днів споживання електроенергії в Україні зростає, тому для всіх областей доведені ліміти, перевищення яких призведе до аварійних відключень, — "Укренерго".

13:40 2023 року Україна отримає військову допомогу, яку з різних причин не змогла отримати 2022 року, — обіцяє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Британська розвідка показала свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій від Міноборони Британії 04.01.2022
Карта бойових дій від Міноборони Британії 04.01.2022

12:40 Через майже дві години пішли відбої тривоги.

В ніч на 4 січня у росії невідомі противники путінського режиму зупинили рух цивільних потягів та військових ешелонів на ділянці Транссибірської залізниці у районі красноярська, заявляє ГУР. У 2023 році це вже принаймні шостий випадок знищення блоків сигналізації, централізації та блокування на залізниці у різних регіонах росії, що призводить до порушень у графіках руху військових ешелонів.

11:30 росія може завдати нового удару по Україні 6-7 січня та випустити близько 50 ракет, — розповіли у Збройних силах України та військовий експерт Олександр Коваленко.

10:40 На всій території України повітряна тривога. Причина — активність авіації в Білорусі.

09:20 Представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький дав розгорнуте інтерв'ю щодо тактики росії в Україні, залишків зброї та обстрілів. Вибрали для вас коротко головне:

  • коли говоримо про 2-3 удари, то маємо на увазі масовані удари з ~80 ракетами, — а 31 грудня наприклад рф використала лише 20 ракет;
  • старих ракет Х-22 у рф залишилося орієнтовно 160 одиниць;
  • "Калібрів" залишилося приблизно 60, і виробляють їх максимум по 20 штук на місяць;
  • ракет Х-101 виготовляють приблизно 30 одиниць за місяць;
  • росія мала б залишити резерв 30%, але вона вже використовує резервні запаси ракети всіх типів;
  • сучасні "Кинджали" використовують лише для демонстрації, бо якщо розстріляють і їх, то не буде чим залякувати світ;
  • росія намагатиметься застосовувати нові підходи до обстрілів, — якщо їм не вистачить ракет на масовий наліт, то будуть комбінувати і високоточні ракети, і Х-22, і С-300 – особливо в прифронтових районах, і дрони-камікадзе;
  • масовані запуски дронів спрямовані, щоб прорвати захист ППО і влучити в об'єкти, при малих атаках нема такого ефекту; також можуть запускати їх з нових напрямків та висот;
  • скоро росія може отримати нову партію "шахедів" (раніше їх завозили по 250-300 штук);
  • за статистикою середній інтервал між використанням ракетного озброєння — тиждень-два;
  • на плани росії впливає і погода, і свята, і наявність ракет, і морози, тому складно сказати, коли точно буде наступний обстріл.

За минулу добу росія втратила орієнтовно ще десятки одиниць техніки, безпілотники, артсистеми, систему ППО та більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 04.01.2023
Втрати росії в Україні 04.01.2023

08:45 Окупаційна "влада" Криму заявила, що в районі Бельбека над морем збили два безпілотники.

The New York Times відзначилася новою резонансною статтею про війну в Україні, — з посиланням на маловідомого "експерта" написала, що збиття Україною іранських безпілотників коштує в рази дорожче, ніж витрати росії на самі безпілотники.

07:00 В Севастополі зранку чутно вибухи, повідомляють місцеві канали.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв надати Україні допомогу на зиму у тих масштабах, які запитуються.

На черговій зустрічі у форматі "Рамштайн" в січні варто очікувати сильні новини та рішення союзників, спрямовані на максимальне підсилення України, повідомляє заступник глави ОП Андрій Сибіга.

Генштаб ЗСУ підтвердив ураження 2 січня двох складів БК, двох пунктів дислокації, до 10 одиниць техніки та до 260 російських військових у населених пунктах Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка Запорізької області.

Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка на карті бойових дій
Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка на карті бойових дій

3:00 Німеччина повністю припинила постачання енергоносіїв із росії. Це стосується нафти, газу та вугілля

1:20 У росії заявили про те, що внаслідок вибуху в Макіївці загинули 89 мобілізовані, серед них підполковник.

00:00 Окупанти завдали удару по околицях Запоріжжя через що було пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури, а одна людина отримала поранення

Про те, що відбувалося 1 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 312: ворог продовжує обстріли, але українці мають намір боротися до Перемоги.

Інформація за 2 січня доступна у зведенні : Війна — день 313: окупанти сповільнилися на фронті, але тероризують українців дронами.

З даними за 3 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 314: росія втрачає все більше окупантів і готує новий удар