Роспропаганда заявила про загибель під Бахмутом відомого учасника Майдану Гаврилюка: інформація виявилася фейком

Читать на русском
Автор
6577
Михаил Гаврилюк Новина оновлена 11 січня 2023, 20:29
Михаил Гаврилюк

Інформацію щодо своєї псевдозагибелі вже встиг прокоментувати і сам Михайло

Російські пропагандистські ЗМІ та Telegram-канали у понеділок, 2 січня, масово поширили новину про загибель депутата Верховної Ради VIII скликання та активіста Євромайдану Михайла Гаврилюка, більш відомого в Україні та за її межами як "козак Гаврилюк".

Згідно з даними російської пропаганди, український воїн нібито був убитий під час тяжких боїв під "Артемівськом" (Бахмутом — Ред.).

"1 січня 2023 року під Артемівськом російські війська знищили ідейного українського нациста, колишнього депутата Верховної Ради Михайла Гаврилюка", — йдеться в тексті публікації.

Фото Михайла Гаврилюка
Михайло Гаврилюк

Однак виявилося, що роспропаганда запустила черговий фейк. Про це на своїй сторінці у Facebook написав український журналіст Назар Приходько, який ще недавно співчував родині загиблого активіста.

"Слава Богу, інформація про загибель Гаврилюка виявилася неправдивою. Вибачаюсь перед ним і перед вами", — написав він.

Пізніше інформацію про те, що екснардеп живий, у коментарі ТСН підтвердив і хрещений батько дружини воїна Мирослав.

"Я щойно зателефонував йому. Він не загинув, читає новини про свою загибель. Він не встиг би загинути, бо в суботу ми пили коньяк", — повідомив він.

Згодом і сам Гаврилюк спростував інформацію щодо своєї загибелі.

Варто додати, що російські пропагандисти могли сплутати екснардепа Гаврилюка з його однофамільцем Володимиром Гаврилюком, який віддав своє життя у боях з ворогом на фронті.

Володимир Гаврилюк - воїн ЗСУ загинув на фронті
Загиблий на фронті Володимир Гаврилюк

Нагадаємо, що Михайло Гаврилюк брав активну участь у антиурядових акціях із перших днів Євромайдану.

Узимку 2014 року на одній з вулиць Києва силовики повністю роздягнули Гаврилюка, виштовхали з автобуса на мороз і провели із ним вкрай принизливу фотосесію.

Під час війни на сході Гаврилюк регулярно постачав на передову АТО харчі бійцям Національної гвардії. Пізніше активіст вступив до лав бійців добровольчого батальйону "Золоті ворота".

Раніше "Телеграф" повідомляв, як російська пропаганда поширила фейк про загибель на фронті парамедика зі США — 28-річної Ребеки Мацировської, однак військова вийшла на зв'язок із журналістами нашого видання і особисто спростувала цю інформацію.