Війна — день 298: росіяни готуються до затяжного конфлікту, а ЗСУ можуть просунутися на півдні

Читать на русском
Автор
35038
Вторгнення триває 298 днів
Вторгнення триває 298 днів

Оперативно про головне 18 грудня

Російське вторгнення в Україну затягнулося на 298 днів. Попри спроби росіян штурмувати позиції ЗСУ в районі Бахмута і по лінії Сватово-Кремінна, особливих успіхів вони не мають. При цьому з’являється інформація, що окупанти поступово відводять сили від Каховки та Нової Каховки та серед місцевих жителів уже ширяться чутки, що ці міста перейдуть під контроль України вже до Нового року. Однак у ЗСУ готуються до того, що противник знову спробує провести наступ із Білорусі, а на Заході не виключають, що кремль знайшов можливість десь закупити танки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Алчевську (Луганська область) було зафіксовано "приліт". Після цього почалася пожежа на паливному складі росіян, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

22:00 Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук каже, що аби повністю відновити виробництво електроенергії в Україні необхідно 2-3 тижні, а аби повернути її стан до того, який був до початку обстрілів, необхідні роки.

21:00 Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок виступила проти припинення вогню в Україні на умовах росії. За її словами, такий варіант не поклав би кінця "жаху для народу України, а навпаки". Вона також наголосила, що не має надії на швидке припинення вогню.

20:00 Окупанти розмістили військову техніку на території не менше ніж 5 навчальних закладів Мелітополя (Запорізька обл.), повідомив мер міста Іван Федоров.

19:00 Російські окупаційні війська продовжують спроби наступальних дій на низці напрямків, зокрема намагаються повернути втрачені позиції на Лиманському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 На період, доки відновлюватимуть готовність енергосистеми України приймати існуючу потужність атомної генерації, "Енергоатом" вирішив вивести один енергоблок на ремонт, щоб усунути зауваження.

17:00 У селі Кінецьпіль Миколаївської області п'ятеро людей загинули (з них двоє дітей, дівчатка 2015 та 2017 р.н.) внаслідок падіння автомобіля у річку Кодима, повідомило Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

16:00 Станом на неділю в Україні працюють усі 9 енергоблоків на АЕС, що знаходяться на підконтрольній уряду території, проте роботу кількох з них обмежують через неготовність енергосистеми прийняти від них усю енергію, що виробляється, повідомив "Енергоатом".

Двоє мешканців с.Долгеньке Ізюмського району Харківської області, які 15 грудня пішли на пошуку зниклої худоби, знайдені мертвими: вони пыдырвались на міні, залишеній окупантами.

15:00 Внаслідок "бавовни" у Білгороді загинула одна людина, ще вісім постраждали, заявляє місцева влада.

14:00 У смт. Ківшарівка Куп'янського району Харківщини ворог обстріляв лікарню, поранений 31-річний фельдшер. Є руйнування, вибиті вікна, — голова ОВА Олег Синєгубов.

Наслідки обстрілу Куп'янщини 18.12.2022
Наслідки обстрілу Куп'янщини 18.12.2022

13:00 Місцеві канали пишуть про 12 вибухів у Білгороді, влада заявила про чотирьох постраждалих та роботу ППО.

12:00 Всі атомні станції України вийшли на планову потужність. Виняток — окупована Запорізька АЕС продовжує знаходитись в режимі зупинки блоків, повідомляє Укренерго.

Офіційно: ворог завдав удару по центру Херсона, постраждало щонайменше троє людей, один з них у важкому стані.

11:00 У Херсоні зранку чули вибухи. За минулу добу область обстріляли 54 рази, загинули три людини, ще шестеро постраждали.

10:00 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло вже 450 дітей, ще понад 863 постраждали, — ювенальні прокурори.

Тим часом росія орієнтовно втратила за добу ще більше 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 18.12.2022
Втрати росії в Україні 18.12.2022

09:00 У Києві відновили роботу системи теплопостачання, в окремих будинках могуть виникати локальні проблеми, їх вирішуватимуть протягом дня, — Кличко.

Журналісти показали, як зараз виглядає Бахмут з повітря, — росіяни просто знищують населений пункт та намагаються розв'язати вуличні бої.

08:00 шойгу нібито "проінспектував передову" в Україні, — але відео виглядає схожим на монтаж.

07:00 Генштаб ЗСУ: командування окупаційних військ планує увести цілодобову комендантську годину в населених пунктах на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Так в населеному пункті Чернігівка зазначені обмеження будуть введені з 25 грудня, а в місті Бердянськ — з 30 грудня 2022 по 03 січня 2023 року.

Крім того, було підтверджено ураження 16 грудня кількох районів зосередження ворога, а також двох його складів боєприпасів на у Запорізькій області. Втрати особового складу склали понад 150 поранених військовослужбовців, знищено 10 одиниць військової техніки різного типу. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

06:00 Армія рф має ряд недоліків і може почати розвалюватися зсередини, — екс-глава ЦРУ Девід Петреус.

05:00 ЗСУ витісняють окупантів за річку Красна, а РФ "інсценує" виведення військ з Каховки – ISW.

04:00 Майже 650 українців, які були чи досі перебувають у полоні, отримають по 100 тисяч гривень.

03:00 Новий злочин окупантів: розграбовано одне із найстаріших виноробних господарств Херсонщини – шато імені князя Трубецького.

02:00 Путін перед війною відмовився зустрічатися із Зеленським і називав його "пособником нацизму" — ЗМІ.

01:30 "Ми втрачаємо Україну. Ми вже втратили її", — сепар-втікач царьов у коментарі "The New York Times".

01:00 У рф придумали нові причини атак на енергосистему України — зупинка "перекидання іноземних боєприпасів" та "блокування висування резервів у райони бойових дій".

00:00 Радник ОПУ Олексій Арестович заявив, що війна не закінчиться за два місяці. При цьому він зазначив, що затяжний конфлікт – це півтора-два роки.

Про те, що відбувалося 15 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 295: ситуація в енергетиці України покращилася, "бавовни" в росії

З даними за 16 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 296: нова масштабна ракетна атака росіян та бої на Донбасі

Інформація за 17 грудня доступна у звіті:Війна — день 297: ЗСУ вдарили по Криму, а росія готується до нових наступів