Війна — день 297: ЗСУ вдарили по Криму, а росія готується до нових наступів

Читать на русском
Автор
38322
Повномасштабна війна триває 297 днів
Повномасштабна війна триває 297 днів

Оперативно про головне 17 грудня

Вторгнення росії триває вже 297 днів. Україна оговтується після чергового масштабного ракетного удару, який знову завдав пошкодження енергетичній системі. На тлі цього знову пішли чутки про те, що росія готує напад на Київ з Білорусі, і хоч не йдеться про найближчі дні і навіть тижні, але вже фіксуються певні зрушення в цей бік. Тим часом у НАТО вважають, що російський диктатор володимир путін готовий до затяжної війни та вже має намір мобілізувати додаткових солдатів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Києві досі не працюють графіки вимкнення електроенергії. Найбільші проблеми з електропостачанням на Печерську, частині лівого берега та деяких інших районах, повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко. "На жаль, 100% гарантованої відповіді на запитання, коли з'явиться світло на конкретну адресу, немає", — констатує він.

22:00 Україна визначилася, чиїм голосом вона зазвучить у фіналі Євробачення-2023 – це TVORCHI.

21:00 Вдень російські окупанти обстріляли Марганецьку громаду Нікопольського району, постраждалих немає, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

20:00 Усі дев'ять атомних енергоблоків, що розташовані на підконтрольній Україні території, станом на 18:00 суботи працюють в енергосистемі, повідомив "Енергоатом".

Молдова повністю відмовляється від газу, що закуповується в росії.

19:00 Російські окупанти обстріляли село Степанівку, яке є передмістям Херсона. В результаті загинула жінка, ще двоє людей отримали поранення, пошкоджено будівлю школи, лікарні, церкви, повідомляє заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

18:00 Із теплопостачанням вже 75% мешканців столиці, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

17:00 Розвідка Британії повідомляє, що росіяни перенесли місце запуску іранських БПЛА з Криму до Краснодарського краю. Це, на її думку, говорить про те, що росіяни вважають Крим уразливим для ударів у відповідь

15:00 Російська армія завдала удару по Херсонському геріатричному центру в селі Степанівка, загиблих та постраждалих немає, повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

14:00 Екстрені відключення електропостачання продовжуються на Київщині за рішенням "Укренерго", близько половини регіону залишається без світла, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

13:00 Генерал-майор ЗСУ Андрій Ковальчук не заперечує, що ЗСУ готуються до ймовірного наступу ворога з боку Білорусі. Військовослужбовець наголосив, що подібний сценарій розвитку подій також прораховується, щоб окупанти більше не змогли застати українців зненацька.

12:00 Ймовірні переговори України та росії щодо закінчення війни знову на порядку денному. Цього разу із закликом сісти за стіл переговорів виступив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Звернення було адресовано диктатору володимиру Путіну.

11:00 Директор Інституту сучасної війни у Вест-Пойнті Ліам Коллінз оцінив, коли ЗСУ можуть піти у наступний повномасштабний контрнаступ. На це впливає одразу кілька факторів, у тому числі й настання зими.

В окупованому Мелітополі пам'ятник Володимиру Леніну облили червоною фарбою, що символізує кров. Таку провокацію влаштували місцеві партизани. Ексклюзивними фото та відео з "Телеграфом" поділилися читачі.

Мелітополь пам'ятник Леніну
Ленін у Мелітополі

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням втрат окупаційної армії в Україні. За добу до полку "добрих росіян" додалося ще 420 бійців!

Заступник командира роти 128-ї окремої гірничо-штурмової Закарпатської бригади Ярослав Галас розповів, які глобальні зміни відбулися в українській армії з початку повномасштабної війни з рф.

09:00 Росіяни знову вдарили по центру Донецька – пошкоджено кілька житлових будинків та іншу мирну інфраструктуру. Традиційно в обстрілі окупанти звинувачують ЗСУ, які, як відомо, не використовують мирні квартали як цілі.

Донецьк вибухи сьогодні
Наслідки обстрілу Донецька

08:00 Чудові прогнози — до кінця 2022 року ЗСУ можуть звільнити два важливі міста на лівобережжі Херсонської області. Йдеться про Каховку та Нову Каховку.

В оперативному командуванні "Південь" відзвітували про наслідки ранкової тривоги у південних областях. Одещина була атакована двома ракетами "Онікс", які були запущені з окупованого Криму. Обидва снаряди знищені нашими силами ППО!

07:30 Відновлює роботу київське метро.

07:00 У Миколаївській та Одеській областях тривога, місцеві канали пишуть про вибухи на Одещині, чекаємо на офіційну інформацію.

06:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • чутки про можливий великий наступ росії у лютому — "повна х**ня" і перебільшення, рф навряд зможе зібрати такі сили так швидко, вважає екскомандувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес;
  • путін їде у Білорусь, щоб змусити лукашенка наганяти страх щодо можливого наступу, — ISW;
  • зима в Україні буде дуже динамічною, боєздатність ЗСУ підвищуватимуть у режимі "високої терміновості", — заступниця помічника міністра оборони США у питаннях рф, України та Євразії Лора Купер;
  • адміністрація Байдена просить Конгрес виділити Україні ще $ 38 млрд;
  • США обіцяють обладнання для швидкого відновлення об’єктів енергетики України, – Єрмак.

02:00 У російському Бєлгороді пролунали вибухи.

01:00 Переговори можливі, але не з нацистською росією: Зеленський назвав умови.

00:00 У Telegram-каналах з’явилася інформація про вибухи в окупованому Криму, зокрема у Бахчисараї. Крім того, повідомляється про вибухи у Білгородській області росії.

Інформація за 14 грудня доступна у зведенні: Війна — день 294: в Україні відновлюється електропостачання, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Про те, що відбувалося 15 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 295: ситуація в енергетиці України покращилася, "бавовни" в росії

З даними за 16 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 296: нова масштабна ракетна атака росіян та бої на Донбасі